Alles over Norseman The Draw; The Arctic Triple en Beachduathlon Noordwijk compleet – WTJ 1362

DINSDAG – Ruim 5000 triatleten zaten vandaag – doordeweekse maandag – in spanning voor hun computer/laptop/tablet om Norseman The Draw te volgen. Gretiger dan deze loodzware triathlon is er geen enkele wedstrijd. Wij keken mee over de schouder van Hans Schoonen van WBTV uit Rucphen. De oud-motorcrosser gooide een aantal jaren terug het roer om en werd triatleet. Al na een paar ‘normale heles’ sloeg het virus richting Extremere triathlons toe. De Inferno triathlon, de Bigman in Tsjechië, de Celtman. En natuurlijk ook meedingen naar de Norseman, al enkele jaren.

Met Hans Schoonen meekijken voor The Draw

Ook nu had Hans het hotelletje al geboekt. Gelukkig altijd met annuleringsmogelijkheden, want daar zijn de Noren heel coulant in. The Draw begon even na het middaguur. Veel Noren, Fransen en Amerikanen in het eerste uur, die tot de gelukkigen behoren. Dan, als 49e van de 226 in totaal, rolt de eerste Nederlander uit de bus. Geen Hans. Wel Erwin Tulleners. Na de eerste Belg Geert Byttebier (afgelopen oktober nog op Hawaii) is nog best lang wachten op nummer twee: Bart van Linder. Als 134e weet hij dat hij zijn Norseman-droom volgend jaar waar kan gaan maken. Even later volgt Elias Ortiz, hij viel ons niet meteen op. Maar later zien we toch het rood-wit-blauwe vlaggetje achter zijn naam. De 160e gelukkige. Nog 66 te gaan. Het nagelbijten bij Hans neemt toe.

Een tweede Belg komt erbij: Mark Haines. En een vierde Nederlander. De 167e op de lijst luistert naar de naam David Schreuder en nog geen vier trekkingen later de vijfde: Vincent Dirkes. Een Arubaan volgt als 191e. Geen onbekende voor Trikipedia trouwens. Het is Lars Stolk, eind vorig jaar nog deelnemer aan de eerste Patagonman Xtreme Triathlon in Chili. Voor Westbrabander Hans wordt het nijpen. Boven de tweehonderd komt alleen de naar Zweden geëmigreerde Cornelis Pronk nog voorbij. Met de Brit Mark Sadler is de groep van 226 compleet.

Geen Norseman voor Hans

Hans koestert nog een kleine hoop voor de wachtlijst, maar van de dertig op die lijst is Nando Aafjes als 16e de enige Nederlander op de reservebank. Het is duidelijk: Hans belt mailt zijn hotel dat de boeking wordt ingetrokken. Volgend jaar meer succes.

Noren talrijkst in eigen race

Triatleten uit 40 landen behoren tot de ‘prijswinnaars’. Van hen zijn er 72 Noor. Verder 23 Fransen, 20 Britten, 13 Amerikanen, 13 Duitsers, 8 Denen, 7 Zweden en naast 5 Nederlanders ook 5 Finnen, Australiërs en Polen. Overigens staan er zeker zes Nederlanders aan de start. Heleen bij de Vaate heeft zich dankzij haar tweede plaats in de Swissman (en vervolgens na loting) verzekerd van een startbewijs tussen de pro’s op het WK in dezelfde Norseman.

Daniel Claessen in Lofoten Triathlon Extreme

Overigens verwezen diverse triatleten de teleur gestelden naar een zo mogelijk nóg zwaardere triathlon in Noorwegen: The Arctic Triple – Lofoten Triathlon Extreme, waarover wij vorig jaar schreven toen Janna Brand tweede werd. We zagen de wedstrijd dit jaar – ten onrechte – over het hoofd. Het was op vrijdag 14 augustus al weer de vierde editie van deze noordelijkste hele triathlon ter wereld.

De Noorse krachtpatser Allan Hovda won voor de derde keer, die keer was de Noor ook al de beste in de Norseman. Maar combineren is geen optie. Allan koos voor de kleinere, minder bekende race en bracht het parcoursrecord terug naar 11.20.41 uur. Ter vergelijking: in de Norseman scoort de winnaar een tijd rond de tien uur. Allan Hovda versloeg in Lofoten 38 tegenstanders van wie landgenoten Even Nyhus en Remi Hanssen op dik een uur tweede en derde werden. Bij de vrouwen was Sara Iselin Johnsen de sterkste. Ook deze Noorse kende een gigantische voorsprong op nummer twee Margrethe Farsjǿ en Lillian Dramsdahl. Winnende tijd 13.23.07 uur, daarna 14.56 en 15.04 uur. Ook dit jaar 1 Nederlander aan de start: de Rotterdamse zwemmer Daniel Claessen kwam als derde uit het vrieskoude water, maar deed het daarna rustig aan op de fiets en de marathon. Daniel finishte zijn eerste hele triathlon in 17.42.36 uur. Hij werd er 37e en voorlaatste mee.

Beachduathlon, nu volledig

Toch nog maar terug naar het strand van Noordwijk afgelopen zondag: de Beach Duathlon. Wist je trouwens dat het op diezelfde 10e november exact dertig jaar geleden was dat Ed Nijpels in een Noordwijks hotel de klimaatveranderingen voor het eerst ter discussie bracht? Niet? Welnu, ook daar is Trikipedia voor. Zoals gezegd TV De Bollenstreek werkt als één der weinigen nog niet met digitale tijdsregistratie. En dan duurt het soms wat langer vooraleer de uitslag er ligt. Nu wel. De korte afstand ging naar het koppel – dat ook in het echt een koppel is – Pascal Valentijn en Liane van Egmond. Het TC Alpgen-paar versloeg respectievelijk Dirk Remmelzwaal en Danny van Dam en Liane was sterker dan Karin Slootweg (slechts 10 seconden minder snel) en Monique Verschuure. We zien Pascal en Liane volgend jaar wederom in Oud Gastel, waar de 500 deelnemers grens is gepasseerd!

 

De lange afstand – het hoofdmenu – leverde een prachtig schouwspel op. Zonnetje op het strand, boeiend duel en uiteindelijk in het voordeel beslist door titelverdediger Yennick Wolthuizen. Hij klopte de sterke Thomas Cremers, maar die gaf zich lang niet gewonnen. De derde plaats ging naar nog zo’n zandhapper Christiaan Solleveld. Opvallend Yennick en Christiaan wonen allebei aan de Noordzeekust, hebben de zandbak dus in hun voortuin om te trainen voor de Beach Duathlon.

Achter Yennick en Thomas liepen de verschillen trouwens hoog op. Na Christiaan volgde snelste Noordwijker Dennis Kulk, die zich ten opzichte van vorig jaar 1 plekje verbeterde. Als vijfde kwam Hagenees Arjan van der Plas op de Langevelderslag aan. Jisk Hoogervorst – vorig jaar achter Yennick nog tweede – moest nu genoegen nemen met een zesde plaats. Als tiende kwam Royce Kortekaas binnen, de voormalig crosstriathlontopper doet nog precies 1 wedstrijdje per jaar: Noordwijk. Of hij speakert er, maar als Royce mee doet, neemt Kees Jansen de honneurs aan de microfoon waar.

Royce’ naamgenoot (geen familie?) Tessa Kortekaas was dus overtuigend winnaars in het voor haar koude Noordwijk, waar ze ooit haar duursportloopbaan begon. Het duurde zeven minuten vooraleer de toch beslist niet slecht presterende Anne Zijderveld binnenkwam. Vijf minuten later was het podium met de Leidse Juliette ten Have compleet. Vijf keer Zuid-Holland op het podium en 1 keer Gelderland (Thomas Cremers). We rekenen Tessa dus even als Voorhoutse. Beste duo was De Harde Kern.

Ook op Tahiti doen we aan triathlon

De ITU-race op Tahiti was een eilanden aangelegenheid. De Tahitiaan Benjamin Zorgnotti – al regelmatig in Asian Cup wedstrijden of Samoa Games meegedaan – was de winnaar. Beste vrouw was Guanaelle Rauby, ook van Tahiti. Zij versloegen deelnemers van de Fidji, Tonga, Samoa en Marshall Eilanden. Prachtige plaatsen in de Pacific, waar het met de eerder genoemde klimaatverandering en zeespiegelstijging overigens in de toekomst nog wel eens mis kan gaan. Dus laten we a.u.b. een beetje zuinig zijn op onze planeet, vrienden.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.