Hall of Fame; analyse RBR Series; Preview 3 crossduathlons met Anna van der Breggen! – WTJ 1364

DONDERDAG/VRIJDAG – De atletenbio’s vorderen gestaag. Donderdagavond zijn alle kandidaten voor de titel Talent van het jaar toegevoegd aan ons atletenbestand. Met andere woorden: Luna de Bruin, Jesse Cuijpers, Willemijn Fuite, Niels van Lanen en Silke de Wolde zijn opgenomen in de Trikipedia Hall of Fame. Vroeg zult u misschien denken, maar het mag van ons ook een stimulans zijn op een glansrijke carrière. Fraai voorbeeld waar dat toe kan leiden, is de biografie van Yvonne van Vlerken met een erelijst van hier tot aan Tokyo. Indrukwekkend en dan zijn we nog verre van compleet. Inmiddels konden we ook Maya Kingma, Els Visser, Sione Jongstra en Marijke Zeekant aan de reeks toevoegen. Daarmee dus compleet, zij het dat we hun bio’s voortdurend zullen aanscherpen. Zo vullen we bijvoorbeeld bij Els nog wel aan haar optredens bij Beau en bij Bob Babbitt en de speciale manier waarop ze tijdens het Banquet op Hawaii geprezen werd door Bob.

Het is een tijdrovende bezigheid, dat hebben we wel gemerkt. Tegelijkertijd hopen we dat de atleten het een eer vinden als ze worden opgenomen in de Trikipedia Hall of Fame, die met terugwerkende kracht nog meer vaderlandse kampioenen gaat bevatten de komende jaren.

Slechte zaak: duursportland Nederland zonder RBR Series

 

Kort ander nieuws. Toch wel geschrokken van het feit dat 2020 zonder Run Bike Run Series van start gaat. Dan heb je een schitterende WK duathlon over de sprint en standaard-afstand in huis (Almere) en dan komt er van de rest van het RBR-wereldje weinig tot niets terecht. De bond legt het uit als zijnde te weinig beoefenaars, teams, specialisten om voor elk niveau een RBR-circuit neer te kunnen zetten. Maar het blijft toch raar. Waarom halen triatleten de neus op voor een goede duathlon. En ze zijn er genoeg hoor. Hoogerheide, Oldenzaal, Borne, Groningen, Hilversum, Tilburg en Hoorn. Om er eens een paar te noemen. Spijkenisse stopt, maar zette vier jaar op rij een prima NK neer.

We hebben altijd goede duatleten gehad. Huub Maas zet er met de crossduathlon Etten-Leur organisatorisch zijn schouders onder, Armand van der Smissen in Tilburg en feitelijk overal waar hij maar kan. Misschien moeten ook andere duatleten daar eens over nadenken. Het begint toch meestal met een actieve atleet, die graag in eigen dorp of stad iets wil opzetten. Jammer is wel, maar daarover val ik in herhaling, dat Neerlands uithangbord bij buitenlandse duathlons binnen de landsgrenzen zo onzichtbaar is. John Raadschelders stond wel degelijk aan de basis van de Nederlandse Powermans, maar concentreert zich nu vooral op de buitenlandse wedstrijden. Prima, maar daar helpen we de vaderlandse sport niet veel verder mee.

Oplossingen? Er wordt gekeken naar samenwerking met de Belgische bond en hun organisaties. Feitelijk was dat met Geel al het geval in de Run Bike Run Series. Een andere suggestie onzerzijds zou een combinatie met de crossduathlons kunnen zijn. We weten wel dat een aantal duatleten niet veel op heeft met het mountainbiken, maar wat is niet kan groeien. Daar zijn in elk geval wel voldoende wedstrijden van. Teams zullen wellicht uit drie personen gaan bestaan, omdat een cross-parcours nu eenmaal niet oneindig veel atleten kan hebben. Het is maar een idee hè.

Paralympics 2020 en daarna komt Sander Koomen eraan

Niet alleen de Olympische Spelen komen er in 2020 aan, Tokyo organiseert kort daarna uiteraard ook de Paralympics. In een droomscenario bestaan de Olympische ploegen uit Rachel Klamer, Maya Kingma, Jorik van Egdom en Marco van der Stel met Donald Hillebregt en Quinty Schoens als reserves. Bij de Paralympics hopen we Jetze Plat, Geert Schipper, Margreth Ijdema, Nico van der Burgt en Maurits Morsink naar Japan te kunnen sturen.

En vier jaar later meldt zich een nieuwe ster aan het firmament voor de Paralympics. Sander Koomen (41, Wormer) wil na de talentendag voor paralympiërs alles op alles zetten op de Spelen van Parijs 2024 te halen. Sander heeft het syndroom van Usher, een erfelijke ziekte die zijn gehoor en gezichtsvermogen aantast. We gaan uiteraard Sander zo goed mogelijk volgen.

Ondanks een technisch mankement op de Trikipedia-site, tikken we de WTJ moeiteloos vol. Het is tijd om het weekend voor te beschouwen. Behalve het alom genoemde NTB-Congres zijn er liefst drie wedstrijden in ons land.

Preview crossduathlon Oldebroek met Anna van der Breggen

Zaterdag de eerste lustrumeditie van de crossduathlon van Oldebroek, de derde wedstrijd in de Veluwse Run-bike-runs. Jasper Schouten en Annemarie Rustenburg hebben de eerste twee wedstrijden in Harderwijk en Zeewolde op hun naam gezet en zijn ook nu favoriet. De organisatie berust bij de ATB vereniging Oldebroek samen met loopgroep Elburg van atletiekclub De Gemzen uit Heerde. Het is de vijfde editie van deze Veldkamp Witgoed run-bike-run.

Plaats van handeling is de ATB-baan op ’t Loo-Oldebroek. Stoere looppaden, uitdagen fiets-tracks, het parcours biedt uitdaging genoeg voor 4 km. lopen 12 km. ATB en 3 km. lopen De start is om 13 uur. Twee uur later klinkt het startschot voor de duo’s en bedrijventeams. Bijzonder leuk is de deelname van Anna van der Breggen. De gelouterde wielrenster en Olympisch kampioene van Rio doet mee in een veld met ook Klaziena Politiek, Sandra de Jonge en Marie Klein. Bij de mannen is Beau Duvigneau aanwezig, maar ook Arnold van der Streek, Remi Jansen en Coen de Wit. Maar ongetwijfeld zijn alle ogen gericht op Anna. Hoe gaat ze het doen in de combinatiesport waar ze ooit in begon? Zoals wel vaker gezegd, in haar jeugdjaren was de Zwolse sportvrouw actief als wintertriatlete, sterker nog ze werd ooit nationaal jeugdkampioene. Morgen eens vragen of ze die medaille nog heeft….

 

Laatste keer crossduathlon Maastricht met Arie en Claudia

Zondag zijn twee andere crossduathlons. In Maastricht organiseert Bearsports de Isaac Cross Duathlon op en rond de flanken van de Sint Pietersberg. Er zijn twee afstanden: 7/22/2,5 en de korte 3,5/15/2,5. Wedstrijd en recreatief lopen in twee startseries. Parcours is dus pittig, schitterend en on-Nederlands met 110 hoogtemeters bij het lopen, 250 bij het lopen. Favorieten hier: Arie de Jong, Daan Schouten (in zijn Team4Talent outfit), Johan Christen, Claudia Striekwold en nog een handjevol Belgen. Titelverdedigers Geert Laureyssen en Maud Golsteyn stonden nog niet op de eerste startlijsten. De deelnemers verzamelen bij Chalet d’n Observant aan de Lage Kanaaldijk in Maastricht. De lange afstand begint om 10 uur, de recreanten om 12 uur en de korte afstand om 12.10 uur. De zevende crossduathlon Maastricht is jammer genoeg wel de laatste onder de hoede van Raymond Beeren en zijn team. Jammer, maar wel bedankt voor de mooie organisatie steeds.

Oudste crossduathlon – Pijnacker – is toe aan 30e uitgave

De derde crossduathlon van dit week is meteen de oudste in z’n soort. Is Oldebroek aan het eerste lustrum toe, in Pijnacker komen ze al aan het vijfde lustra toe. De 30e editie van de Viergang run-bike-run is een samenwerkingsverband tussen de Triathlonvereniging Pijnacker (TRIP) en de Ijsvereniging Pijnacker (zou de afkorting IJSPIJN zijn?). Verzamelen doen de deelnemers in en bij de Tinteltent van de ijsclub. Om 10.30 uur gaan de wedstrijdatleten weg, vier minuten later gevolgd door de recreanten en duo’s. Een zeer compact evenement met veel deelnemers. Dat kan ook, omdat het loop- en fietsparcours allebei grote rondes bevat in plaats van vele passages. Voor de deelnemers ligt een afwisselnd parcours plaats langs Sporweg, Noordweg en het Bieslandse Bos. Fietsen is in de polders tussen Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw en Delft (Delftse Hout).

Historie 30 jaar run-bike-run Pijnacker

Het waren Guus van der Meijden, Ad en Dion Overdevest, die tijdens een schaats trainingskamp in Inzell in de winter 88/89 het idee opvatten een run-bike-run te gaan organiseren. Niet op de weg, maar in het veld en met mountainbikes. De eerste wedstrijd was meteen een succes en dat is het in al die jaren nog steeds. Bij de tweede editie sloot de ijsclub aan bij de NTB, bij 25e editie was het evenement Nederlands kampioenschap en ook de 30e wordt vast weer een speciale. En – we zeggen het er nog maar eens bij – het was de enige Nederlandse wedstrijd waar ooit Lance Armstrong langs te kant stond om te zien hoe zijn toenmalige vriendin Daniëlle Overgaag de streekfavoriete Ada van Zwieten klopte.

Mooi startveld zondag met titelverdediger Rody Kroon, maar ook met Christiaan Solleveld, Ferdinand Oldeman, Mario Poldervaart, Tijs van Gemert en uit eigen dorp de sporthelden John Engele en Kurt Wubben. Bij de vrouwen wellicht een mooi duel tussen Alieke Hoogenboom en Diede Diederiks, crosstiathlonkampioene van Nederland.

Grote Arubaan Renze weer terug in competitie

Aan de American Cup ITU-triathlon in het Argentijnse Formosa doet na lange tijd afwezigheid de Arubaan Renze Postma weer mee. Vorig jaar liep hij nog even mee in het Squadra-team, dit jaar zagen we de boomlange triatleet nog niet in de ITU-races voorbij komen.

Samenvattend krijgen we weer een bijzonder spannend weekend voorgeschoteld. Met winnaars, die er vanmiddag op Papendal niet veel meer voor hoeven te doen en met twaalf winnaars (M/V) in de drie toonaangevende crossduathlons van dit weekend. Zo slecht gaat het dus niet met de loop-fiets-loopevenementen, zou je denken.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.