Rachel, Jetze, Silke en Machiel triomferen bij sportverkiezingen NTB; Anna van der Breggen meteen winnares in Oldebroek – WTJ 1365

ZATERDAG – Mooie winnaars weer bij de inmiddels 14e NTB verkiezing van sportman, sportvrouw, talent en agegrouper van het jaar. Nou ja, niet elke categorie is aan de veertiende keer toe. Bij de eerste keer in 2006 werd enkel ‘de triatleet van het jaar’ gekozen en was het Yvonne van Vlerken, die won.

Rachel Klamer: vijfde sporttitel


Yvonne was mede dankzij haar Europese titel in Almere wederom genomineerd. Samen met Els Visser vormde zij het tegenwicht van de lange afstandsatleten ten opzichte van de ITU-specialisten Maya Kingma en Rachel Klamer. In de voordracht van Rachel stonden twee vierde plaatsen in Hamburg en Grand Final Lausanne, alsmede de tweede plaats in de Super League en het brons op de Mixed Relay als voornaamste wapenfeiten. Wij vullen graag aan dat ze de nummer zes van de wereld werd in de WK eindstand en dat ook de drie top tien klasseringen in WTS en World Cup-races niet gering zijn. Zij mag zich ook dit jaar weer tot sportvrouw van het jaar rekenen, lazen we in een persbericht. Het woordje ‘weer’ is me dan te vaag. Vandaar het volgende: Rachel Klamer is voor de vijfde keer sportvrouw van het jaar, in haar beginjaar 2009 was ze ‘Talent van het jaar’. Daarmee is Rachel van alle tri- en duatleten (M/V) het vaakst gelauwerd.

Jetze Plat: derde maal op rij


Hard op weg om recordhouder sportman van het jaar te worden, is ook Jetze Plat. Voor het derde jaar op rij was de paratriatleet uit Vrouwenakker de numoero uno. Bas Diederen gaat hem met vijf titels nog wel voor. Jetze liet duathlonspecialist Daan de Groot en de mannen uit het Mixed Relayteam Jorik van Egdom en Marco van der Stel achter zich. Alles wat Jetze wilde winnen, won hij ook. Hoogtepunt was zijn vierde wereldtitel op rij. Daarnaast pakte hij de World Cups in Milaan en Montreal en werd Nederlands kampioen in de Haarlemmermeer. Voeg daar nog eens aan toe het werelduurrecord (44,749 km.) handbiken op de baan in Alkmaar en ook in handbiken twee wereldtitels in eigen land, Emmen. Maar die discipline telt dus niet mee in de beoordeling van Jetze de paratriatleet. Helemaal op koers voor wederom Olympisch eremetaal in Tokyo.
Overigens een prachtig gebaar van deze groots sportman. Jetze doneerde zijn geldprijs (500 euro) aan een talentvolle duursporter (tri- of duathlon). Komende week zijn FB/Instagram-account maar in de gaten houden, want Jetze roept via Social Media talenten op om gemotiveerd uit te leggen, waarom zij het geldbedrag zouden moeten/mogen ontvangen. En wij zien Jetze komende week nog in Bosschenhoofd, waar hij een Wellness-centrum in hotel De Reiskoffer (verblijfplaats van veel triatleten die in Oud Gastel meedoen) komt openen.

Silke de Wolde: eerste uit Almere met prijs


Voor wie zich afvroeg waarom Barbara de Koning niet was opgenomen in het rijtje van talenten van het jaar, halen we de NTB-regel nog even aan. Wie éénmaal de talententitel heeft gewonnen, komt voor een volgende keer niet meer in aanmerking. Barbara won vorig jaar namelijk. Nu ging de ‘strijd’ tussen wereldkampioene Willemijn Fuite, nationale kampioenen Luna de Bruin, Jesse Cuijpers. Niels van Lanen en de vooral internationaal doorgebroken Silke de Wolde. De laatste won. Silke kreeg weliswaar geen rood-wit-blauw om de schouders dit seizoen, ze was wel de nummer van de wereld op de aquathlon in Pontevedra, vierde op het EK in Targu Mures, eindigde elfde in de World Beach Games in Doha en werd tweede in de Relay Weert en het NK Klazienaveen. Tenslotte was er brons in Austerlitz en een vierde plek in Tabor op de ETU Cup. Alle reden om de vrolijke Almeerse naar voren te schuiven. Bovendien een primeur voor de Flevostad. Al vaak waren Almeerste triatleten genomineerd, nooit wonnen ze de hoofdprijs. Tot Silke.

Machiel Ittmann: na zes titels nog een toetje


Tenslotte. Het kon niet uitblijven dat Machiel Ittmann na zo’n bijzonder vijftig levensjaar als toetje nog de titel agegrouper van het jaar pakte. Wie zes nationale titels (crossduathlon, RBR lang, sprint triathlon, halve triathlon, crosstriathlon en hele triathlon) met bovendien Europees goud in Almere (sub 9 uur) en brons op het EK Weert pakt, verdient het om ook deze laatste sportprijs mee te pikken. Zilver en twee keer brons was er ook nog op NK’s, waarmee Machiel zijn belofte inloste door binnen zeven maanden alle bestaande NTB-NK’s af te werken. Alleen al de planning van al die races is een huzarenstukje geweest. Ook op de Weissensee won Machiel nog de wintertriathlon. Toch was de tegenstand niet mals. Ga maar na: Sione Jongstra, dit jaar goed voor een wereldtitel (Lausanne) en een Europese (Weert). En Marijke Zeekant, ook drie keer op de podia (goud in Weert, zilver in Lausanne, brons in Nice) had weer een uitermate succesvol seizoen. Ongetwijfeld heeft jury en publiek het op sommige momenten moeilijk gehad met kiezen. In het rijtje agegropuer van het jaar gingen Hanneke de Boer, Wouter Duinisveld, Riikka Vreeswijk, Hans van der Linden, Rob Barel en Tessa Kortekaas Machiel vooraf. Voor Tessa was de titel het einde van haar agegroup-carrière. Ze werd pro voor onder meer Trikipedia!

NTB-Congres weer dik in orde

Het NTB-Congres op sportcentrum Papendal zat, zoals altijd, weer goed in elkaar. Uitgebreide workshops, goede sprekers, een mooi interview met de drie topatletes Maya Kingma, Rachel Klamer en Els Visser. En dat alles strak geleid door dagvoorzitter Gerrit Heijkoop, bekend presentator/vlogger. We kenden Gerrit al van het live online-interview deze zomer met Jacomina Eijkelboom (Arch to Arc-triathlon). En bij de hardlopers van de Dam Tot Damloop is hij ook geen onbekende. Zijn vlogs gaan trouwens ook steeds vaker over triathlon. Het huldigingsgedeelte was als vanouds in handen van atletenkenner bij uitstek, Ruud de Haan.

Anna van der Breggen: klaar voor nieuwe carrière? Winst in Oldebroek

Ze is een gelouterd wielrenster. Wie een Europese, een wereld- én een Olympische titel heeft, kan zich niet veel meer wensen. Maar Anna van der Breggen gaat uiteraard naar Tokyo om nogmaals de top van de Olympus te bereiken. In de tussentijd doet Anna ook af en toe ‘leuke tussendoortjes’. Zoals vandaag. De crossduathlon in Oldebroek. Geen grote wedstrijd, maar juist daarom prima voor de Zwolse wielrenster om zonder druk te presteren. Lang wist ze haar deelname geheim te houden, tot Trikipedia vrijdag de startlijsten onder ogen kreeg. Het maakte het affiche van Oldebroek meteen een stuk aantrekkelijker en regionale media doken er bovenop. Anna maakte haar deelname meer dan waar. Ze won de crossduathlon met glans. Morgen ook in Pijnacker en Maastricht een aantal coureurs aan de start. Zij vinden het net als Anna een prima manier om de seizoenen te overbruggen. En wie weet, maakt Anna na de Spelen van Tokyo wel de overstap naar de triathlon de sport waar ze als jong meisje ooit in begon.
Bij de mannen was ook een wielrenner de sterkste crossduatleet: Maarten Vierhout.

Tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.