Beste Nederlander Hawaii wordt pro; CrossRBR Wachtebeke met Elroy; Peter Klosz – WTJ 1367

MAANDAG – Hij heeft een wereldbaan bij Google. Tegelijkertijd is Derk de Korver op de lange afstand al een paar jaar één van ’s lands beste triatleten. Het beste bewijs vormt de vier jaar op rij dat Derk beste Nederlander is op het WK Ironman Hawaii en zijn podiumplaatsen op de Ironmans van Santa Rosa (1e) en Florida (2e).

Vandaag kondigt Derk aan dat de tijd gekomen is om iedereen te vertellen dat hij zijn pro-status accepteert en zijn carrière naar een volgende niveau hoopt te tillen. De eerste wedstrijd wordt de 70.3 Ironman Indian Wells. ,,Ik ben vier jaar naar Kona geweest als amateur en ben klaar voor een nieuwe uitdaging. Ik heb pro racing altijd in mijn achterhoofd gehad en voel dat het nu het juiste moment is. Ik word niet jonger meer ook.’’

Derk wordt Pro maar wel met full-time baan

En bij Google hoeven ze niet te wanhopen dat de zaak in het honderd loopt. Voor Derk verandert er niet direct veel. Hij blijft full-time werken en zijn familie voorop stellen. Het geeft hem alleen meer flexibiliteit bij het aanmelden voor wedstrijden, die het best in zijn schema passen. Derk spreekt en denkt na zoveel jaren USA natuurlijk vooral in het Engels. ,,That said, I’m really excited about this new chapter. I still remember when I started triathlon six years ago and the enjoyment and motivation I got from climbing the ranks. I hope this change will push my limits and put me outside of my comfort zone.’’

Uit de comfort zone waren afgelopen weekeinde ook de wielrensters Anna van der Breggen. Uit het interview wat we maandag deelden, konden jullie al opmaken dat Anna nog niet meteen verkocht is aan de multisport. Logisch, want Tokyo 2020 krijgt prioriteit nummer één. Ook Sophie von Berswordt gaf toe dat ze uit haar comfort zone was in Maastricht, maar zij ziet een snel vervolg in een volgende crossduathlon wel aankomen.

Resterende resultaten Oldebroek/Pijnacker

Nog even terug naar Oldebroek, waar Anna’s broer Jasper net buiten de top tien viel. Hij was wel de aanstichter in huize Van der Breggen voor de Olympisch kampioene om mee te doen. In het persbericht van de organisatie stonden Marijke Harmsma en Marie Klein als nummers twee en drie. Dat klopt voor wat betreft de senioren, maar masters Sandra de Jonge en Andrea van Loo waren toch echt iets sneller overall gezien. Zij kregen zilver en brons. Bij de mannen kwamen na de top drie Maarten Vierhout-Arnold van de Streek-Luc Beuckens onder meer Jesper ten Hoeve en Eric Platte binnen. Beste duo was het Team Mol-Hofman met de snelste tijd van allemaal. Ook van Pijnacker nog de duo’s vermelden. Peppi en Kokkie (niet Ruud en ik) wonnen oftewel Pim van de Marel en Martin Pakvis. Beste gemengd duo was Hanneke Snijders en Eddy van Ijzendoorn.

Zelfs ‘een Raas’ doet mee aan crossduathlon

Over de grenzen was het redelijk rustig. De Belgen hadden een crossduathlon in Wachtebeke. Opvallend dat ook hier (ex-)wielrenners een grote rol speelden: Gerry Druyts bijvoorbeeld leek af te stevenen op de overwinning. De Belg is sterk coureur, al moet gezegd dat hij als junior een du- en triathlonverleden heeft en onder meer de Powerman Venray voor junioren nog eens won. Toch moest hij het in de slotronde op domein Puyenbroeck afleggen tegen Steven de Wulf en Alexis Krug. Een tweede wielrenner werd zesde en beste Nederlander. Het was de Zeeuw Elroy Raas, ver familielid van voormalig klassiekerkoning Jan Raas. Met de derde fietstijd nestelde Elroy zich vooraan in het veld. De overwinning bij de vrouwen ging naar Lien Lanssens, al regelmatig met de zegebloemen huiswaarts gekeerd.

Renze nog geen topvorm

Andere kant van de aardbol was de American Cup over de Olympische afstand in het Argentijnse Formosa. Darr Smith zette de zegereeks van de Amerikanen voort. Beste vrouw was de Koreaanse Yun Jung Jang. Zoals gemeld was het ook de race waarin Renze Postma van eiland Aruba terugkeerde in ITU-competitie. De aansluiting met de echte toppers ontbrak nog bij de boomlange Arubaan. Hij finishte als 23e en voorlaatste.

RIP Peter Klosz

Nederland misschien niet heel bekend, maar voor de Europese Triathlon Unie was de Roemeen Peter Klosz een man die tri/duathlon niet alleen in zijn eigen land op een hoger plan bracht, maar ook voor de ITU/ETU als official zich voor honderd procent inzette. In Weert was hij als coach van de Roemenen nog op het EK. Nederlandse atleten kennen hem als bevlogen organisator van de races in Targu Mures, waar hij woonde. ETU-bestuurslid Martin Breedijk verwoorde maandag de gevoelens van de Europese triathlonfamilie als volgt:

Still can’t believe the news I heard this morning. Sometimes you meet people in your life who make a really big impression on you, Klosz Peter is one of them. He was not only president of the Romanian Triathlon Federation, who was also a multiple race organiser, an ITU/ETU technical official, but above all he was a very warm and friendly man. Reading that died last night at the age of 49 was such a shock that I first couldn’t believe it.

I wish his family and everyone else close to him all the best in dealing with this big loss. We will have Peter in our heart forever.

Onze gedachten gaan uit naar zijn familie.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.