Voor iedereen voor wie 1 Ironman/hele niet genoeg is – WTJ 1368

DINSDAG – Komende weekeinde strijkt het Ironman-circus neer in Cozumel, Mexico. Als we goed hebben geteld is het de 603e Ironman sinds 1978 Hawaii. Tellen we alle Challenges en non-label races erbij op komen we aan exact 1900 hele triathlons. De 2000e hele halen we volgend jaar.

Elizabeth staat ‘Model’ voor de 100e Ironman

Vandaag lazen we het bericht dat Elizabeth Model dit weekend aan haar 99e Ironman toe is. De Canadese triatlete doet er gemiddeld zeven per jaar. Elke denkbare Ironman ter wereld heeft ze gedaan (in 2016 bereikte ze die mijlpaal) en tussendoor liep ze op Antarctica nog wel eens een marathon. Dat Elizabeth zo gedreven is, heeft ze van geen vreemde. Haar man is namelijk John Wragg en hij is de absoluut wereldrecordhouder in Ironmans met 256 finishes. Ik kan me zijn finish in de eerste Ironman van Maastricht nog goed herinneren. John werd opgevangen aan de meet na iets van 14 uur sporten en werd onmiddellijk aan het infuus gelegd. Ik schrok van de hele medische entourage, die direct voor hem klaar stond. Maar het had alles te maken met het feit dat John snel opgelapt moest zijn omdat een week later de volgende Ironman weer klaar stond. Noem het sportverdwazing, noem het gedrevenheid. Het is hoe dan ook een opmerkelijke reeks.

John Wragg sinds 1988 in totaal 256 Ironmans

Overigens zal Elizabeth wel, maar ega John bij hoge uitzondering niet racen in Mexico. Een paar weken terug in Flordia kwam hij bij het fietsen flink ten val. Hij finishte uiteraard wel, maar daarna moest hij toch even op krukken verder. In Cozumel haalde John zelf trouwens ooit zijn 200e IM binnen. Hij begon eraan in 1988 met deelname aan de Ironman Nieuw-Zeeland, vijftien keer was hij ook startgerechtigd op het WK Ironman Hawaii. Dat jaar werd hij uitgedaagd om alle vijf de Ironmans die toen bestonden te doen. Na Nieuw-Zeeland volgden Lake Biwa in Japan, Roth Duitsland, Penticton Canada en Hawaii. Hij was overigens in de laatste race finaal uitgeput, deed er ruim 15 uur over. Kwestie van overleven. Op Langkawi Malaysia maakte hij in 2008 de 100 IM’s vol. Daarna werd het tempo nog opgevoerd met gemiddeld 14 Ironmans per jaar. Johns beste tijd staat op 9.56 in Roth 1993. En dan te bedenken dat John ook in 2008 al door een auto geraakt werd en vervolgens zijn heup moest laten vervangen!

Andere veelvraten

De Tsjechische professional Petr Vabrousek zit aan exact 200 heles (I just love racing), de Mexicaan Luis Alvarez heeft er 165 op z’n conto staan en ook Jeff Jonas en Ken Glah zijn de honderd al gepasseerd. En dat geldt ook voor Susan Haag trouwens, alleen zoekt zij het niet enkel in Ironman-races, maar pakt vooral ook veel kleine hele triathlons (de HIT-Series bijvoorbeeld) mee. Er is ook The Ironman World Finishers’s Club, bestaande uit John, Luis, Jeff en Elizabeth. Inmiddels is ook de Duitser Holger Muller aangesloten als eerste Europeaan al zou Petr daar dus ook thuis horen. Criterium daarvoor is elke Ironman ter wereld te zijn gefinished. Jeff en Luis deden bovendien Mallorca en Chattanooga Ironman in hetzelfde weekend, in 2014. Direct na de finish op de Balearen stond er een helikopter klaar die hen naar Barcelona bracht, waar ze een directe vlucht namen naar Chattanooga, Tennessee. Het tijdverschil speelde in hun voordeel. Maar een beetje maf moet je wel zijn voor dergelijke ondernemingen. Plus niet onbemiddeld natuurlijk al heb ik het idee dat het kwartet ook via sponsoring heel wat dromen kan verwezenlijken.

De Nederlandse volhouders op de long distance

Tja en na deze lange inleiding is de vraag: hoe staat het met de Nederlandse veelvraten op de lange afstand. Wie haalde het vaakst de finishlijn op de volledige afstand? We moeten erbij zeggen dat eventuele ingekorte races ook meetellen. Anderzijds staan de WK lange afstandswedstrijden (meestal ¾ afstand) en ook de vroegere Nice en Strongman-races niet in de overzichten. Daarnaast stellen we jullie reacties zeer op prijs. Hoewel we in de loop der jaren een goed archief hebben opgebouwd, pretenderen we niet de perfecte lijst te kunnen presenteren. Graag gaan we daar de komende tijd met desbetreffende atleten over in gesprek, opdat we die lijst wel zo zorgvuldig en volledig mogelijk kunnen opbouwen.

We komen tot de conclusie dat de kaap van 50 heles net niet gehaald is. Trijnie Roozendaal-Rep en wijlen Jacques van Leeuwen staan daar net onder. Wel twee mooie namen op de ranglijst mee te openen overigens. Van Jacques moesten we een jaar geleden afscheid nemen, Trijnie deed onlangs nog wel een halve in Florida. Een vijftigste hele zal ze – denken wij – niet meer maken. Hieronder onze ‘voorlopig eerste’ Top 40:

1.Jacques van Leeuwen 49x
Trijnie Roozendaal-Rep 49x
3.Wim Timmermans 47x
4.Dirk Wijnalda 45x
5.Richard Westerbeek 42x
6.Albert Corveleijn 38x
7.Ramon van der Wilde 38x
8.Gerard Terwisscha van Scheltinga 36x
9.Yvonne van Vlerken 36x
10.Chris Brands 35x
11.Richard van Diesen 33x
Joop Schwalbach 33x
13.Aart van Wijk 32x
14.Jos Brouwer 31x
Jan-Peter Simons 31x
16.Chris Buijtenhuijs 30x
Dick van Doorn 30x
Leo Groenewegen 30x
19.Willem Boon 29x
Irene Kinnegim 29x
21.Carla van Rooijen 28x
Mark Schoonhoven 28x
23.Frank Heldoorn 26x
24.Marcel Spoelder 25x
Cora Vlot 25x
26.Dennis Vandermeer 24x
27.Nico van Dijk 23x
Drevis Schuurman 23x
29.Michel van der Hoeven 22x
Eibert Leusink 22x
Pieter-Jan Paarlberg 22x
Jos van der Velden 22x
33.Hans Lampe 21x
34.Roger van den Hout 20x
Jan Truijens 20x
Jan de Wolde 20x
37.Bas Diederen 19x
Marco Stijnman 19x
39.Henk Fidder 18x
Gregor Stam 18x
Ben van Zelst 18x

Van bovenstaande veertig atleten zijn Jacques van Leeuwen en Dick van Doorn helaas niet meer onder ons.

 

Nogmaals, volmaakt is bovenstaand lijstje niet. Voor aanvullingen, verbeteringen enz: mail info@trikipedia.nl

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.