De lijst der lijsten verder aangevuld; Guiness Tri Records; Frysman opent met sinterklaas – WTJ 1369

WOENSDAG – Mooi al die reacties op de ‘lijst van meeste heles gefinished’. Dat laatste is dus wel essentieel en ook het feit dat er oorspronkelijk 3,8/180/42 op het menu staat. Dat er door omstandigheden nog wel eens een bike-run of een swim-run van gemaakt wordt, doet er dan niet meer toe. De lijst groeit en groeit overigens, want hadden we het eerst over de Top 40, nu zijn het al 65 Nederlandse triatleten die aan 18x of meer finishes zitten.

Hier en daar al een plusje geven en zo wordt het overzicht meer en meer compleet. Zo misten we nog een enkele uitslag van Dirk Wijnalda, die al wel recordhouder ‘meest verschillende heles gefinished’ is. Dirk kwam 46 keer aan de finish in 25 verschillende wedstrijden. Het andere uiterste is Chris Buijtenhuijs waar we het eerder al eens een special aan wijdden. Hij volbracht 30 heles, allemaal in dezelfde race namelijk Holland Triathlon/Challenge Almere. Chris en ook Leo Groenewegen zijn de triatleten die de langste tijd gebruikt hebben om tot hun aantal van 30 te komen (1986 tot nu). Ander uiterste: Mark Schoonhoven vliegt er doorheen met in een paar jaar tijd 28 heles.

Verder heeft Albert Corveleijn (Lanzaman) de kaap van 40 bereikt, kreeg Ramon van der Wilde er eentje bij want zijn discutabele DSQ in de Toursman was pas achteraf, terwijl hij wel degelijk finishte in 10.40 uur.

Dat Yvonne van Vlerken ietsje lager staat dan verwacht, komt door een aantal DNF’s. Ze is wel minstens 45 keer aan een hele begonnen. Atleten, die het eerste de 50-barriere gaan slechten zijn waarschijnlijk Wim Timmermans en Dirk Wijnalda. Wim is ook degene met de meeste buitenlandse heles op zijn naam: 44. Maar hij is dan ook een wereldburger ten voeten uit, woonde in Hong-Kong en Zweden en reist voor werk/sport de hele wereld over.

Hoogste ‘nieuwkomer’ in de lijst is Henri Bijnen met 40 wedstrijden (grote maar ook veel kleine, onbekende hele triathlons) en ook Bart Klein met 31x komt de top twintig binnen en dat geldt ook voor de voormalige Europees kampioene Heleen bij de Vaate, die volgend jaar met de Norseman haar 31e hele hoopt te voltooien. Haar twee column hierover plaatsen we ook deze week. Eigenlijk gaat het om de snel in elkaar gezette eerste lijst, die zich nu gaat zetten. De ‘vergeten’ mannen en vrouwen staan in onderstaand overzicht vet gedrukt. Onder hen de helaas ook te vroeg overleden Arend Middelveldt, die onder meer vijfde werd op het WK Ironman op Hawaii 1993 en in datzelfde jaar Ironman Lanzarote op zijn naam schreef.

Uit de top tien zijn zes atleten nog actief genoeg om er nog een paar heles bij te halen. We moeten eigenlijk alleen nog een naam voor de lijst verzinnen. Suggesties zijn welkom.

De top 55 van ‘meeste heles’

1.Jacques van Leeuwen 49x
Trijnie Roozendaal-Rep 49x
3.Wim Timmermans 47x
4.Dirk Wijnalda 46x
5.Richard Westerbeek 42x
6.Henri Bijnen 40x
Albert Corveleijn 40x
8.Ramon van der Wilde 38x
9.Joop Schwalbach 36x
Gerard Terwisscha van Scheltinga 36x
Yvonne van Vlerken 36x
12.Chris Brands 35x
13.Richard van Diesen 33x
14.Aart van Wijk 32x
15.Jos Brouwer 31x
Bart Klein 31x
Jan-Peter Simons 31x
18.Willem Boon 30x
Chris Buijtenhuijs 30x
Dick van Doorn 30x
Leo Groenewegen 30x
Jan van Loenen 30x
Heleen bij de Vaate 30x
24.Irene Kinnegim 29x
25.Carla van Rooijen 28x
Mark Schoonhoven 28x
27.Frank Heldoorn 26x
Cornee van Loon 26x
29.Christel Muis 25x
Jan Mijwaart 25x
Thomas Naasz 25x
Marcel Spoelder 25x
Cora Vlot 25x
34.Rob Brouwer 24x
Dennis Vandermeer 24x
Cees Verbeek 24x
37.Nico van Dijk 23x
Drevis Schuurman 23x
39.Michel Besseling 22x
Michel van der Hoeven 22x
Eibert Leusink 22x
Arend Middelveldt 22x
Pieter-Jan Paarlberg 22x
Jos van der Velden 22x
45.Conrad Boerman 21x
Guido Gosselink 21x
Hans Lampe 21x
48.Roger van den Hout 20x
Ben Schell 20x
Jan Truijens 20x
Jan de Wolde 20x
Mink Zeilstra 20x
53.Dico Baas 19x
Gerrit ten Brinke 19x
Bas Diederen 19x
Marco Stijnman 19x
57.Alibert Bok 18x
Henk Fidder 18x
Paul Nijveldt 18x
Ad Schoonderbeek 18x
Gregor Stam 18x
Marcel Suurmond 18x
Geke Venema 18x
Henny Verdonk 18x
Ben van Zelst 18x

Records

Als we het over records hebben, denken we al gauw aan het Guiness Book of Records. Daar staat ook triathlon-records in al nemen we ze niet in alle opzichten serieus. Zo staat er onder ‘most triathlon completed’ ene James Flip Lyle. De Amerikaan heeft 250 triathlons volbracht, staart er. Guiness is echter vergeten te checken welke afstanden Lyle gedaan heeft. Dat varieert namelijk van sprintjes tot een enkele hele. John Wragg heeft van deze Lyle in elk geval niks te vrezen. Wie deed de meeste heles in een jaar: dat moet de Fransman Ludovic Chorgnon geweest zijn. Hij deed er 44, maar dat waren niet allemaal officiële wedstrijden.

Andere records in het boek. De langste triathlon? 190 km. zwemmen, 4408 km. fietsen en 1078 km. hardlopen. Verantwoordelijk? Ilaria Corli uit Italië ub 2017. Opmerkelijk is wel dat ze haar triathlons deed van Lido di Volano door Italië, Frankrijk, Spanje, België, Nederland (niet gezien overigens), Duitsland en Oostenrijk.

Dan het record geblinddoekt een hele doen. Op naam van Haseeb Ahman in de Ironman Barcelona: 11.03.31 uur. Oudste vrouw ooit aan de finish van een Ironman? Sister Madonna Buder, Canada 2012 toen ze 82 was. Bij de mannen was het een tijdje de eveneens 82-jarige Lew Hollander, maar vorig jaar ging de Japanner Hiromu Inada daar met z’n 85 lentes fors overheen.

Bike portion of the Ironman World Championship, 11 October 2014 in Kona, Hawaii

De meeste triatleten in 1 wave was tijdens de Nations Triathlon in Washington DC van 2010 namelijk 4546. En ene Bart Hackley schijnt in 1989 in een jaar tijd aan 123 sprinttriathlons mee gedaan te hebben. Ach, zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Frysman opent over 13 dagen

Onze Nederlandse lijst zullen we blijven bijwerken, waar nodig. Voorlopig nemen we weer even afstand van de records. We kijken naar de races, die stilaan allemaal vol stromen. De Duitse wedstrijd in Bonn zit inmiddels vol, de 70.3 Ironman Hoorn zit vol en zo gaat het maar door. De Frysman nog niet, die opent traditiegetrouw op sinterklaasavond 5 december. Vanaf 20.20 uur dient iedereen aan de knoppen te zitten, want de ervaring leert dat de 250 te vergeven startbewijzen er binnen de kortste keren uitvliegen. Surprise, surprise.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.