Vooruitblik op het weekend met twee Ironmans en een 70.3 IM; Jetze Plat – WTJ 1370

DONDERDAG – Het gaat vast nog wel even door met mutaties in de Lijst der Lijsten. We nemen er alle atleten in op, die 18 keer of vaker gefinished zijn op een hele. Nadat we vanochtend de verse versie in WTJ 1369 opnamen, kwamen er opnieuw reacties. Voordeel van online werken is dat je daar snel zaken in aan kunt passen. Vanavond kwam ook Dico Baas er nog bij, goed voor 19 finishes. Daarmee is de groep ’18-plussers’ gegroeid tot 63 Nederlanders. Sommigen kwamen met Nice aan uit de beginjaren, maar dat was toch duidelijk geen hele. Helaas.

Preview 70.3 IM Western Sydney met vijf Nederlanders


Zullen we al eens een eerste blik op het weekend werpen? In eigen land lijkt het heel rustig. Bij onze zuiderburen kan een crossduathlon gedaan worden in Wommelgem. Wereldwijd heeft Ironman weer een paar races in petto. Aan de 70.3 Ironman van Western Sydney doen vijf Nederlanders mee. Girlpower, want drie van hen zijn vrouw: Eline Smit, Iris van der Staak en Simone Goossens. Het zwemonderdeel wordt afgewerkt in de Olympische roeibaan van Sydney 2000. En misschien omdat het niet ver van Lake Taupo, Nieuw-Zeeland vandaan is, maar het aantal slots voor het WK 70.3 Im is in Western Sydney verdubbeld naar 80. We zijn trouwens wel benieuwd hoeveel Nederlanders straks naar het verre Nieuw-Zeeland afreizen, gegeven het feit dat ook Hoorn natuurlijk 40 slots heeft.

Preview Ironman Arizona met Janien


Zondag is het ook tijd voor de Ironman Tempe, Arizona. De wedstrijd bestaat sinds 2005 en de laatste jaren komen er steeds snellere tijden tevoorschijn. Zo zegevierde drievoudig winnaar Lionel Sanders in 2016 in 7.44 uur. Voor de Canadees is in Tempe nu geen eer te behalen. Voor de mannen is het agegroup-only. De vrouwen tellen wel 24 pro’s. Onder hen twee Nederlandse triatletes. Voor Lenny Ramsey is de wedstrijd dichtbij huis, Janien Lubben had er een verre reis vanuit Emmen voor over. De smoorverliefde en daardoor extra gemotiveerde Drentse blondine debuteert bij de pro’s. Favroieten zijn Sarah Crowley, Heather Jackson, Linsey Corbin, Meredith Kesler en Mareen Hufe. Eerste uit het water komt zonder twijfel Lauren Brandon.

Preview Ironman Cozumel met vijf Nederlanders


Op dezelfde dag is het Mexicaanse Cozumel aan de beurt voor de elfde Ironman aldaar. Het rijtje van 55 pro’s bij de mannen mag er beslist wezen. Oud-winnaar Frederik van Lierde is favoriet, maar dat geldt ook voor de Zweed Patrik Nilsson, de Amerikaan Tim O’Donnell en drievoudig winnaar en titelverdediger Michael Weiss uit Oostenrijk. Oud-prof Stefan Schumacher doet mee en dat geldt naar Fre ook voor twee andere top-Belgen: Pieter Heemeryck (eindelijk in de Ironman!) en Seppe Odeyn (op weg naar de Hel van Kasterlee). Een vierde Belg Kenneth Vandendriessche is afgehaakt. Bij de vrouwen staat gek genoeg ook Lenny Ramsey ingeschreven. Maar die is dus in Arizona. Blijft van Nederlandse zijde Leanne Fanoy over, al komt ze dan uit voor de Verenigde Arabische Emiraten. Zowel mannen als vrouwen pro’s dus in Cozumel. Favorieten bij de triatletes zijn de Australische Carrie Lester, de Duitse Svenja Thoes en de Britse Susie Cheetham. De Belgen hebben ook daar een sterke troef in handen: Alexandra Tondeur. De eerste twee edities werden gewonnen door Yvonne van Vlerken. Ook in Cozumel kan het hard gaan, want Sebastian Kienle klokte twee jaar terug nog 7.48 uur. Ook nog enkele Nederlandse agegroupers: Floris Holtkamp, Tim Soetens, Xavier Theunissen en Robin Zwiers.
Ironman heeft trouwens tussen de drukke bedrijven door kans gezien haar website ironman.com compleet te restylen. Het is altijd weer even wennen en een zoekplaatje, maar op het eerste oog ziet het er fraai uit.

Jetze opent fitness-zaal Enforce


Fraai ziet ook de fitnessruimte Enforce van hotel De Reiskoffer in Bosschenhoofd eruit. Het werd vanavond feestelijk in gebruik genomen door niemand minder dan Jetze Plat. De Reiskoffer was in de vorige eeuw het Sporthotel van Brabant. Daar verbleven alle wielerploegen, streek de Tour de France van 1978 neer en kwam ook het Nederlands elftal en tal van andere profclubs bijeen voor trainingskampen of anderszins. Jetze logeerde er in 2018 toen hij de triathlon van Oud Gastel (5 kilometer verderop) won. De Reiskoffer is partner van de organisatie en alle triatleten van veraf, vinden er gastvrij onthaal. Volgend jaar zijn dat de ongeveer vijftig Duitse atleten die mee doen aan de Triathlon Nations Cup.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.