Shirin en Pien; Daan met overmacht winnaar Haaksbergen; Arjan kampioen Ecuador – WTJ 1373


ZONDAG – Aan het begin van onze week, waarin we de vrouw/triatlete centraal stellen is het goed om vandaag te zien hoe Shirin van Anrooij derde bij de beloftes/tiende overall wordt in de Wereldbekerwedstrijd van Koksijde en hoe voormalig nationaal triathlonkampioene Pien Keulstra in haar huidige sport marathonschaatsen de slotrit van de Vierdaagse om de Trachitol Trophy. Beennummer 36 won de laatste marathon in Groningen. Prachtig gedaan van twee topsportvrouwen.

Derde zege voor Daan, nu in Team4Talent pak!


Op zondag duiken we uiteraard eerst de wedstrijden in. In Nederland waren we volstrekt vergeten de Mees van den Brink cross run-bike-run in Haaksbergen voor te beschouwen. De topfavoriet hadden we op voorhand wel kunnen melden. Haast in zijn achtertuin won Daan Schouten voor de derde keer op rij deze Twentse wedstrijd. Bovendien was het na Nijverdal en Maastricht ook alweer zijn derde overwinning dit crossduathlonseizoen.
Maar er was 1 groot verschil met de vorige twee wedstrijden. Het was namelijk zijn eerste zege in de prachtige zwart-wit-oranje kleuren van Team4Talent. En dat niet alleen. Teammanager André Kwakernaat kwam hoogstpersoonlijk kijken hoe zijn nieuwste pupil presteede. ,,Het gaf extra moraal’’, aldus Daan, die de tegenstanders verpulverde. Vijf minuten later kwam Koen Wiggers – toch ook geen kleine jongen, oud-winnaar bovendien – binnen. De nummer drie Lukas Kersting had al bijna tien minuten achterstand en Sander Hoogeveen en Remko Siers zagen als nummers vier en vijf ook slechts bij de start een glimp van de winnaar. De enigen die wel konden volgen was het duo Berg en Gert-Jan Bosman, dat voor de tweede keer bij de duo’s de beste was.
Daan keek tevreden terug op zijn eerste echte T4T-race. ,,Bij het lopen liep ik comfortabel vooraan. Op de fiets goed uitgedaagd door coureur Gert-Jan Bosman, die meedeed bij de duo’s. We werkten goed samen. Tijdens de laatste run zijn loper ingehaald en de volle winst. Op naar Groesbeek over drie weken. Zoals André zei: niet prutsen.’’

Tabitha, Cas en Karlijn winnen ook in Haaksbergen
Ook voor het team zijn de prestaties van Daan een mooie opsteker. Dit jaar ging er door pech nog wel eens wat mis. De crossduathlon van Haaksbergen krijgt in de vrouwenweek geen prominente plaats. Slechts 1 vrouw kwam op de lange afstand uit: Tabitha Gerrets eindigde tussen alle mannen wel mooi in de middenmoot. Op de korte afstand voor de jeugd was het Cas van Holland die aan het langste eind trok. Meisjeswinnaar was Karlijn Wijma. En Milan en Jesse waren wederom het snelste duo, sneller nog dan Cas. Maar dat mag je niet met elkaar vergelijken natuurlijk. De wedstrijden in Haaksbergen waren sfeervol, parcours lag er mooi bij. De race verdient een iets sterker startveld buiten de voormalig nationaal kampioen Daan Schouten dan.

Druyts wint in Wommelgem; Kobus lekker bezig


De zesde editie in Haaksbergen, de zesde editie ook in het Belgische Wommelgem. Daar spreken ze eerder van winterduathlon als het om cross-RBR’s gaat. De Belgische wielrenner Gerry Druyts zat er vorige week al dichtbij, nu in Wommelgem was hij de sterkste van allemaal. Hij klopte sterke mannen als Wouter Wuilmus en Lander Sels. Beste vrouw was Bieke Trenson. Aan de start zo’n tachtig Belgen en één Nederlander, meteen ook de nestor van het veld. Onverwoestbare Kobus Botman uit Vlissingen finishte als 61e bij de mannen.

Geboren Nederlander Arjan Meesterburrie is Ecuadoriaans kampioen!


We vliegen even naar de andere kant van de aardbol, want er is groot nieuws uit Ecuador. Arjan Meesterburrie, onze Trikipedia-correspondent Latijns-Amerika is namelijk kampioen van zijn land geworden. In het nationaal triathloncircuit van Ecuador werd hij in de eerste drie races respectievelijk vijfde, derde en tweede. De vierde triathon ging niet door. ,,Die werd geschrapt vanwege de gewelddadige protesten in ons land. Dat had weer te maken met het afschaffen van de brandstofsubsidie. Tien dagen was het land in de ban van de felle protesten.’’

Arjan volgend jaar in Edmonton en…Almere

De finalewedstrijd op het meest westelijke schiereiland Salinas ging gelukkig zaterdag wel door. Arjan finishte als derde, maar zijn constante prestaties maakten hem wel Ecuadoriaans kampioen 2019 in de M40-categorie. Het betekent een druk programma voor hem volgend jaar, want hij mag zijn tweede land nu vertegenwoordigen op het ITU WK in Edmonton, maar tevoren had hij ook al ingeschreven voor het WK lange afstand in Almere, in zijn geboorteland. ,,Het wordt mijn eerste hele triathlon, ik hoop er veel Nederlandse vrienden en familie te zien.’’ In de aanloop naar het lange werk deed Arjan dit jaar de 70.3 IM’s in Manta (9e) en Lima. In de Peruaanse hoofdstad verbeterde hij zijn pr en bracht het op 5.00.22 uur. ,,Volgende keer onder de vijf uur is het streven’’, besluit Arjan.


Nog onderweg zijn de triatleten op de Ironmans van Arizona en Cozumel. Janien Lubben is met een goede race bezig in Tempe, Arizona. Na 120 kilometer fietsen ligt ze op een twaalfde plaats. In Cozumel komt Lenny Ramsey op een achtste plaats en Leanne op een tiende. Hun marathon begint…

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.