Vrouwenweek: introductie en straks het ware verhaal van Yvonne van Vlerken – WTJ 1376

MAANDAG – Het begon allemaal met Conny van Diest in 1983. De 29-jarige vrouw uit Baarn had de beelden gezien van Julie Moss en dacht: dat wil ik ook. De Holland Triathlon streek dat jaar voor het eerst neer in de Flevopolder. Zo’n 160 mannen en 1 vrouw deden mee. Conny finishte in 13.10.53 uur en ging de geschiedenis in als eerste Europese triatlete, die een volledige afstand volbracht.

 

Het bleef voor Conny bij die ene wedstrijd, maar ze vormde een inspiratiebron voor velen. Carla van der Does, Irma Zwartkruis, Ada van Zwieten, Thea Sybesma, Katinka Wiltenburg, Cora Vlot, Irma Heeren, Christine de Wit, Marijke Zeekant, Ingrid van Lubek, Wieke Hoogzaad, Sylvia Pepels, Lucienne Groenendijk, Tracy Looze, Tanya de Boer, Bianca van Dijk, Mariska Postma, Heleen bij de Vaate, Yvonne van Vlerken, Sione Jongstra, Lisa Mensink, Birgit Berk, Danne Boterenbrood, Mirjam Weerd, Ruth van der Meijden, May Kerstens, Sarissa de Vries, Maaike Caelers, Rachel Klamer, Miriam van Reijen, Kirsten Nuyes, Maya Kingma, Els Visser, Barbara de Koning enzovoorts enzovoorts.

Eerlijk is eerlijk: als we bovenstaande vrouwen niet in de sport hadden (gehad), was Nederland lang zo succesvol niet op het internationale podium van tri- en duathlon. Ze krijgen gelukkig ook bij tijd en wijlen voldoende media-aandacht. Mooiste voorbeeld van de laatste maanden is Els natuurlijk. P.s: veel succes vanavond tussen al die wetenschappers!

Sarah-Lynn


De vrouw in de duursport, we moeten ze koesteren. Toen we vorige week op de wekelijkse ‘Verzin een bijschrift’-foto Sarah-Lynn Reuver op kop van een crossloop zagen met alle mannen in haar kielzog, waren we overtuigd. Er moest een week komen waarin de vrouw centraal staat. Probleempje is dan dat de Trikipedia-redactie uit louter mannen bestaat. Geen nood, we hebben allerlei lijntjes uitgezet naar triatletes, die de komende dagen hun bijdrages leveren. Tussendoor komen we nog met cijfermateriaal, waaruit blijkt dat niet alleen in de triathlonsport vrouwen de boventoon voeren. Kijk maar eens naar de Olympische successen, kijk naar de Oranje Leeuwinnen en alle andere teamsporten. Vaker gaat een vrouwenteam met goud naar huis dan dat de mannen het voor elkaar boksen.

Sportgala


Ondanks alles zijn voor de sportverkiezingen eind dit jaar 15 mannen en ‘slechts’ zeven vrouwen genomineerd. Atlete Sifan Hassan, shorttracksters Lara van Ruijven en Suzanne Schulting, schaatsters Irene Schouten en Ireen Wüst, wielrenster Annemiek van Vleuten en baanwielrenster Kirsten Wild. Daar had van ons Europees kampioene Yvonne van Vlerken bij gemogen. Al was het maar voor een oeuvreprijs over haar hele carrière.

Yvonne vertelt nu het werkelijke verhaal

foto Arjan Baggerman

Yvonne is ook de eerste dit we vanavond aan het woord laten. Haar lange, lange loopbaan komt ten einde. Terwijl Per volop in competitie is – onder meer in Laguna Phuket – breekt voor Yvonne de tijd aan voor enige zelfreflectie. Wat heet. Yvonne is openhartiger dan ooit en neemt jullie lezers mee de diepte in. En ja, het gaat over vrouwendingen. Over anorexia, niet ongesteld raken, het libido. Zware kost, ja zelfs taboe-doorbrekend.  Maar het is belangrijk dat iemand haar mond open doet. En wie kan dat beter doen dan ’s lands grootste triatlete aller tijden. O ja, 1 waarschuwing: Yvonne schrijft zoals ze praat. Honderduit, van links naar rechts. Het is daarom raadzaam om haar imponerende verhaal meermaals te lezen. Reageren mag altijd. Info@trikipedia.nl (ook op de volgende vrouwen verhalen). En wie deze week nog een story kwijt wil rondom dit thema, kan uiteraard ook reageren. Voel je vrij, wij maken graag plaats voor de vrouw, de tri- en duatlete!

Tot slot toch nog even 1 man noemen. Want op de lijst van genomineerden voor parasporters bij het sportgala 18 december staat gelukkig ook onze Jetze Plat.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.