Heleen: The Road to the Norseman….deel 2: is daarmee de cirkel na 5 jaar rond?

Nauwelijks zijn we bekomen van de adembenemende avonturen van Danne Boterenbrood en haar Norseman of een volgende Nederlandse toptriatlete begint aan de lange aanloop naar deze XTreme triathlon. En ook Heleen de Hooge-Bij de Vaate neemt ons mee tot aan het moment dat ze op 1 augustus vanaf de veerboot in het donkere fjordwater springt. Vandaag – in de Vrouwenweek – aflevering 2, geschreven kort na The Draw, de loting van de Norseman 2020.

Waar de meeste evenementen met wervende teksten pronken teneinde zoveel mogelijk triatleten naar zich toe te halen, opent Norseman op haar website als volgt. Het is die tekst, die mij inspireerde tot een tweede blog op mijn weg naar Eidjford, Noorwegen, 1 augustus 2020.

NORSEMAN:

This is not for you.

Nothing personal. But it’s not.

This is for people with fight.

Resilience.

And minds tougher than their bodies.

They’re not interested in being the best.

All they care about is besting themselves.

They’re no nonsense.

No hand-holding. No sugar-coating.

They’re in pursuit of something bigger.

Their team behind them, a smile on their face.

If that sounds good, then maybe we were wrong about you.

 

 

Het is precies 5 jaar geleden dat ik na het Europees Kampioenschap in Almere het “echte” professionele leven als triatlete vaarwel zei. Maar er stond toch nog 1 wedstrijd op mijn wensen lijstje die ik nog graag wilde doen en dat was de Norseman. Met als basis mijn Europees Kampioenschap titel kreeg ik een startbewijs voor de Norseman 2015. Dit zou mijn grote doel worden voor 2015. Maar het liep even anders……

Een blessure en een verhuizing naar de USA vlak voor de Norseman gooide roet in het eten. Met pijn in mijn hart heb ik de wedstrijd moeten afzeggen met de hoop dat het er misschien nog wel een keer van zou komen. Alhoewel ik toen nog niet zeker wist of ik ooit nog wel zo fit zou zijn om de Norseman op een leuke manier te kunnen volbrengen.

 

Inmiddels zijn we 5 jaar verder. Zoals in mijn vorige blog vermeld, liep ik het slot bijna mis. De eerste twee dames krijgen een automatisch slot voor het Wereld Kampioenschap XTRI tijdens de Norseman. Helaas was ik derde geworden dus die ging aan mijn neus voorbij. Maar tijdens de Norseman werden ook nog eens 8 namen van deelnemers geloot die alvast voor de grote loting zeker zijn van een Norseman slot voor 2020. En ik was 1 van die gelukkigen!!! (de latere DRAW voor de resterende 225 deelnemers was voor Heleen dus niet zo spannend meer, red.)

Er is veel gebeurd in die 5 jaar. Zoals vermeld de verhuizing van Frankrijk naar Wisconsin in de USA. Het eerste jaar daar geen enkele wedstrijd gedaan en de vorm was ver weggezakt. Toch begon het weer een beetje te kriebelen en als je dan toch in Wisconsin woont is het toch ook wel leuk om de Ironman van Wisconsin een keer te doen. Na een dikke twee jaar mochten we weer afscheid nemen van de USA en werd Zwitserland ons nieuwe thuis. In 2018 volgde Ironman Nice en daarna kreeg ik de smaak van het klimmen (zowel fietsend als lopen) te pakken. Met het finishen van de Swissman en de Inferno afgelopen jaar heb ik een fantastisch seizoen gehad op sportief gebied. Voor volgend jaar is het hoofddoel gezond en heel te blijven en daarmee is de cirkel na 5 jaar hopelijk op 1 augustus 2020 rond! “With a smile on my face and besting myself”.

Heleen

Dank je wel weer voor je bijdrage in deze Vrouwenweek, Heleen. Intussen zagen we dat je ook de lange latten ter hand hebt genomen. Tja, je bent Alpenbewoner of niet he. Over dat langlaufen mag je een volgende keer meer vertellen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.