Alle Nederlanders in Ironmans Cozumel en Arizona; Opnieuw slachtoffer in IM; Tri Lake Phuket met Per – WTJ 1377

DINSDAG – Tussen de vrouwenverhalen door, kunnen we niet helemaal voorbij gaan aan de wedstrijden, van het voorbije weekend. We bespraken al wel de top van de drie Ironman-races en stipten de prestaties van de drie Nederlandse pro’s aan. Ze keken heel verschillend terug op hun wedstrijd. Lenny Ramsey had iets meer verwacht van haar race in Cozumel (5e), Leanne Fanoy haalde voldoening uit haar derde Ironman en pro-debuut (7e) en Janien Lubben kreeg jammer genoeg darmklachten tijdens het de marathon, waardoor geen einde leek te komen aan de 42 loodzware kilometers (14e pro, 28e vrouw).

 

We plaatsen Leannes reactie hier nog:

A 7th place for me today in my first full distance race between the Pros. A large, quality field gave me the opportunity to race against some of the best girls on the circuit. It started off with a pretty good swim, followed by a really tough bike ride. I couldn’t quite find my legs and as the race went on I started to fade and feel sick. Thoughts of pulling out were strong – but luckily my willingness to finish was stronger. After throwing up (a lot..!) in the first km of the run I had to focus on getting some nutrition back in, drinking plenty and staying cool. Managed to run my way up a few spots with a half decent marathon time for these conditions. So happy to have turned things around after a tough time on the bike. It’s easy to look at everything that went ‘wrong’ but a top 10… I’ll take that!

Maar er waren dus meer Nederlanders onderweg. Op het Mexicaanse eiland vijf om precies te zijn. Beste man was Robin Zwiers als 106e in 10.06 uur. Xavier Theunissen, afgelopen zaterdag nog lekker aan de ontbijttafel met John Wragg/Elizabeth Model haalde jammer genoeg de finish niet. Hij stapte uit op de snikhete marathon. De Canadese doorzetster Elizabeth finishte wel, haar 99e IM is in the pocket.

Overigens was opnieuw een slachtoffer te betreuren in een Ironman-race, hetgeen de laatste jaren helaas nogal eens voorkomt. In Cozumel overleed de Braziliaanse deelnemer Paulo Pereyra na een hartaanval amper 150 meter na de start. Andere deelnemers zagen hem plots kopje onder gaan. Hij werd snel uit het water gehaald en naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij enkele minuten later overleed. De voorzitter van de organisatie, Mauricio Zavala, betuigde zijn medeleven met familie en vrienden van de Braziliaan. Ook de burgemeester van Cozumel bracht zijn condoleances over. Er verscheen op internet zowaar een foto van de man, toen hij net op het droge was gehaald. Die plaatsen we hier maar niet. RIP Paulo.

In Arizona leverde Jorick Berckmans een mooie prestatie. Hij kwam als 53e over de meet op ruim een uur van winnaar Jan Stepinksi. De Hilversummer zette een snellere tijd neer dan Janien: 9.47.10 uur, daarmee twaalfde in zijn agegroup.

We keren ook nog even terug naar Western Sydney voor de 70.3 IM aldaar. Want Matthew de Vroet was weliswaar beste Nederlander op een 148e plaats en twaalfde M18, kort daarna kwam Eline Smit al binnen. De in Australië woonachtige triatlete behaalde een fraaie 34e plaats bij de vrouwen en dat was goed voor het podium: tweede F25. Haar tijd was ook rap: 4.51.40 uur. Ook Iris van der Staak finishte en wel als 115e in 5.23 uur.

Nederlanders op de Ironmans

Cozumel:

106.Robin Zwiers 10.06.15 (19e M30)
172.Floris Holtkamp 10.41.07 (34e M30)
V:
5.Lenny Ramsey 9.09.14
8.Leanne Fanoy 9.32.16 (7e pro)

Tempe, Arizona:

53.Jorick Berckmans 9.47.10 (12e M30)
695.Roger van Beveren 12.52.20
V:
28.Janien Lubben 10.24.26 (14e pro)
406.Diana van Brandwijk 14.57.19 (23e F55)

Tenslotte nog tien Nederlanders in de immer populaire internationale triathlon van Lake Phuket in Thailand. De Zwitser Ruedi Wild klopte op deze kwart afstand de Duitse oud-gediende Michael Raelert. Dankzij ijzersterk loopwerk verraste de Pool Krzystof Hadas met een derde plaats. Net buiten het podium bleef Per van Vlerken, ondanks alle support van vrouwlief/coach Yvonne. We kunnen nu al wel stellen dat haar ontboezeming gisteren op Trikipedia diepe indruk heeft gemaakt op vooral veel vrouwelijke triatletes. Bijna 4000 keer is het gelezen. Hulde aan Yvonne voor dit eerlijke verhaal.

Bij de vrouwen liep de Zwitserse Imogen Simmonds onbedreigd op de finish af. De Britse Emma Pallant incasseerde een achterstand van zes minuten. De Australische Dimity Lee Duke verlengde haar podiumabonnement in de Thaise badplaats met een derde plaats. Beste van de Nederlanders was Leo Coolen op een 29e plaats, Wim Martens finishte 39e en Vasco van der Flier 41e.

We sluiten af met wat ook de feature-foto aangeeft. Want ja, je wilt een Vrouwenweek of niet. Twee Ironmama’s werden immers derde in de races in Arizona en Cozumel. En derde betekent ook ‘Hawaii here we come’ voor Meredith Kessler en Michelle Vesterby. Mijn bewondering/waardering voor het vrouwelijk geslacht groeit met de dag, en dat meen ik oprecht!

Wim.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.