Preview op weekend-races aan andere kant van de evenaar; Maastricht toch in augustus – WTJ 1378

VRIJDAG – Themaweken zoals deze week op Trikipedia gaan we vast en zeker vaker doen. In het hoogseizoen komt er weinig van, maar in de wintermaanden met minder wedstrijdaanbod is het goed om de triatleten aan het woord te laten. En dat gebeurde deze week op een bijzondere wijze.

Met Conny van Diest, Yvonne van Vlerken, Heleen bij de Vaate, Kirsten Nuyes, Sandra Wassink, Julia de Leeuw en Lenny Ramsey hebben we al een mooi rijtje vrouwen met elk hun eigen verhaal mogen volgen. En er ligt nog wat op de plank voor dit weekend. De Vrouwenweek duurt feitelijk tot en met zondag.

Asian Games gaan beginnen

Maar we moeten ook de WTJ’s niet veronachtzamen natuurlijk. Na woensdag was het daar even stil in, nu hebben we aflevering 1378. We kijken naar wedstrijden ver van huis dit keer. In China bijvoorbeeld, een race om de Asian Cup in Shantou. Jack van Stekelenburg uit Australië, maar met Nederlandse grootouders doet er aan mee. December is de maand waarop in drie plaatsen in Azië de Asian Games worden gehouden. Run-bike-run en triathlon zijn sportonderdelen van die Games op Subic Bay, de Phillipijnen, in het Nepalese Pokhara en in Bahrain. Het zijn dan de West, Middle en East Asian Games.

Previews op Ironmans Mar del Plata en Busselton

Ironman zit ook niet stil natuurlijk. Na het dubbele weekend Cozumel en Arizona is het zondag de beurt aan de dubbel Mar del Plata en Busselton. In de mondaine badplaats Mar del Plata waar de gegoede Argentijnen hun zomers doorbrengen is het Zuidamerikaans kampioenschap. En dat betekent liefst 75 tickets voor het WK Kona, Hawaii 2020. De wedstrijd is wel Agegroup-only, vandaar ook dat Evert Scheltinga wel zijn vakantie naar Latijns Amerika liet doorgaan, maar toen de 70.3 IM in Buenos Aires niet doorgang, niet aan een wedstrijd toekwam. De enige Nederlandse triatleet die om 6 uur Argentijnse tijd via de rolling start de Atlantische Oceaan in duikt is Shandar Kooij.

Nog in Zuid-Amerika is de 70.3 IM in Cartagena, Colombia. Daar wel 25 pro’s bijeen onder meer met Kevin Collington, Thiago Vinhal en bij de vrouwen Lesley Smith en Laurel Wassner. Cartagena is een sprookjesachtige stad in het noorden van Colombia tegen de Caribische Zee aan. Misschien wel het mooiste decor van alle Ironman-races en dat zijn er volgens de nieuwe website meer dan 170.

Vrijwel alle wedstrijden zijn de komende weken op het zuidelijk halfrond. Logisch daar is/wordt het zomer. In Busselton Australië is het bijvoorbeeld 23 graden. Er wordt ook geen regen verwacht tijdens de Ironman en 70.3 Ironman van Western Australia, de decemberklassieker onder de Ironmans. Een snel parcours ook, volkomen vlak. Dat is trouwens Mar del Plata met fietsen en lopen langs de kust ook. Vijf Nederlanders grijpen de race Down Under aan om zich eventueel te plaatsen voor Hawaii. Twee van het waren daar dit jaar ook al: Sjoerd Algera en Bart Hollemans doen vanuit hun thuisbasis een nieuwe poging. Maartje van Gestel, Wouter de Vet en Mark Zwitser willen dat ook wel. Van het vijftal heeft alleen Maartje de verre reis moeten maken, de mannen zijn allen studerend of werkend in Australië.

Brabantse Maartje van Gestel in IM Busselton

Maartje komt het zuidelijk wielerdorp Chaam (niet ver van Ulicoten waar IM Florida-finisher Kitty Verheijen vandaan komt). Ze was er twee jaar terug bij op het WK aquabike op Ibiza, waar ze in haar agegroup een bronzen plak scoorde. Maar nu komt er voor Maartje ook de marathon nog bij. Het wordt haar debuut op de hele.

Via MaartjeMaria.com kunnen de fans haar volgen. Ze reisde acht dagen geleden af naar eerst Perth en vervolgens Busselton. Elke ochtend om acht uur lezen we haar belevenissen. Die van vandaag bijvoorbeeld:

Hallo hallo het gaat goed hier! Ik begin me steeds beter en beter te voelen. Donderdag liep ik een heerlijk rondje en zwom ik weer in zee. Gelukkig kwam de wind nu vanaf land en waren de golven van eerder deze week zo goed als weg. In de middag was het tijd voor iets heel erg leuks, mijn startnummer ophalen! Inmiddels ligt alles uitgestald klaar om in actie te komen. Vandaag was een echte rustdag. Weinig de deur uit geweest, veel gezeten, gerust en gegeten. 2 dagen voor de wedstrijd is (mijn) de belangrijkste wedstrijd.

Morgen de laatste trainingen, nog een nachtje slapen en dan zijn we eindelijk los! Ik merk wel dat koolhydraten stapelen steeds lastiger begint te worden. Eind van de dag ben ik er eigenlijk gewoon best wel klaar mee. Dus mocht je tips hebben, laat ze dan zeker hieronder achter. Alle favoriete voedingsmiddelen of baksels zijn welkom.

Drie Nederlanders op de halve afstand: Matthew de Vroet, Rob Pouw en Onno van der Groen. Of de livestreams ons goed op de hoogte houden valt altijd te bezien. Als liefhebbers komen we uiteraard zondag aan ons trekken met de jaarlijkse NBC-docu van Ironman Hawaii 2019. Afstemmen om half tien ’s avonds.

Maastricht blijft in augustus

Goed nieuws ook voor triatleten, die niet konden kiezen tussen het eerste WK-weekend in Almere en de 5150 Maastricht-race. Het Limburgse evenement kiest toch niet voor het eerste septemberweekend. ExtraLeisure, de organisatie van zowel Maastricht als West-Friesland als het LCW in Beessel, gaat naar voren: 14, 15 en 16 augustus. Dat is feitelijk twee weken na de vaste datum van Maastricht. Over vier dagen weten we meer, want dan gaat de website voor de Limburgse hoofdstad in de lucht.

Spaanse prijzen

Tot slot: Marisol Casado is al een tijdje ITU president. De Spaanse sportbestuurster is echter ook al geruime tijd betrokken bij het IOC en sinds 2000 lid van het Spaanse Olympisch Comité. Al van 1992 tot 1994 was ze IOC-lid, dat was ten tijde van de Spelen in Barcelina. Ze ontving de Olympische Order in 2010. De Madrileense werd geboren in 1956, gekozen als IOC lid in 2010 en zit nu in vijf Olympische commissies. Voor haar verdiensten kreeg ze van IOC-president Thomas Bach de Olympic Values Award uitgereikt. Een Olmypic Order gaat ook uit naar de drie beste Spaanse triatleten Javier Gomez, Mario Mola en Ivan Rana.

Tot zover. Tussen deze journaals door, hebben we nog veel ‘vrouwennieuws’.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.