Alistair Brownlee trekt zaken recht in IM Busselton; Teresa Adam wint; Nederlanders -WTJ 1379

ZONDAG – Terwijl Trikipedia de Vrouwenweek aan het afronden zijn, gaan intussen de wedstrijden op het zuidelijk halfrond gewoon door. Zoals de Ironman Western Australia in Busselton, waar in het verleden Yvonne van Vlerken ooit derde werd. Dit jaar moest het de race van Alistair Brownlee worden en dat werd het ook.

Frustratie eruit bij dubbel Olympisch kampioen


De Brit zwom, fietste en liep er de frustratie van Hawaii uit. Zijn debuut op het WK was niet wat de tweevoudig Olympische kampioen er van verwachtte. Met de winst in Busselton kan Ali zich wederom opmaken voor Hawaii. Dat betekent dat hij – net als zijn ITU-rivaal Javier Gomez – voor de dubbel gaat: Spelen in Tokyo, Ironman Hawaii. Met de thuisfavoriet Sam Appleton en topzwemmer Clayton Fettell kwam Brownlee al meteen goed uit de startblokken. Langs de wereldberoemde steiger (2 kilometer lang) Busselton Jetty kwam het drietal als eerste uit de baai. Haakte Fettell snel af, het AB-duo (Appelton-Brownlee) had elkaar gevonden. Samen bouwden ze aan een comfortabele marge op Tim van Berkel en Matthew Burton. Die hingen de fietsen een dikke vijf minuten later aan de rekken voor de marathon.

Appleton valt terug
Wat Brownlee op Big Island overkwam, overkwam Appleton in eigen land. Hij plofte in elkaar bij het lopen, het aanhaken bij de groot kampioen uit Dewsbury was toch te veel van het goede geweest. Het was voor de Brit geen reden het tempo te minderen, ook al lag hij dan tien minuten voor.  Het parcoursrecord van drievoudig winnaar Terenzo Bozzone werd een interessante prooi. De 7.51 van de Nieuw-Zeelander, gingen met de finish van de Brit naar 7.45.21 uur. Het wordt steeds normaler dat hele triathlon-winnaars onder de acht uur duiken, zo lijkt het. Aan het einde van het jaar maken we ook op dat vlak weer de balans op. Tweede IM-zege voor Alistair, al bleef het in Cork bij een bike-run. Matt Burton was uiteindelijk de verrassende nummer twee in 7.55 uur. Hij verbeterde zijn pr met een kwartier. Tim van Berkel bleef net boven de ‘eight hours’, maar het was wel voldoende voor de derde plaats. Mannen van het eerste uur Sam Appleton en Clayton Fettell werden vierde en vijfde.

Vrouwenrecord verpulverd door Teresa Adam


Ook het vrouwenrecord werd verpulverd in de vlakke en daarmee snelle Ironman. Teresa Adam, eerder al winnares van de Ironman Cairns dit seizoen bracht een onwaarschijnlijk snelle 8.38.43 uur op de klokken. Daarmee was ze elf minuten sneller dan de Zwitserse Caroline Steffen vorig jaar. Teresa moest wel hard blijven gaan, want hoewel ze lange tijd comfortabel aan de leiding lag kwamen tijdens de marathon twee vrouwen in sneltreinvaart naar voren: Sarah Piampiano uit Amerika en vooral de Spaanse Gurutze Frades rolden de ene na de andere atlete op. Ze strandden uiteindelijk op vier, respectievelijk elf minuten van de winnares.
Teresa Adam kwam al met vijf minuten voorsprong op Emliy Loughnan uit het water. De Poolse Agnieszka Jerzyk en de Britse favoriete Kimberly Morrison noteerden dezelfde achterstand. Teresa Adam, ook al twee keer tweede in haar thuiswedstrijd Lake Taupo bleef solo vooraan fietsen. Na 180 kilometer was de Britse Morrison op 6,5 minuut te vinde, Piampiano op een kwartier en Frades nota bene op 21 minuten. Het was een echt vrouw-tegen-vrouw gevecht geworden. De verschillen waren groot, Piampiona had hooguit een beetje kunnen meeliften met Jerzyk en nog een Britse Katrina Matthews. De marathon ging voor de winnares soms op het tandvlees, dan weer ging het soepeler. De 3.09 was minder snel dan de 2.59 voor Sarah en de 2.58 voor Gurutze, maar het was voldoende voor de eindzege en het nieuwe parcoursrecord voor Busselton.

Nederlanders doen goed mee


De Nederlandse triatleten haalden de finish uiteraard ook. De twee Hawaii-gangers van dit jaar zijn echter nog niet direct verzekerd van een Kona-ticket 2020. Sjoerd Algera was klaar met zijn race in 9.32.37 uur, goed voor een dertiende plaats M35 en Bart Hollemans deed er 9.58.56 uur, daarmee veertiende M45. En Maartje van Gestel kwam als zevende uit het water in de F25-groep, fietste na 40 kilometer even op een derde plaats en bleef vervolgens wisselend op een zesde en zevende positie fietsen en lopen. Uiteindelijk debuteerde de sportvrouw uit Chaam op de hele met een zevende plaats in 11.57.41 uur.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.