Cathy de Vogel, triathloncoach: ,,We werken met mensen (m/v), niet met schema’s”

We begonnen de reeks verhalen in de Vrouwenweek met het nu al legendarische interview met Yvonne van Vlerken. Naast triatlete is ze inmiddels ook coach, maar daar ging het misschien wat minder over. We dachten toen wel meteen; goed om ook nog een coach aan het woord te laten. En bij wie kunnen we dan beter terecht komen dan Cathy de Vogel, coach bij onze sponsor Tri2one Coaching en trainer/masseur bij haar eigen Coachy. Cathy maakt meteen duidelijk dat het eigenlijk niet uitmaakt of je een vrouwelijke of mannelijke coach bent.

Wesley is in het eggie Cathy

 

 

Er is mij gevraagd om een stukje te schrijven voor de triatlon vrouwenweek over mijn werk als vrouwelijke coach. Ja leuk! Dacht ik gelijk… en later denk ik… is dat nou zo anders dan een mannelijke coach?

Ik geloof dat het voor zowel mannelijk als vrouwelijke coaches geldt: de triatleet staat centraal. Je past je aan aan de persoon die bij je komt met een doel. Of dat nu een tijd is of een finish. Ieder heeft zijn eigen doel. Waar sommige atleten vooral denken dat coaches met schema’s werken, is de werkelijkheid dat we werken met mensen. In elke vorm/maat/geslacht met ieder zijn of haar eigen karakter, persoonlijkheid, uitdagingen en leven. Er is zoveel meer wat erbij komt kijken dan alleen een sportschema. Een coach kan ervoor zorgen dat het sportschema om het thuis-, werkschema heen gepland kan worden, niet andersom, om zo iedereen tevreden te houden en ook nog leuke prestaties neer te kunnen zetten met de steun van je omgeving. Waar de één alles op alles wil zetten voor een tijd, wil de ander graag finishen en de volgende dag weer kunnen functioneren. Of dat nu een man of vrouw is; al zit daar natuurlijk verschil in.

 

 

Ik vroeg mij af hoe de dames, die ik mag helpen naar hun doelen, het ervaren om een vrouwelijke coach te hebben. Grappig; de een vond het prima, man of vrouw .. als er maar coaching is… maar naar mate de tijd vorderde toch wel prettig om de maandelijkse periode of de zadelpijntjes en misschien bijkomstige kwaaltjes te bespreken met een vrouw. Waar mannen het evengoed wellicht ook prettiger vinden om met een mannelijke coach de strubbelingen (ja, ook mannen kunnen hormoon strubbelingen hebben) te bespreken. Hetgeen naar voren komt is dat het fijn is om sommige dingen met een vrouw te kunnen bespreken maar tegelijktijd ook top dat de trainingen waar nodig aangepast worden, maar ook soms lekker te kunnen bikkelen en jezelf te verbazen. Kortom, mijn werk als (vrouwelijke) coach is hartstikke leuk en nooit hetzelfde. En ik denk dat de andere coaches zowel man als vrouw zich hier ook in zullen herkennen.

 

En met deze invalshoek van Cathy eindigt onze Vrouwenweek. We voegen eraan toe: onze EERSTE Vrouwenweek. Want dat er een vervolg komt is gezien de vele reacties meer dan duidelijk. De Vrouwenweek heeft ons sowieso aan het denken gezet om vaker thema’s aan te snijden. Suggesties zijn welkom uiteraard.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Cathy de Vogel, triathloncoach: ,,We werken met mensen (m/v), niet met schema’s”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.