Patagonman: Tim/Flora; Conrad Boerman 10e; Maria, Jetze, Arthur; tri-hotel Joop v Zanten – WTJ 1381

MAANDAG – Het was een succesvol weekend voor de Britse triatleten. Niet alleen won Alistair Brownlee in een nieuw parcoursrecord de Ironman Western Australia, aan de andere kant van de Pacific was op dat moment een andere Britse oud-wereldkampioen onderweg naar de overwinning op de Patagonman.

The Don kan het ook in Extreme Triathlons

Tim Don, over hem hebben we het. Als de 41-jarige Engelsman ooit zijn levensverhaal laat optekenen wordt het geheid een bestseller. Wat een carrière, wat een successen. Vier wereldtitels, drie Olympische Spelen, twee Ironmanzeges waarvan eentje in 7.40 uur! En tussen dat alles door die haast vernietigende crash op Hawaii, die hem naast The Don en Donny een derde bijnaam opleverde: The Halo Man. Tim liet Hawaii dit jaar voor wat het was en verkoos de bijzondere Chileense wedstrijd.

Tegen het adembenemende decor van Patagonië – besneeuwde Andes-toppen, rondfladderende condors, je kent dat wel – ging Tim een geheel nieuwe uitdaging aan. Niet eerder nam hij deel aan een Xtri-wedstrijd. De Patagonman was vorig jaar december meteen een topper. De Norseman-organisatoren hebben ook de lijntjes uitgezet voor de race in Puerto Chacabuco. Dat is zichtbaar met de start, die eveneens vanaf het dek van een veereboot is. Het is de race waarvan de Chileense ex-toptriatleet Cristian Bustos meteen zei: This is a race that keeps the spirit of the sport alive, same as it was at the very beginning. En ook: Nada es imposibile

Conrad Boerman tiende in Patagonman

Met offroad-specialist Mauricio Mendez en Lucy Charles als eerste winnaars was de toon meteen gezet. En in Nederland kregen we enthousiaste berichten van onze Arubaans/Nederlandse deelnemer Lars Stolk door. Lars deed nu niet mee. ,,Ik ben elders op de wereld, Hawaii of zo.’’ lacht de globetrotter. ,,In januari doe ik een offroad triathlon op Saba en daarna staat de focus op de Norseman.’’ Lars had een meer dan uitstekend vervanger, want Conrad Boerman eindigde op een schitterende tiende plaats bij de mannen. De triatleet uit Bleskensgraaf, eigenaar van een groot transportbedrijf mag graag wedstrijden over de hele wereld doen. In 2018 voltooide hij de Ironman Hawaii en nu dus de Patagonman. Anders dan veel triatleten is Conrad heel erg op z’n privacy gesteld, hetgeen wij uiteraard respecteren. Hij doet ook niets op Social Media, aldus zijn collega’s op het werk. Die overigens wel trots zijn op z’n sportprestaties. Conrad legde de volledige afstand in Patagonië af in 12.09.30 uur. In ons Trikipedia-archief hebben we welgeteld 1 foto van Conrad. Uit 2016 toen hij snelste M45 was in de Ironman Weymouth. In totaal is Conrad Boerman nu gefinished in 22 hele triathlons, waarvan slechts eentje in eigen land.

Winnares Flora Colledge is Xtri-specialiste

De race is niet echt in een wedstrijdverslag te gieten. De 156 deelnemers strijden vooral tegen zichzelf en de elementen. Tim Don was bovendien een klasse apart. Zeven minuten was zijn voorsprong na het zwemmen, een dik uur was het na het fietsen. The Don mocht na 9.32.42 uur als eerste de boven de finish hangende bel laten klinken. Ruim een uur later volgde de Mexicaan Rodrigo Romero Garcia (10.34.01) en het brons ging vijftig seconden later naar de Chileense thuisspeler Manuel José Conejeros. Daarna druppelden de triatleten één voor één binnen met tijdverschillen van soms een kwartier, dan weer een half uur.

Op een zevende plaats kwam Flora Colledge al binnen, daarmee voor nog meer Brits succes zorgend. Flora is geen expert in weg triathlons, maar haar tweede plaats op het WK Norseman en de twee Swissman-zeges spreken boekdelen. Haar winst in 11.27.27 was verbluffend, maar het zegt weer alles over de Girlpower in onze sport. Ook Katie Kyme uit Asutralië deed het voortreffelijk: elfde in totaal (feitelijk werd Conrad met deze vrouwen erbij twaalfde) in een tijd van 11.50.16 uur. De Amerikaanse Emilie Kratz finishte als derde in 12.31 uur. 26 deelnemers haalden de finish niet.

Maria van Heugten vijfde F50 in Ironman Argentina

Alistair Brownlee, Tim Don, Flora Colledge. En nog is de Britse koek niet op, want we konden gisteren nog niet de Ironman Argentina-winnares vermelden. Nu wel. Het is de Britse Elizabeth Duncombe. Ze won de race in Mar del Plata in 9.48.14 uur. Anders dan de mannenwinnaar Thomas Galindez moest Duncombe van ver komen. Zo was ze pas als 26e uit de Atlantische Oceaan geklauterd op twaalf minuten van de Portugese Diana Lourenco. Al na 100 kilometer fietsen nam Duncombe de leiding over van de Braziliaanse Flavia Meyer. Met acht minuten voorsprong begon ze aan de marathon langs de boulevard van Mar del Plata. Dat groeide uit tot zeventien aan de finishlijn. Ines Barbosa uit Brazilië mocht zich met een tweede plaats ook opmaken voor Kona 2020 en dat gold ook voor de nummer drie, de Chileense Pierangela Dezerega. Hun tijden lagen boven de tien uur: 10.05 en 10.12 uur. De Nederlandse Maria van Heugten eindigde als 58e in 13.45.19 uur. Ze was daarmee 25 minuten sneller dan eerder dit jaar op de Ironman Florianopolis in het land waar ze woont Brazilië. Ze was daarmee vijfde bij de F50, net niet voldoende voor één van de 75 Kona-slots. Drie Belgen haalden hun startbewijs wel op: Klaas Taecke, Steven Gailliaert en Rudy Hoskens. Onze Lanza-vriendin Ingrid Arning met de Paraguyaanse nationaliteit stapte jammer genoeg uit.

Eerste vader-zoon Ironman-winnaars

Met 568 finishes en 75 slots was de Ironman Argentina wel een uitgelezen mogelijkheid om je te plaatsen voor het WK Ironman. Maar ja, je moet het wel even doen natuurlijk. Het Zuidamerikaanse kampioenschap had nog wel een Ironman-primeur. Met de 23-jarige winnaar Thomas Galindez is de eerste tweedegeneratie triatleet als winnaar op een Ironman een feit. Zijn inmiddels 48-jarige vader Oscar won de Ironmans Florianopolis in 2003, 2006 en 2007. Overigens dachten we dat Oscar mee deed, maar hij beperkte zich tot coaching van zoonlief.

 

Jetze is er weer bij op het sportgala

Ander nieuws. Jetze Plat is doorgedrongen tot de top drie voor de sportverkiezingen. Eerder lieten we de totale lijst zien, nu staat Jetze in de shortlist. De wereldkampioen was in 2017 ook al eens parasporter van het jaar. Het sportgala is op woensdag 18 december.

Foto: Mathilde Dusol

Toppatissier Arthur de Rouw

En Arthur de Rouw, oud-topzwemmer en recordhouder op het zwemparcours in Almere was vanavond te zien op NPO2 in het programma Binnenstebuiten. De makers waren te gast in de patisserie van Arthur. Ook daarin levert de Brabander topprestaties.

Joop van Zanten met eigen hotel terug in de triathlonsport

Tot slot. Hij mag dan al een tijdje uit beeld zijn in onze sport, het triathlonhart klopt bij Joop van Zanten nog steeds. Dat bleek twee weken geleden toen hij zijn gloednieuwe Ibis Styles hotel opende in Almere. De oud-NTB voorzitter en ETU-oprichter knipte samen met wethouder Maaike Veeningen en in het bijzijn van zijn kinderen en kleinkinderen het lint door.

Foto: Almere Deze Week

Huizenaar Van Zanten was een van de eerste ondernemers in Almere. Begonnen in de accessoires branche investeerde hij steeds meer in bedrijfspanden. Dit keer transformeerde hij een kantoorgebouw in een modern hotel met 70 themakamers. En nu komt het: dat thema, die storytelling, bestaat uit water, landschap en….triathlon. Op de bovenste verdieping hebben de kamers schilderijen van triatleet en kunstenaar Jan Groenhart en foto’s van fotograaf Jordi Huisman gekregen. De eerste testweken van het hotel waren bijzonder. Joop: ,,Op 2 september hadden we onze eerste en enige hotelgast. Twee weken later zaten we vier dagen vol. Met dank aan het EK triathlon.’’

Bijgaand een foto van de opening en van het fraaie interieur. Tja, wie wil daar nu niet slapen tijdens het WK triathlon volgend jaar?

Foto: Ibis Styles Almere

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.