Cartagena; Maartje en Rob over Busselton; Belgen; Sportgala’s; Jerry wint; Russia – WTJ 1382

 

DINSDAG – Nog een laatste blik op één van de vier IM-races op de eerste decemberdag. In Cartagena waren dus de Amerikanen Collin Chartier en Kelsey Withrow superieur, er deden ook maar liefst tien Nederlanders/Antillianen mee. Voor Aruba en Curaçao is de wedstrijd min of meer een thuisrace. De beste prestatie kwam op naam van Pieternel Albersen uit Oranjestad, Aruba. Ze werd 61e vrouw en tiende F35 op een uurtje van winnares Withrow. De Arubaanse Anita Jain finishte als elfde bij de F50. Bij de mannen was het Jean-Daniel Roch, die 365e totaal en vijftiende M50 werd. Beste in Nederland woonachtige triatleet was Amsterdammer Michiel van Deursen op een 1093e plaats.

Maartje: carry yor medal as if it was your baby

We kregen nog wat leuke reacties uit Busselton. Maartje van Gestel werkt haar dagboek nog iedere dag bij. Haar eerste reactie kwam kort na de race. ,,Ik ben blij dat ik het heb gered. Ik voelde me niet echt fit en in vorm, waardoor het een slijtageslag werd. Deels dus wel een beetje teleurgesteld, omdat er op een goede dag meer in had moeten zitten. Maar vooral ook blij met de nieuwe ervaring.’’ Op Medal Monday post de Brabantse: ,,That day when you can walk unabashedly in your finisher shirt and carry your medal around like if it’s your baby.’’

Rob Pouw over zijn 70.3 IM. ,,Het ging inderdaad lekker. Voor mijn doen goede swim, sterke bike en steady run. Mijn eerste AG-zege in een 70.3 IM, dus dik tevreden. Ik werd tijdens het fietsen nog wel voorbij geknald door een TGB, die Matthew de Vroet heet.’’

De Zuid Aziatische Spelen worden in Pokhara, Nepal gehouden. Op dit sportevenement ook duathlon en triathlon. Maandag waren die wedstrijden. De Indiër M.S. Adharsh won de sprint-afstand voor een landgenoot en een Nepalees. Bij de vrouwen was Nepal wel het sterkst met Sony Gurung als winnares met pal achter haar twee Indische vrouwen. Het ging om de sprint afstand.

Appels en peren

Het is december en dat betekent terugblikken en verkiezingen. Dat laatste met name in de sport. Cricitici noemen het al gauw appels met peren. Dat was al een beetje zo bij het NTB-congres waar gemopperd werd dat Sarissa de Vries (vooral op NK’s zeer succesvol) en Barbara de Koning gemist werden. Barbara had overigens alleen aan de triatlete van het jaar mee kunnen doen, want eenmaal een keer ‘talent van het jaar’ doe je aan die verkiezingen niet meer mee.

Sportgala met Jetze

We zagen gisteren al dat Jetze Plat er als paralympiër bij is tijdens het NOC NSF sportgala 2019. Het vindt allemaal plaats op woensdag 18 december en is rechtstreeks op tv te volgen. ‘Tegenstanders’ van Jetze, die de Jaap Eden-bokaal al eens won in 2017 zijn dit keer rolstoeltennisser Diede de Groot en skiër Jeroen Kamschreur. De laatste kent Jetze wel. Beiden deden in het verleden mee aan de Giathlon in Sportboulevard Dordrecht, een evenement wat helaas te weinig deelnemers trok en daardoor ook te weinig geld voor het goede doel. Waar grote sterren als Arnold Vanderlyde, Bibian Mentel en Louis van Gaal belangeloos meewerkten, bleven triatleten in gebreke. Jammer. Aan Jetze lag het uiteraard niet. Overigens: Michael van Gerven gaat ook niet naar het gala, zijn sport wordt al jaren genegeerd.

Belgische berichten

Ook onze zuiderburen gaan een sportman/vrouw/ploeg/coach van het jaar kiezen. Uit de triathlonsport zijn Frederik van Lierde, Claire Michel en Alexandra Tondeur genomineerd. Missen op die (nog lange) lijst doen we Jelle Geens, Marten van Riel en Pieter Heemeryck. Maar goed, bij ons komt er buiten Jetze helemaal geen triatleet aan te pas.’

Nog bij onze zuiderburen, waar de lange afstands crossduathlons steeds populairder worden. Ultieme race is natuurlijk eind dit jaar de Hel van Kasterlee, maar ook de Damse Duivelshond afgelopen zondag klinkt al dreigend genoeg. Aan coureur/duatleet Gerry Druyts om ook dat varkentje (of hond) te wassen. De atleet uit Brecht is in de vorm van zijn leven met al twee duathlonzeges en een tweede plaats. In Damme klopte hij Stijn Dereuyter en Jens Keukeleire. Sofie de Wulf duelleerde met Eveline Dreesen en beslechtte dat duel in haar voordeel. De korte afstand werd gewonnen door de ervaren triatleet en hardfietser Hans van den Buverie en Lien Lanssens. Ook de laatste was al menigmaal de snelste in Belgische wedstrijden.

ITZU-team niet langer met pro’s

Nog een keer naar België. Want niet alleen het iQ2-team in Nederland houdt op te bestaan het internationale ITZU Tri Team stopt ook na drie jaar op topniveau. Het was de ploeg onder leiding van Luc van Lierde, waar onder meer Martijn Dekker toe behoorde. Martijn kreeg begin dit jaar al te horen dat zijn contract werd terug geschroefd. Daarop is de Limburger, tegenwoordig woonachtig in de omgeving Antwerpen vooral het personal coaching op gaan pakken. Ook Triathlon Nations Cup winnaar Ruben Geys maakte deel uit van de ITZU-formatie evenals Romain Guillaume, Kenneth Vandendriessche, Amber Rombaut, Saleta Castro en Colin Norris. ITZU gaat wel verder in de sportsponsoring, maar dan in de voetballerij bij Racing Genk. De ITZU-kleuren blijven bij amateur-triatleten wel terugkeren. Het laatste stukje Belgisch nieuws betreft de nieuwe reeks ‘Kamp Waes’ met onze favoriete acteur Tom Waes (kijken vanaf 24 februari naar de nieuwe reeks Undercover!). Tom gaat sportieve Belgen een opleiding geven bij de Special Forces. Onder de kandidaten veel triatleten. De bekendste voor ons: Lotte Claes.

Zet ‘m op Laura!

Toen we deze WTJ (met veel Belgisch nieuws) al bijna klaar hadden, lazen we het toch wel straffe bericht van Laura Swannet. Dat was zo sterk dat we er vanmiddag een apart verhaal aan gewijd hebben. Ik denk dat Laura namens heel veel tri- en duatleten spreekt: neem hen serieus beste sportjournalisten! En tegen Laura zeggen we: zet ‘m op zondag in Lissabon!

 

Verkiezingen met Jan en Anne en Roth; Almere

Van de zuider- naar de oosterburen. De Sailfish Night is een stijlvol gala waar onder meer de DTU (Duitse triathlonbond) bij betrokken is. Dat Jan Frodeno en Anne Haug tot sportman en –vrouw van het jaar werden gekozen was niet meer dan terecht. De Hawaii-winnaars maakten in oktober diepe indruk, de Duitse Zeitungen stonden er bol van. De beste halve triathlon werd er overigens eentje uit de non-label races: de 37e editie van de Allgäu triathlon werd gekozen tot beste. In het verleden al eens gewonnen door Jan Frodeno en dit jaar voegde Els Visser haar naam aan de imposante erelijst toe. We vroegen Els naar haar ervaring daar. ,,Absoluut een terechte keuze. Echt een iconische race. Zwaar parcours, goed georganiseerd en mega, mega veel support.’’

Beste korte afstand race was wederom de World Triathlon Series Hamburg. En de lange afstand? Uiteraard Challenge Roth. Voor de negende keer al weer. Opvallend dat het Duitse publiek en de vakjury ook zusterorganisatie Challenge Almere-Amsterdam in het oog had. Een volledige lijst hebben we nog niet gezien, maar de collega’s van 3athlon.nl wisten te melden dat Almere een negende plaats behaalde.

De Nederlandse organisatie komt ook bij de Challenge-verkiezingen op 17 decenber in Daytona in aanmerking voor de prijzen in drie categorieën. Stemmen kan nog via deze link

https://www.challenge-family.com/awards/

 

Jerry wint de Nikolaus duathlon

We blijven nog even in Duitsland want onze razende reporter Jerry Kenbeek zette zich zondag schrap voor de zogeheten Nikolaus crossduathlon. Altijd sterk bezet die wedstrijden, maar Jerry was ook in topvorm: derde totaal en winnaar M45. Terwijl we dit tikken vliegt Jerry, de Hoka One One-boy, alweer naar z’n volgende race: 70.3 IM Bahrain. Tomeloze energie die jongen.

Ironman: from Russia with love

We stellen ons zo voor dat er op het kantoor van Ironman in Amerika een enorme wereldkaart op een grote tafel ligt, waarop het IM-personeel dagelijks een soort van Risk speelt. ,,Did we conquer Russia already?’’ vraagt CEO Andrew Messick. Als er nee geknikt wordt, gaat er een telefoontje naar St. Petersburg. En zo is dus ook de 70.3 IM St. Petersburg (een tijdlang Leningrad geheten) en daarmee Rusland toegevoegd aan de reeks aangesloten landen van Ironman. 19 juli is de datum en het parcours voert langs UNESCO-werelderfgoedgebouwen. Rusland waar TriStar het leidende label was, is nu ook om. Het wachten is op Groenland….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.