Prachtig statement van Laura Swannet: ,,Wij zwemmen, fietsen en lopen niet zo maar wat, we draaien mee met de top.”

DINSDAG – Een verhaal op de Vlaamse site Atletiek Nieuws raakt de kern van hoe de sportjournalistiek anno 2019 tegen triatleten aan kijkt. Nog te vaak worden ze gezien als sporters, die ‘van alles een beetje kunnen en niks echt heel goed’. De Belgische toptriatlete Laura Swannet was dan ook terecht geshockeerd toen ze de verhalen in de krant las over haar kwalificatie voor het EK veldlopen.

De kop was ‘Laura Swannet maakt veldloopsters belachelijk’. De kop hoorde bij het wedstrijdverslag van de selectiewedstrijd in Roeselare voor het EK veldlopen in Lissabon. De 20-jarige Laura was er beste belofte en dat leverde haar een ticket voor Portugal op. Voor sommigen verrassend, maar de manier waarop de Vlaamse pers zowel de triatlete als de hardloop-specialisten te kijk zette, geeft geen pas.

De scherpe reactie van Laura laat aan duidelijkheid niets te wensen over. ,,Ik werd er stil van, zoals over me geschreven werd. Dit vind ik zo fout. Eigenlijk betekent mijn prestatie meer voor mij, dat je triatleten niet zomaar moet onderschatten. Dat wij geen mensen zijn die gewoon wat zwemmen, fietsen en lopen, maar dat wij bij elke discipline meedraaien met de top. Ik heb ook weet van andere internationale triatleten die op het EK veldlopen aanwezig zullen zijn. Wat je hier nu in ons land ziet, zie je overal. Ik had liever ‘Laura Swannet maakt triatleten trots’ in de krant gezien. Ik weet dat het voor sommige mensen vreemd is dat ik ga lopen in Lissabon, maar als ik er ben dan sta ik er. Het is niet dat ik het veldlopen zomaar even doe. Ik ga ook voluit, ben ook moe als ik aankom en de volgende dag heb ik ook last aan mijn kuiten.”

Laura rekent op een plaats bij de beste 50 op het immer sterk bezette EK veldlopen. Het EK cross is aanstaande zondag 9 december in Lissabon en Laura Swannet zal er beslist niet als enige tri/duatlete aan de start staan.

Het is te hopen dat de Vlaamse media haar woorden ter harte nemen en multisporters serieus nemen als ze zich meten met specialisten. Dat geldt trouwens evengoed voor de Nederlandse media, waar een tri- of duatleet ook nog te vaak onderschat wordt. Als kop had er eigenlijk niet moeten staan ‘Laura Swannet maakt veldloopsters belachelijk’ maar ‘Vlaamse sportpers maakt zichzelf belachelijk’. Amen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.