ITU bedeelt Europa magertjes met topwedstrijden; Antwerpen valt weg

Het ITU-bestuur is bijeen in de Spaanse hoofdstad Madrid. Echt voor sinterklaas spelen doet de wereldbond niet. Althans niet voor onze zuiderburen, want Antwerpen prijkt niet meer op de World Cup kalender.Twee jaar was de Scheldestad het strijdtoneel van prachtraces op het op één na hoogste niveau. Maar nu staat de Sinjorenstad zelfs niet eens op de ETU-kalender bijvoorbeeld als European Cup-race. Afgelopen jaar viel Wuustwezel al uit de ‘Europese boot’.

In ons land blijft Holten wel op de ETU-Cup kalender en de ETU Junior Cup komt op 20 juni eveneens weer naar Salland. Weert daarentegen doet ook een paar stappen terug. Van EK dit jaar naar nationale wedstrijd met Teamcompetities volgend seizoen. Almere staat uiteraard wel prominent op de ITU-kalender met het WK Multisports Festival.

Geen Antwerpen en ook geen Kaapstad. Het World Cup seizoen begint nu op 14 maart in Mooloolaba, Australië. Een week later is het Amerikaanse Sarasota aan de beurt en daarna vliegen te atleten weer terug naar Oceanië: New Plymouth op 28 maart. In april zijn de Latijns-Amerikaanse WC’s Brasilia en Huatulco. Azië is in mei aan de beurt met Chengdu en Osaka.

Nieuw is op 30 mei de Italiaanse World Cup race in Arzachena, waarna het circuit anderhalve maand stil ligt. Tiszaujvaros is de  Hongaarse klassieker, die al zeker twee decennia op de ITU-kalender voorkomt. Dan duurt het weer een maand vooraleer de World Cup in Karlovy Vary op 29 augustus is. Een ‘break’ die alles te maken heeft met de Olympische Spelen in Tokyo. De laatste vier races van het seizoen zijn Madrid, dat terugkeert op de WC-kalender op 26 september en het jaarlijkse ‘Aziatische najaar’ in Tongyeong en Miyazuka.

Vijf World Cups en twee World Triathlon Series (Leeds op 6 juni en Hamburg op 11 juli): het is wel eens dikker gezaaid geweest met topwedstrijden op het oudste continent, Europa.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.