Loting Frysman vanavond; Antwerpen exit; WK Ultraman; Kurt Madden en meer – WTJ 1384

DONDERDAG – Het is 5 december. Jarenlang stond die datum synoniem aan Pakjesavond. Sint en piet op de daken, surprises, spelletjes, gezelligheid. Daar is sinds enkele jaren een leuk element bij gekomen. Sinterklaas opent immers vanavond om 20.20 uur exact de online-inschrijving voor de Frysman. Het is misschien nog net niet à la The Draw van de Norseman, maar ik weet zeker dat tussen het uitpakken en rijmen voorlezen door er tientallen triatleten aan de computer/laptop gekluisterd zitten om toch vooral verzekerd te zijn van een startbewijs voor de 6e edysje op 11 juli 2020 (vandaar ook om 20.20 uur!).

Trikipedia doet haar best om net als bij The Draw min of meer live de loting mee te maken, mits onze kinderen niet te veel vragen. Al weet je het hè: kinderen die vragen, worden…..

Langere afstanden

Hele triathlons. Ze blijven net als marathons in de atletiek tot de verbeelding spreken. Volgend jaar zijn we sowieso weer verzekerd van Frysman, Gelreman en Almere. Daar het WK en de open serie. Die twee serie schijnt al helemaal vol te zitten, dus is het zaak je te kwalificeren voor het WK. Maar er is nog meer op het langere werk. De Xtreme hele van Mik Borsten gaat weer door, omgeving Amersfoort en de Grunnman keert eens in de vijf jaar terug. Met één kanttekening. Na de 3,8 km. zwemmen en 180 kilometer fietsen volgt geen marathon maar 15 kilometer lopen. De jubilerende GVAV Rapiditas kiest voor een wat laagdrempeliger instap, in 2015 was het aantal deelnemers immers tot tien gereduceerd. Dat moet weer omhoog kunnen. Verder op het nationale lange afstandsfront is het opvallend dat na jaren Oud Gastel niet meer alleen staat in de organisatie van een 1/3e triathlon. In Leiderdorp hebben ze gemerkt dat het wegvallen van de halve afstand atleten kost, de tussenoplossing is in 2020 een 1/3e afstand. En daar gaat ook de Rutbeek triathlon nabij Enschede mee werken. De 1/3e werd zeker ook populairder dankzij de Triathlon Nations Cup. Na Oud Gastel en Bonn is deze week ook de inschrijving voor Aarschot begonnen. De organisatoren moesten eerst zekerheid over het programma van Rock Werchter in dezelfde gemeente, hetzelfde weekend. Maar alles is nu in kannen en kruiken. De aanmeldingen uit de drie landen stromen binnen.

Hoe nu verder met Antwerpse triathlon?

Minder goed nieuws dus voor de Antwerpse organisatoren. Zoals gisteren bekend werd op de ITU-boardmeeting in Madrid staat de spectaculaire World Cup niet meer op de kalender van de wereldbond. Twee jaar was de Scheldestad het strijdtoneel van prachtraces op het op één na hoogste niveau. Maar nu staat de Sinjorenstad zelfs niet eens op de ETU-kalender bijvoorbeeld als European Cup-race. Afgelopen jaar viel Wuustwezel al uit de ‘Europese boot’.

In ons land blijft Holten wel op de ETU-Cup kalender en de ETU Junior Cup komt op 20 juni eveneens weer naar Salland. Weert daarentegen doet ook een paar stappen terug. Van EK dit jaar naar nationale wedstrijd met Teamcompetities volgend seizoen. Almere staat uiteraard wel prominent op de ITU-kalender met het WK Multisports Festival. Geen Antwerpen en ook geen Kaapstad. Het World Cup seizoen begint nu op 14 maart in Mooloolaba, Australië. Een week later is het Amerikaanse Sarasota aan de beurt en daarna vliegen te atleten weer terug naar Oceanië: New Plymouth op 28 maart. In april zijn de Latijns-Amerikaanse WC’s Brasilia en Huatulco. Azië is in mei aan de beurt met Chengdu en Osaka.

Nieuw is op 30 mei de Italiaanse World Cup race in Arzachena, waarna het circuit anderhalve maand stil ligt. Tiszaujvaros is de  Hongaarse klassieker, die al zeker twee decennia op de ITU-kalender voorkomt. Dan duurt het weer een maand vooraleer de World Cup in Karlovy Vary op 29 augustus is. Een ‘break’ die alles te maken heeft met de Olympische Spelen in Tokyo. De laatste vier races van het seizoen zijn Madrid, dat terugkeert op de WC-kalender op 26 september en het jaarlijkse ‘Aziatische najaar’ in Tongyeong en Miyazuka. Vijf World Cups en twee World Triathlon Series (Leeds op 6 juni en Hamburg op 11 juli) dus in Europa. Wij denken dat het wel eens meer geweest is.

Nikolaus Crossduathlon in Frankfurt

We kwamen al wel met de derde plaats van Jerry Kenbeek in de Nikolaus crossduathlon op de proppen, maar verzuimden de wedstrijduitslag te vermelden. Jerry werd dus prachtig derde met ook de snelste mountainbike-tijd van alle 168 deelnemers. Bij de twee runs moest hij zijn meerdere erkennen in het Duitse duo Sören Offen en Lars Holder. Zij finishten anderhalve minuut voor onze Jerry, die zich nu al weer transformeert tot ‘woestijn-triatleet’ in Bahrain. Anna Lebeau uit Duitsland was de beste vrouw. Deze crossduathlon in Frankfurt am Main werd voor de 26e keer gehouden, altijd op de eerste zondag in december. Dat is dus dicht bij de heilige Nikolaus.

Eerste Canadese dubbelslag

Traditioneel in het Thanksgiving Weekend (ook afgelopen weekend) zijn de Ultraman Wereldkampioenschappen op Big Island, Hawaii. Een in 35 edities niet eerder vertoonde Canadese dubbelslag. Ooit was dat het geval op de ‘gewone’ Ironman met het toenmalige koppel Peter Reid en Lori Bowden. Maar het Ultra-WK op hetzelfde eiland kreeg er een primeur mee. Jordan Bryden was de snelste na drie dagen oftewel 10 kilometer zwemmen, 144 km fietsen, zaterdag weer fietsen maar dan 275 km en op de laatste dag de dubbele marathon: ruim 84 kilometer. Net even anders dan het Double Course Weekend in Beesel dus. Bryden was twee jaar terug de sterkste in de HIT Series Palm Springs, nu wint hij z’n eerste Ultraman en meteen ook wereldkampioene in 23.24 uur. Zestien minuten later volgde de Spanjaard Marc Puig Amiel en de Amerikaanse oud-winnaar Rob Gray (tegenwoordig voor Zuid Afrika uitkomend) eindigde derde in 23.48 uur. Het ging een uurtje langzamer dan vorig jaar, maar dat mocht de pret onder de 26 WK-deelnemers niet drukken. Tara Norton prolongeerde haar titel, maar wel vier minuten minder snel dan vorig jaar. Ook het mannenrecord bleef in tact al werd er wel hard gezwommen.

Tara, ruim tien jaar geleden twee keer op het podium van de Ironman Lanzarote leek na de tweede dag zeker van haar zaak, zeker toen een deelneemster uitstapte. Bleef over de Duitse Conny Dauben en die liep de dubbele marathon toch even 1.20 uur sneller, daarmee keerde de spanning in de wedstrijd terug met aan de finish uiteindelijk slechts acht minuten verschil tussen Tara en Conny.

Iconisch triatleet Kurt Madden

Aan de 35e editie (zevende lustrum) van het WK Ultraman op Hawaii deed ook levende triathlonlegende Kurt Madden mee. De inmiddels 64-jarige Amerikaan was in 1983 (!) achter Axel Koenders en Gregor Stam de nummer drie van Almere. Later dat jaar won hij het allereerste Ultraman WK in wat nog steeds als het officieuze parcoursrecord te boek staat: 21.41.02 uur. Op Hawaii eindigde Kurt drie keer in de top tien met als beste de eerste oktobereditie 1982: zesde. Twee jaar terug ging hij de strijd aan met Rob Barel om de wereldtitel Ironman M60. Rob won toen. Een bijzondere man, die deel uitmaakt van de anti-doping groepering van Dave Scott. In de jubileumeditie van de Ultraman wordt finisht Kurt Madden nog ‘gewoon’ als zesde man in 28.56.17 uur. Fenomenaal. Nog zo’n legende is de 52-jarige Gary Wang, die voor de zeventiende keer de finish haalde.

ITU-races

Terwijl in Madrid het ITU-bestuur bijeen is om het Olympisch triathlonjaar 2020 door te nemen, wonnen de voorbije weken in Dakhla de Luxemburger Bob Haller en de Japanse Juri Ide de African Cup-race. In de American Cup was het te doen in Santiago Chili met de Chileense winnaar Diego Moya en Arubaan Renze Postma op een 20e plaats, iets beter dan in de voorgaande American Cup-races. Beste vrouw was de Amerikaanse Amy Sloan.

Tot zover.

We komen rond het middaguur nog met groot nieuws. Dus: stay tuned!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.