ITU over Antwerpen; Vroomshoop, NK RBR Almere; Bahrain met Kristian, Ali en Cav’, Taupo met Hayden – WTJ 1385

VRIJDAG – Je leest het niet zo vaak dat de ITU zo expliciet uitleg geeft over evenementen, die niet meer op hun kalender voor komen. Op het congres in Madrid werden de World Cup races uit Kaapstad en Antwerpen geschrapt. Financiële problemen in Cape Town en een gebrek aan medewerking van het nieuwe stadsbestuur in de Sinjorenstad hebben ertoe geleid dat de wedstrijden voor 2020 verdwijnen.

ITU betreurt het dat Kaapstad als vaste seizoensopener verdwijnt. Alles wordt in het werk gesteld om de race in 2021 terug te halen samen met de Science en Triathlon Conference. In Antwerpen viel de overheidssteun weg. Een race op hetzelfde parcours met dezelfde atmosfeer bleek niet langer mogelijk. De BTF en de organisatoren hebben de ITU zelf verzocht de race van de kalender te halen. Maar ook in België hoopt de ITU spoedig terug te keren.

Frysman stroomt vol; Vroomshoop verrast met pracht primeur

De nationale kalender stond op sinterklaasdag/avond danig op z’n kop. Dat de inschrijving van de Frysman ’s avonds storm zou lopen, konden we weten. Ook de editie 2020 raakt weer heel snel gevuld. Intussen kreeg Trikipedia van De Haere Triathlon Vroomshoop de leuke primeur van een nieuwe hele triathlon. Kort daarna kregen we de Overijsselse pers aan de lijn en die hebben we netjes door verwezen naar Mark Jesse en zijn mensen. Zij mogen ‘shinen’ met deze volgende hele op de kalender. En ja, we hebben Grunnman er even bij gezet, maar al een week terug wezen we de ‘verzamelaars van hele triathlons’ op het feit dat daar 15 kilometer gelopen wordt. Teneinde het aantal deelnemers weer wat op te vijzelen.

NK RBR lang vervalt; Almere standaard, Hoogerheide sprint/jeugd

En dan was later op de dag ook nog een programma-aanpassing bij Start2Finish. Het NK standaard afstand komt vacant, Spijkenisse stopt er immers mee. Als er een kampioenschap te verdelen valt, weet je dat de Almere mannen er als de kippen bij zijn. Dus wat is het geval? De kampioenen van Spijkenisse (Yennick Wolthuizen en Jony Heerink) moeten een half jaar later hun titels al verdedigen en wel op 11 april tijdens de befaamde Tijdrit Almere. Jefry Visser van Start2Finish voorziet een mooie combinatie van wielrenners, die op die dag oog hebben voor de duathlonsport en misschien wel in de verleiding komen het ook eens ter proberen.

Zowel tri- als duathlon geen NK lang in 2020

Bovendien kunnen de duatleten al een beetje proeven aan het WK-parcours in september, een gedeelte daarvan wordt op 11 april ook al gebruikt. Het is bovendien ook nog eens een kwalificatiemoment voor datzelfde WK. Er zit slechts één schaduwkantje aan: het NK lange afstand, normaliter op 23 mei ten tijde van het DUIN triathlonweekend komt te vervallen. En er is ook al geen NK lange afstand triathlon in 2020. Zijn toch lange tradities waarmee we even breken. Maar geef toe: de duatleten van de lange afstand zijn voor 95 procent ook op het NK standaard te vinden. De NK sprint run-bike-run blijven in Hoogerheide. Met voor het eerst ook het NK jeugd eraan toegevoegd. Dat viel immers ook weg na Spijkenisse.

Bahrain met wereldtoppers aan de start

Zo weer even genoeg over 2020. Dichterbij komt het decemberweekend met in elk geval drie 70.3 Ironman races. Na deze WTJ volgt het persoonlijke verhaal van Erik Lentfert, die zaterdag mee doet aan in Bahrain. Dat hij daar is, heeft een bijzondere achtergrond. Dat laten we de Hengeloër vanuit Bahrain zelf vertellen.

Bahrain is hot natuurlijk. Nu voor het vijfde jaar 70.3 Ironman met steeds een ‘stunning field’, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. De clean sweep van de Noren zijn we nog niet vergeten. Tweevoudig winnaar Kristian Blummenfelt, die de wereldbesttijd onder de 3,5 uur bracht. Wederom 1-2-3 lukt niet, want wereldkampioen Gustav Iden is er niet bij. Casper Stornes wel. De Noren nemen het op tegen Ben Kanute, Michael Weiss en….Alistair Brownlee. De Brit vloog na zijn sensationele winst in Busselton snel naar het oliestaatje. Kan de dubbele Olympisch kampioen twee keer in 1 week stunten? We gaan het zien. Bahrain is dé race van Holly Lawrence. De Britse won de laatste twee edities, vorig jaar zelfs binnen de vier uur. Maar de tegenstand is niet mals. Vooral uit eigen land met Lucy Hall en de op de halve debuterende Jodie Stimpson. Verder Lisa Norden, Sara Svensk en de Brits/Nederlandse Frankie Sanjana. Veertien Nederlanders bij de agegroupers. Veel expats, die wonen en werken in het Golf-gebied. Naast Erik zijn in elk geval Jerry Kenbeek en Manon Peters vanuit Europa in gevlogen. Willehard Wortelboer komt juist weer uit Zuid-Oost Azië. Jammer dat de Nederlandse pro’s er niet zijn. Wel dat bijzondere trio met Chloe McCardel in het water, Mark Cavendish op de fiets en Mo Farah in de loopschoenen. Gaan zij dik onder de 3,5 uur van Blummenfelt duiken? Dat Cav’ mee doet heeft ook met z’n transfer naar Bahrain Merida te maken. Het uitstapje zal vooralsnog eenmalig zijn voor de 34-jarige Brit. Hij heeft zich namelijk nog niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen.

Generale voor het WK in Taupo

Zaterdag is het ook de generale repetitie van het WK 70.3 Ironman volgend jaar in Taupo, Nieuw-Zeeland. Zo internationaal als dan, is het nu nog niet in deze race. Bij de favorieten zijn Mike Phillips, Max Neumann, Levi Maxwell en – toch weer – Cameron Brown. Ook hier een 70.3 IM-debuterend outsider: Hayden Wilde. Al is het dan niet z’n eerste halve. Hannah Wells en Felicity Sheedy-Ryan zullen ver komen in het vrouwenklassement. Slechts 1 Nederlander aan de start: Tristan Schenk. Toch zijn er liefst 100 slots te verdienen voor dat WK een jaar later op 28 en 29 november. En absoluut de allerlaatste van de vele, vele (70.3) Ironman-races dit seizoen is zondag in het Amerikaanse Indian Wells + La Quinta. Een agegroup-only race maar wel een mooie afsluiter voor veel triatleten. Daarna gaan ook de Ironmannen even op wintersport.

 

Wij ook, maar de WTJ’s blijven ook tegen die tijd wel komen hoor. No worries.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.