Reacties Derk op Indian Wells en Lotte op Sandringham; Polyanskiys; winst Diego op Lanza – WTJ 1390

MAANDAG – Nog even terug naar Indian Wells, de laatste 70.3 IM van het jaar, maar de eerste van kersverse pro Derk de Korver. De 36-jarige triatleet uit San Francisco finishte bij de pro’s als 26en was niet geheel ontevreden over zijn debuut. ,,Het was een leerzame, totaal andere ervaring. Eigenlijk vond ik alles best prima gaan tot het laatste onderdeel. Tijdens een korte helling kwam mijn onderrug volledig vast te zitten. Ik kon niet eens lopen van de pijn.’’ Tel je alle agegroupers erbij, dan kwam Derk als 47e man aan.

Ter plaatse deed Derk maar yoga, rek en strekoefeningen in de hoop zijn rug los te krijgen. ,,Daar heb ik veel tijd verspeeld. Toen het lukte weer normaal te lopen, kon ik verder.’’ Toch was het voor Derk een prima leerschool. ,,Vooral het fietsonderdeel is totaal anders dan we als agegroupers gewend zijn. Daar vliegt iedereen maar als een kip zonder kop zo hard mogelijk over het parcours. Pro’s maken er vooral een tactische tijdrace van. Iedereen in dat pro-peleton kan immers hard fietsen. Daar moet ik mijn plekje nog in zien te vinden. Komt goed.’’ En die Dixie Derk? ,,Well that’s a different story. Will tell you one day….’’

Het was overigens druk met Nederlanders, die de laatste kans grepen nog een 70.3 Ironman te doen afgelopen weekend. Ook in Indian Wells waren er zes. Hieronder hun uitslagen. En dan doen we het Ironmanboek 2019 dicht.

47.Derk de Korver 4.17.31 (26e pro)
78.Sebastien de Jong 4.26.41 (15e M30)
561.Rudi van Boven 5.27.42
626.John van Lieshout 5.33.35
1234.Freek Bos 6.39.18
V:
327.Jolanda van Schaijk 6.23.02

Lotte combineert werkbezoek van partner met zege in Sandringham

Ook met Lotte Wilms hadden we aan de andere kant van de wereld nog even contact. Ze was blij met haar eerste overwinning in de zogeheten 2XU-races. ,,Aan de eerste wedstrijd heb ik niet meegedaan, maar na deze komen er nog vier. Het zijn de grotere lokale wedstrijden in Australië, waar sponsoren als 2XU, Garmin, Orca, Giant en OnRunning op afkomen. Met een deelnemersveld van zo’n 2000 atleten van elite tot agegroupers en kids en fun. Het is mijn meest favoriete race hier.’’

Voor Lotte pakte de race voortreffelijk uit. ,,Ik woon dan wel in Sydney, maar heb twee maanden in Melbourne getraind en veel support van de locats, wat voor mij speciaal is daar ik geen Aussie ben. Het was zondag een mooie dag om het op te nemen tegen de Australische atletes, die ook het ITU-circuit doen. Een mooie trainingswedstrijd.’’

 

Het zijn best grote afstanden in Australië, dat blijkt uit Lottes verhaal. ,,Samen met mijn partner Chris zijn we twee weken onderweg tussen Sydney en Melbourne. Chris heeft veel werk in Melbourne en combineert het met het bezoeken van cliënten. Zelf combineerde ik het met twee wedstrijden. Vorig weekend een driedaagse fietsrace, the Tour of Bright, waar ik overall zesde vrouw werd. Een Tour met een tijdrit (in een bijzonder kleurrijk pak, WvdB), wegrace en bergetappe. Mooie ervaring. Heerlijk om even weg te zijn uit Sydney ook, waar de rook van de vele bosbranden dagelijks merkbaar is.’’

Bahrain had ook de Asian Games in huis

Bahrain was niet alleen strijdtoneel van de 70.3 Ironman, ook de Westelijke Asian Games werden er gehouden en ook daar stond triathlon op het menu. Het Jordanese koppel Karim en Kareena Othman won. Andere medaillewinnaars kwamen uit Koeweit, Bahrain en de Verenigde Arabische Emiraten.

Wat moeten de Polyanskiy-broers nu?

56 medailles haalden de Russen op de Spelen van Rio, daarmee overschreed het land van Poetin de 1000-plakken grens, waarmee het achter het ongenaakbare USA tweede op de eeuwige Olympische medaillespiegel staat. Maar voorlopig komen er geen nieuwe plakken bij, die er stelselmatig is gerommeld met testresultaten in Russische dopinglaboratoria. Rusland heeft aangekondigd bezwaar aan te tekenen tegen de uitsluiting van vier jaar internationale sportwedstrijden en Russische sporters komen wellicht onder neutrale vlag toch uit op de Spelen. De gevolgen van geen Russen op de Olympische triathlons? Met alle respect maakt dat weinig verschil. De beste Rus ooit op de Spelen was Alexander Bryunkhankov op een zevende plaats in Peking. Nina Anisimova was op de eerste Olympische triathlon in Sydney goed voor een twaalfde plaats. Die positie is nooit meer overtroffen. Kwantitatief waren de Russen altijd wel goed vertegenwoordigd: 6 in Rio, 6 in Londen, 5 in Peking, 5 in Athene en 3 in Sydney. Nu zijn het de Polyanskiy-broers (Dmitry en Igor) die er in de Ranking het best voor staan en bij de vrouwen Alexandra Razarenova. Maar allen op ‘randje top 50’. In de Mixed Relay staat Rusland momenteel vrij kansloos op een 18e plaats.

Diego wint marathon Lanzarote

Alexandra Tondeur en Veerle d’Haese gingen Diego van Looy al voor als winnaars van de Font Vella marathon van Lanzarote. Allen triatleet, allen Belg. Wereldkampioen Powerman Diego van Looy was de snelste over 42 kilometer in 2.29.21 uur. Niet slecht op een zeker niet vlak parcours . Peru Alfaro Ildefonso, eveneens triatleet werd tweede, in 2.35.31. Huub Snoeren was beste Nederlander op een 22e plaats in 3.07.09. Volgend jaar heeft Diego de zware klassiekers in Alpe d’Huez en Embrun weer op zijn programma staan.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.