Sardientjes voor een Ironman; Townsville WK; ITU joins Ironman; Berg & Dal, Thailand; Marc Herremans – WTJ 1391

 DINSDAG – De triathlonkalender staat niet meer stil. Dagelijks komt er nieuwe evenementen bij of organisaties, die hun race een upgrade geven. Of aansluiten bij een groter label. Dat laatste is het geval met een halve op Sardinië, bestond al onder het label Challenge Forte Village maar wordt nu 70.3 Ironman. Weer een eilandje verovert door het machtige Ironman.

70.3 Ironman meert aan op Sardinië

Het is naast het dubbelweekend Emilio-Romagna 19/20 september dus de tweede Italiaanse IM-race, te houden op 25 oktober 2020. Forte Village had tot 2018 enkele jaren het Challenge-label, na een jaartje afwezigheid heet het nu 70.3 IM Sardegna. Het rijtje nieuwe IM-wedstrijden groeit en groeit. Het begon allemaal met de aankondiging van onze eigen 70.3 IM West Friesland nabij Hoorn (prachtige medailles trouwens!), daarna volgde het Duitse Duisberg (70.3), het Oostenrijkse Graz (Sankt Pölten stapte immers over op Challenge), Ironmans Kazakhstan, Cascais en Finland en de 70.3 IM St. Petersburg. Wel vervalt de Ierse 70.3 IM in Dun Laoghaire, dit jaar nog gewonnen door Alistair  Brownlee. Het wachten is nu op Challenge en een nieuwe (Italiaanse) race. Grote kans dat daar aanstaand weekend in Daytona iets van naar buiten komt.

ITU-kalender

De ITU ervaart die concurrentie minder. Zij kijken soms al veel verder vooruit. Bijvoorbeeld naar de Multisport World Championships van 2021. Terwijl wij vooral uitkijken naar volgend jaar als Almere gaststad is van deze bijzondere WK-week maakt ITU de data voor Townsville, Australië bekend. Het is allemaal te doen van 6 tot en met 15 augustus. Voor Australische begrippen een beetje ‘off-season’, maar wellicht gunstig voor de Europese kalenders. In Nederland in elk geval een redelijk rustige periode.

ITU werkt op WK 2021 samen met…Ironman

Opvallend is wel dat deze vijfde ITU Multisport World Championships een partnership aangaat met een aantal partijen waaronder….Ironman Group Oceania. Niet eerder waren de banden tussen ITU en Ironman zo close als in dit evenement. Dave Beeche is managing director van IM Oceana en hij verwacht het grootste sportevenement ooit voor deze regio en Townsville in het bijzonder neer te kunnen zetten. Hij is zeer positief over de enorme groei van dit WK-concept.

Ook ITU-president Marisol Casado is zeer enthousiast. ,,With three editions of this event already completed – Penticton in Canada; Fyn in Denmark, Pontevedra in Spain, and one more coming up in Almere, the Netherlands, we can say from experience that combining these five World Championships in a week of triathlon, is the perfect scenario for athletes, spectators, sponsors and media, and the impact that has on a region is fabulous.”
Mooie woorden, die de Almeerse organisatoren ongetwijfeld als muziek in de oren klinken.

Nieuwe crossduathlon Berg & Dal

Maar even in eigen land kijken. Waar de wegduathlons het moeilijk hebben, groeien de cross run-bike-runs als kool. Op zaterdag 18 april komt er al weer eentje bij. De Posbank-duathlon wordt overigens ook georganiseerd , met nieuwe opzet ‘gewoon’  op zaterdag 26 september. Carlos Baltus stond al aan de basis van de Posbank-duathlon en komt nu met een nieuwe wedstrijd in Berg & Dal in het Rijk van Nijmegen. Dat is overigens niet ver van de crossduathlon van aanstaande zondag in Groesbeek vandaan. Start en finish zijn op de Groesbeekse camping De Hoge Hof. Maximaal 500 deelnemers kunnen mee doen. Het parcours is deels over het voormalige wereldbeker parcours mountainbiken. Topduatleet Hendrik Venema helpt mee bij het parcours bouwen. Er zijn twee afstanden: 7/21/3 en 4/10/2 kilometer. Mooie nieuwe uitdaging dus.

Pan Beng Triathlon

Er was nog wel een internationale triathlon in Thailand zondag. Minder bekend dan de Laguna Phuket-races, maar toch. In Pan Beng won de Duitser Michael Raelert de race voor de Pool Krzysztof Hadas en Zuidafrikaan Clinton Gravett. De vrouwen top drie: Annemarie Eberhardt, Hongaarse expat. Tweede de Britse Sophie Kirk, expat. En derde Tassawan Sirivongs, thuiswedstrijdje. Nederland was ook vertegenwoordigd: Derrick van Deventer finishte 36e, tevens achtste M50.

 

Het Huis met Marc Herremans

We hadden de uitzending niet aangekondigd, maar op Sporza kwam dinsdag Marc Herremans in ‘Het Huis’. Hij vertelde uitvoerig over het ongeluk dat hem in 2002 verlamde, na een val tijdens een training op Lanzarote. ,,Je wordt wakker in een ander lichaam. Dat bestaat uit een stuk borst, twee armen en een hoofd’’, aldus Marc tegen programmamaker Eric Goens. Die heeft enorme bewondering voor de triatleet, die terugkeerde naar Lanzarote om de Ironman te voltooien. Goens: ,,De manier waarop hij zich toont, de manier waarop hij vandaag in het leven staat. Hoe hij met zijn ongeval, maar ook met zijn eigen ongeluk omgaat, maar ook met de toekomst van zijn gezin. Ja, dat is een hele, hele schone mens!’’

Niet zo heel vaak doet Olympisch toptriatleet Marten van Riel een oproep via Social Media, maar vanavond deed hij dat voor Marc wel. Lees maar mee.

Ik zou graag een warme oproep willen doen aan mijn (Belgische) volgers. Zet nu je tv op één om ‘Het Huis’ te kijken met Marc Herremans, ik beloof dat het leuke, en vooral inspirerende tv zal zijn. Natuurlijk is Marc ook de oprichter van ‘To Walk Again’, waar andere mensen de kans krijgen om te revalideren. Wil jij hier ook een steentje aan bijdragen, sms dan nu STAP naar het nummer 4342, het kost je 1 euro en die gaat integraal naar ‘To Walk Again’.
Voor ons is die ene sms (of meerdere) een klein gebaar, maar voor andere mensen kan het de kans bieden om terug op hun benen te staan en wie weet ooit zelfs terug te wandelen. Dank u wel.

Zo is het maar net. Niks meer aan toevoegen vandaag. Marc Herremans: een Ironman Forever!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.