Elfstedenzwemtocht van Stefan gaat door; Sportgala’s; Kijani-transfers; Preview – WTJ 1392

WOENSDAG – We hebben het niet zo veel gehad de afgelopen dagen over de nieuwe Elfstedentochtplannen van Maarten van der Weijden. Hij maakte ze bekend bij Matthijs van Nieuwkerk in DWDD. Ergens eind augustus gaan bekende en gewone Nederlanders de Elfstedentocht in estafettevorm afleggen. Zij allen worden gecoacht door Maarten, zoals Stefan van der Pal dat twee keer voor de Olympische kampioen deed.

Waar staat Stefan volgend jaar?

Hé ja, hoe zit het dan met Stefan, onze toptriatleet van weleer? Al jaren heeft hij het plan in zijn hoofd: ik zwem de hele Elfstedenroute. Hij deed het immers in 2011 al in estafettevorm met onder meer Roelof de Roos. Wijselijk besloot de Fries zijn plan twee jaar op te schuiven, want ten opzichte van een grootheid als Maarten zou elke poging publicitair in het niet vallen. Zowel bij de eerste vroegtijdig gestrande poging als de succesvol voltooide Elfstedentocht van Maarten was Stefan vrijwel continue in de coachboot present. Maarten kon bouwen op Stefans aanwijzingen, omgekeerd leerde de Leeuwarder triatleet veel van deze monstertochten.

Met één zekerheid: 2020 zou Stefans jaar worden en de Foundation van Maarten van der Weijden zou hem daarbij ondersteunen. De rollen werden min of meer omgedraaid. Dat veranderde  afgelopen zomer toen Maarten in een gesprek met de crew van Stefan aangaf dat hij broeide op andere plannen en daarin was geen plaats voor Stefan.

Nieuwe plannen van Maarten

Die plannen werden de voorbije week duidelijk. Mensen als Claudia de Breij, René Froger, Syb van der Ploeg (die kan wel zwemmen uiteraard) en zelfs Matthijs van Nieuwkerk liggen volgend jaar zomer in de Friese wateren, een paar weken na de Spelen in Tokyo. Stefan zet gelukkig zijn plannen ook door. Hij heeft al eens een 40-urige zwemweek in het zwembad gelegen, hij heeft afgelopen zomer al vele stukken verkend en hij heeft ook slaaptests ondergaan. Wanneer zijn toch precies zal zijn, wordt binnenkort bekend gemaakt. Uiteraard niet van 28 t/m 31 augustus, dan is Maartens estafettetocht gaande. Jammer was wel dat toen Matthijs vroeg naar een poging van een andere atleet, daar door Maarten niet de naam van Stefan bij viel.

Voor het overige moeten we gewoon hopen dat beide zwemtochten wederom een groot succes worden met uiteindelijk een zo hoog mogelijke opbrengst voor het gezamenlijke doel: onderzoek naar levensgevaarlijke of zeldzame ziektes en bij Maarten is dat meer specifiek onderzoek naar kanker. Vanuit onze achtergrond zullen jullie begrijpen dat we de Elfstedentocht van Stefan van der Pal breeduit willen meten. Als hij het redt, is ie niet alleen de Friese die het doet, hij is dan ook de eerste mens die de Elfstedentocht zwemmend, fietsend en hardlopend heeft afgelegd. It giet mâl. Trouwens terwijl we dit tikken, meldt Stefan ons dat de notariële akte voor zijn stichting It giet mâl is getekend. Volg al zijn nieuws via de site stefanvanderpal.nl

De klassementen komen er weer aan!

Het is in december ook weer tijd voor onze Trikipedia-puntenklassementen. Volgens het bekende systeem 10 punten voor de winnaar en 1 voor de nummer 10 zijn we de uitslagen weer volop op een rijtje aan het zetten met toch altijd weer de spanning wie was in 2019 de beste triatleet, duatleet, crosstriatleet, crossduatleet en wintertriatleet? We komen nog wel met meer lijstjes, daar staan we immers om bekend. Nog even geduld.

Jesse en Sione winnen Limburgse sportverkiezingen

December/januari zijn ook de maanden van de sportgala’s, de verkiezingen. En hoewel triathlon geen jurysport is – althans niet in de zin van een waarderingscijfer – staan in diverse gemeenten triatleten op de podia als zijnde sportman of sportvrouw van het jaar. Zo werd Jesse Cuijpers een paar weken terug al verkozen tot sportman van Beek en eveneens in Limburg werd kersverse inwoonster Sione Jongstra verkozen tot sportvrouw van de gemeente Eijsden-Margraten. Genomineerden zijn er ook volop. Zo is organisator/triatleet in zijn woonplaats Wijchen kandidaat voor de titel Wijchenaar van het jaar. Na de fantastische terugkeer van de triathlon aldaar, krijgt Tom mijn volle stem. Maar ik heb inmiddels begrepen dat ik de burgemeester moet overtuigen, want die gaat erover.

Deborah, Sander en Chris naar Kijani

Transfernieuws. Hadden we het nu al wel of niet over de nieuwe aanwinsten voor Ask4Benefits-Kijani gehad? Dacht het niet. Wel mooi nieuws, want Deborah Wissink ruilt TC Twente in voor de formatie uit de Betuwe en dat doen bij de mannen twee Bredanaars/oorspronkelijk Zeeuwen namelijk Sander de Bart en Chris Steenbakker. Zij kwamen afgelopen jaar uit voor TV Breda en maken nu de overstap naar het team even verderop op de grens van Brabant met Gelderland. Een mooie versterking en waarschijnlijk het begin van de transfermarkt voor 2020.

De Dada-races in Daytona en Dakar

Aanstaand weekend zijn er toch weer leuk wat wedstrijdjes waarop we de komende dagen voor beschouwen. Wintertriathlon Gouda, crossduathlon Groesbeek en African Cup Dakar mewt Donald Hillebregt, Mohamad Masoo en de eerder deze week genoemde Polyanskiy-broers. Challenge Daytona is de laatste grote confrontatie van 2019 op de halve afstand. Nederlanders waren niet meer te porren voor zo’n late race. Alleen Mathilda Rensley en Arubaan Marlon Jansen sieren de startlijsten, waar uiteraard wel veel grote namen mee doen. We kunnen ze noemen, we kunnen ook het affiche laten zien van Bob Babbitt, die zijn legendarische Breakfast with Bob naar Daytona verplaatste. Laten we dat maar doen.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.