EK veldloop; nieuwe race op Aruba; Jeroens systeem; Paralympics vervroegd; Mathon – WTJ 1392

 

DONDERDAG – We kregen bijzonder veel reacties op de kwalificatie van de Belgische triatlete Laura Swannet voor het EK veldlopen. Gaan we nu niet herhalen. Maar we hebben het niet meer over de uitslag gehad. Laura hoopte zich bij de bovenste vijftig te kunnen klasseren. En wat gebeurt? Ze wordt exact 50e. Iedereen weet hoe internationaal veldlopen is, daar dan 50e van Europa worden, het is een knappe prestatie. Overigens zeggen we dat ook van Jasmijn Lau, de Nederlandse atlete die zilver scoorde in hetzelfde beloftenkampioenschap. Kijken we naar triatleten dan scoorde Bronwen Owen een zevende plaats, Holten-winnares Lisa Tertsch een achtste. Bij de juniores finishte de Zwitserse triatlete Delia Scalbas als vierde. Bij de belfote-mannen tenslotte een negende plaats voor oud-Holten winnaar Matthew Willis.

Aruba lanceert grootse offroadtriathlon

Het was een paar jaar stil op Aruba met triathlonevenementen, maar daar komt volgend jaar verandering in. Triatleet Mario Nooijen, twee keer betrokken bij Challenge Aruba, organiseert samen met anderen het nieuwe evenement OTRA. Op 15 maart 2020 krijgt One Happy Island geen weg- maar een offroadtriathlon. OTRA begint vanaf De Palm Island, het prachtige toeristisch resort onder Aruba. Vandaar zwemmen de triatleten naar Balashi op Aruba-island, waar het mountainbiken en de crossloop plaats vinden. Ook nu mikt de organisatie weer op internationale deelname. Trikipedia heeft de race geadopteerd dus we komen er de komende tijd beslist op terug. Een aanrader, voor wie het koude Europese voorjaar wil ontlopen

Jeroens anti-stayersysteem alom bejubeld

Goede, innovatieve ideeën verdienen beloond te worden, al denken wij dat Jeroen Visser en de NTB nooit gedacht zullen hebben dat Jeroens anti-stayersysteem een financiële injectie van 52.500 euro zou krijgen.

De NTB maakte vandaag bekend dat het zogeheten anti-stayersysteem ‘Solo’ van het Innovatiefonds dit enorme bedrag krijgt overgemaakt. Het systeem moet dus het stayeren in zowel tijdritten als triathlons tegengaan. Jeroen, vorig jaar tweede op de Frysman, is betrokken bij Infinite Variety.

Al in 1995 gooide de ITU het stayeren in de WK’s en World Cups overboord. De triatleten kwamen veel te kort achter elkaar uit het water. Maar midden en lange afstandsatleten hebben nog steeds een bloedhekel aan stayeren. Althans dat zeggen ze. Juryleden achterop de motor moeten controleren. De pakkans is klein, de meting onnauwkeurig. Het levert vaak discussies op. Moeten we niet willen. Jeroen vond het gek dat het zo innovatieve triathlon nog geen oplossing had. ,,Als voetbal al een VAR heeft, waarom dan triathlon niet.’’ Hij lanceerde zijn ‘Solo’ tijdens het NTB-Congres. Gebruikmakend van GNSS-systemen kan nauwkeurig bepaald worden of iemand genoeg afstand tot zijn voorganger houdt. In de tracking device van de deelnemer komt het lichtsignaal groen, oranje of rood, zodat de atleet ziet of hij/zij in de gevarenzone zit. Bovendien kunnen de atleten gevolgd worden, parcours afsnijden is dus uit den boze. Het prototype moet half februari klaar zijn, dan volgen er testen en dan eind juli voor het eerst in wedstrijdverband. Mooie opsteker voor Jeroen, voor de NTB en voor de triathlonsport in het algemeen.

Paralympics ook vervroegd

Het kon niet uitblijven. Als de Olympische Spelen vanwege de hitte wedstrijden vervroegen kan zo’n maatregel ook voor de Paralympics niet uitblijven. Daags na die melding komt de ITU nu samen met het organisatiecomité met maatregelen. De races worden vervroegd: van half acht naar half zeven in de ochtend. De wedstrijden zijn zaterdag 29 augustus met PTS4 (m), PTS2 (v), PTVI (m en v). Op zondag 30 augustus komen de mannen (Jetze Plat en Geert Schipper) en vrouwen (Margreth Ijdema) op de PTWC in actie, gevolgd door de mannen PTS5 en tenslotte de vrouwen PTS5. In totaal zijn er dus acht Paralympische triathlontitels te verdelen.

Mathon doet Marathon des Sables

Mathon van Eijsden kennen we allemaal nog als deejay en als triatleet, die eerst individueel en daarna in 2018 een zo bijzondere Ironman Maastricht met Glenn Wijntjens deed. Glenn heeft de spierziekte Ataxie van Friedreich en lag tijdens de race in een rubberbootje, zat voorop de fiets en werd door Mathon geduwd in zijn wheelchair. Inmiddels heeft Mathon zo’n 40.000 euro (!) opgehaald. Maar hij gaat door. In april volgend jaar start hij in de Marathon des Sables, wederom om geld voor ALS op te halen.

Om hier geld voor in te zamelen ga ik als onervaren woestijn runner in april 2020 meedoen aan de Marathon des Sables. 6 dagen door de Sahara in Marokko lopen. Water, slaapzak en je eigen voeding mee voor onderweg in en rugzak, dat is alles. Het gaat om de combinatie tussen het fysieke en het mentale deel, hier moet een balans in zijn, daar ben ik hard voor aan het trainen.

Ik heb twee keer mee gedaan aan de Ironman in Maastricht, zonder ooit van te voren ook maar iets aan sport gedaan te hebben. Hiermee heb ik geld opgehaald voor ALS en dat is naar de stichting ‘ALS op Weg’ gegaan. Mathon is Maastrichtenaar, maar woont het grootste deel van het jaar in Fuengirola. DE Marathon des Sables is van 3 tot 13 april.

Over de crossduathlons hebben we het in de vrijdag WTJ. Over Groesbeek zondag uiteraard en over Asten een paar weken later. Van die race is de lange afstand al vol overigens.

We gooien er nog maar een nieuwe 70.3 Ironman tegenaan. De halve van Maple Valley, Washington staat volgend jaar ook op de almaar uitdijende IM-kalender.

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.