IM-events lopen lekker; RBR veert op; Daytona; Triathlonwinkel Uden; Gouda; Groesbeek – WTJ 1393

VRIJDAG – Kwaliteit heeft z’n prijs. Een eeuwenoud gezegde en het geldt natuurlijk ook in de triathlonsport. Ten tijde van de eerste NTB-voorzitter Joop van Zanten was het verboden om meer dan 100 gulden inschrijfgeld te vragen. Die tijd ligt (gelukkig) ver achter ons. De vrije marktwerking zorgt ervoor dat organisaties hun afwegingen maken in de hoogte van de tarieven.

Groeiende evenementen

Bovendien raakten we uit de economische crisis en dat was meteen ook aanleiding voor organisatoren om de commerciële kant op te gaan. Met een professionele bond NTB, met professionele beoefenaars van de triathlon kon ook de professionalisering in de organisatie niet uitblijven. Het begon met Challenge Almere in 2012 en drie jaar later was ook de eerste Ironman in ons land een feit. De evenementen zijn gegroeid. Almere staat aan de vooravond van het belangrijke jaar 2020, waarin het WK Multisport Festival naar de Flevopolder komt. En Extra Leisure stort zich na vier Ironmans en twee 5150’s in Hoorn op de allereerste 70.3 Ironman in ons land. 2200 triatleten afkomstig uit 43 landen. Do we need to say more?

IM West-Friesland: 70.3 is vol, dus nu alles op Maastricht

Als triatleet zucht je even over de hoogte van een bedrag, maar als je hoort wie er dan wel gaan, wil je zelf ook niks missen. En zo kon het gebeuren dat eerst de 70.3 Ironman West-Friesland in no time volgeboekt was en dat nu de korte afstanden ook al snel vollopen. De ambiance, het Ironman-label, wellicht de kwalificatiekans voor het WK in Taupo: allemaal factoren, die de triatleten over de streep trekken. Trouwens de medaille van West-Friesland mag er ook best wezen. Ja, het kost wat. Maar dan heb je ook wat. Maastricht is anderhalve maand later. De Limburgse hoofdstad staat van 14 t/m 16 augustus op z’n kop voor 5150, 4L18:4 en de Fun Run/Ironkids. Aanmelden kan inmiddels ook daarvoor. Het is ook mogelijk om beide wedstrijden te doen en dat levert dan weer korting op bij inschrijven.

Nieuwe impuls aan RBR in Nederland!

De run-bike-runners hebben in Eindhoven de koppen bij elkaar gestoken. Brainstormen, inspireren en vooral doen! Olaf Brouwers, Jeroen van Geelen, John Raadschelders, Yennick Wolthuiuzen, Henry Dullink, Walter Teijgeler, Daan de Groot, Olaf Brouwers, Sophie van der Most, Gert-Jan ten Pierick, Jan Willink en Leonie Rijk zetten hun schouders onder nieuwe initiatieven die duathlon in Nederland weer nieuw elan moeten geven. Een groep aanpakkers, lijkt ons. Dus dat moet ongetwijfeld veel opleveren. Wij wensen dit team alvast veel succes. Van onze kant kunnen jullie op voldoende promotie rekenen.

In Daytona is de hele Challenge Family bijeen voor de Grand Final Speedway

Daytona Challenge dus weliswaar zonder veel Nederlandse deelnemers, maar wel met een Nederlandse delegatie van Challenge Almere-Amsterdam in de Amerikaanse race-stad. De Challenge-Family wereldwijd is bijeen voor het laatste spektakelstuk van 2019. De watertemperatuur was volgens de website vorig jaar 64 graden. Dat zal iets van Fahrenheit zijn, lijkt me. Want zo’n kokend bad in Celsius kan nooit gezond zijn. Meest spectaculair is natuurlijk het parcoursgedeelte over het Speedway-circuit. De enorme tribunes met de gekleurde stoeltjes, het bliksemsnelle asfalt en de geblokte finish-streep. Of die stoeltje zondag allemaal gevuld zijn is vers twee, maar het zijn toch locaties waar je als triatleet wel even op kickt. Dat Almere en de andere organisaties in Daytona zijn heeft ook te maken met de verkiezingen van beste wedstrijden in diverse categorieën. De Nederlandse race kan drie prijzen in de wacht slepen. Mooi rijtje toppers. Wij tippen Lionel Sanders en Lucy Charles. Maar het kan ook Andrew Starykowicz of Paula Findlay worden, het kan ook Pablo Dapena of Meredith Kessler worden. Of Lisa Norden. Of…of….

Zwem- en loopclinic met Yvonne bij Triathlonwinkel

In eigen land wordt morgen/zaterdag in Uden het tweejarig bestaan van Triathlonwinkel.nl gevierd. Onko Drent en zijn mensen pakken flink uit met allerlei acties en het wordt ook een dag met veel topatleten bijeen. Niemand minder dan Yvonne van Vlerken geeft een loop- en zwemclinic samen met Onko. Daar doen sowieso het maximum van twintig atleten aan mee. Trikipedia is uiteraard aanwezig bij haar sponsor.

Wintertriathlon op de blauwe borstelbanen

Zaterdag is de wintertriathlon van Gouda, georganiseerd door de langlaufvereniging. Het mag dan plus 7 graden zijn zaterdag er wordt toch echt naast hardlopen en mountainbiken aan langlaufen gedaan. Maar dat dan op de kunststofbaan, de blauwe borstelbanen. Er is een lange en korte afstand-serie. En ook een fiun-evenement voor teams. Plaats van handeling is de skihut aan het Tobbepad in Gouda. De start is om 13.30 uur. De eerste editie werd vorig jaar gewonnen door Martin Vermeer en Martine Tap.

Crossduathlon Groesbeek met opmerkelijke namen

Zondag dan naast Daytona (in de middaguren live te volgen) ook de crossduathlon van Groesbeek. Een lustrumeditie: nummertje 15. Eenmalig had het organiserende Cerberus ook het Nederlands kampioenschap in huis. Een dikke maand geleden hield de club al haar clubduathlon in het Reichswald. Thom Rutten en Loes van den Boom waren toen de winnaars. Om die prestatie te herhalen zullen ze van zeer goeden huize moeten komen zondag. Naast bekende crossduatleten als Daan Schouten, Johan Christen, Beau Duvigneau en Linda van Vliet staan er in Groesbeek een aantal atleten aan de start, die je niet meteen zou verwachten. Diederik Scheltinga komen we nog wel eens tegen op de ATB, maar Roel Kwaaitaal, Joris de Boer, Auke Geurts en Stefan Overmars staan toch niet wekelijks aan de start van een crossRBR. En ook Sophie van der Most en Andrea Deelstra doen mee.

Motorcrossbaan de 7 Heuvelen in de Groesbeekse Bossen is wederom het allesbepalende strijdtoneel voor deze race, vorig jaar nog gewonnen door Thomas Cremers en Laura Gorter. Beiden hebben zich afgemeld voor een eventuele titelverdediging. Voor het eerst is er ook een crossloop. Die begint om 10.30 uur, een uur later is de middenafstand crossRBR aan de beurt en om 12.25 uur de korte afstand recreanten.

WTJ is everywhere!

Tot slot. Collega Triathlon.be Hans Cleemput stond zich deze week in de file te ergeren aan het oponthoud. Dat hebben we allemaal wel eens. Toen Hans opschoof zag hij de oorzaak. De Mercedes met het opmerkelijke kenteken. Tja Hans, WTJ is everywhere! Intussen kijken wij uit naar de eerste Belgische auto met als kenteken Triathlon.be. Die foto krijg je beslist retour.

Veel plezier dit weekend bij de races in Gouda of Groesbeek, bij het kijken naar Daytona of Dakar African Cup (go Donald!) of misschien wel bij de Obstacle Run in Oud Gastel van dezelfde organisatie als de triathlon: ’t Veerke!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.