Crossduathlon Groesbeek, wintertriathlon Gouda, nieuwe format duathlon Austerlitz -WTJ 1394

ZONDAG – Het was weer zo’n dagje van ‘krachten verdelen’. Ruud pakt Groesbeek al jaren mee en Wim is dan gekoppeld aan de Gastelse Obstacle Run. Aan het eind van het weekeinde zijn we dan weer moe, maar voldaan terug thuis. Om het Wim wat makkelijker te maken was Ruud alvast met een WTJ begonnen. Het kan ook een RTJ heten, maar die reserveren we voor de zomer. Eentje waarin ondergetekende wat verder en wat langer van huis is.

Cerberus Cross duathlon

De 15e editie van de Cerberus crossduathlon was weer een gedenkwaardige. Top twee bij de mannen die uit de wedstrijd verdwijnen, een prachtige strijd bij de vrouwen. Op de korte afstand een newby vader als winnaar, die “vergeten” was te trainen en een winnares op de korte afstand, die de laatste kilometer van het fietsen moest lopen, omdat ze de fiets van haar moeder had gesloopt 🙂 . De inside verhalen:

De lange afstand mannen

Het was het Team4Talent duo Diederik Scheltinga en Daan Schouten die de individuele wedstrijd kleur gaven op het eerste onderdeel. Samen lopend in de eerste ronde, totdat Schouten extra gas gaf in de tweede ronde en Scheltinga een 20tal seconden bij binnenkomst van de wisselzone aan de broek gaf. Daar bleek echter de routine van Scheltinga; een supersnelle wissel van hem bracht beiden zowat samen buiten de wisselzone. Echter daar was de teleurstelling voor Daan Schouten, voor het tweede jaar achtereen getroffen door een lekke band in leidende positie en dus einde wedstrijd. Met behulp van derden (Mark Schoonhoven) kon Daan toch nog 1 ronde (buiten mededinging) gaan fietsen als training. Niks DQ in de race, gewoon een trainingsrondje. Mooi was het gebaar van de organisatie Asten Daan nog tijdens de wedstrijd een wild card aan te bieden voor hun race over twee weken. De combi Daan en Groesbeek is verre van ideaal te noemen, want Daan moest voor de start ook nog even terug naar huis; schoenen vergeten!

Diederik Scheltinga dus als leider vertrokken voor twee ronden van 10 kilometer. Stef Overmars vertrok als tweede voor het fietsonderdeel, gevolgd door een groepje met  Johan Christen, Kees Boxma, Kay Blokdijk, Sebastiaan Holleman en Joris de Boer. Na 1 ronde fietsen was het wachten op Scheltinga, hij werd op alle posten als koploper doorgegeven, echter kwam niet als eerste de ronde door. Het was Johan Christen, die zich als koploper meldde, gevolgd door Stef Overmars. Lang moest er gewacht worden op de aanvankelijk leider Diederik Scheltinga, hij bleek vlak voor het einde van de eerste ronde verkeerd gefietst te zijn. Zijn voorsprong op dat moment bedroeg anderhalve minuut op Stef Overmars, in een tweede positie.  Dubbel nee driedubbel pech voor Team4Talent; beide atleten uit de race en ook de drone van Andre Kwakernaat nog eens in een boom.

foto Rob Kwaaitaal

Johan Christen liet zich gelden op de fiets en kwam met ruime voorsprong terug van het fietsen. Kay Blokdijk als tweede, gevolgd door Jan Hendrik Oldenhave en Stef Overmars. De winst naar veteraan Johan Christen, een tweede bijzonder goed looponderdeel bracht Stef Overmars in de voor hem onwennige discipline naar een tweede plaats, de derde plaats naar Jan Henrik Oldenhave.

De vrouwen op het lange werk

Het was Andrea Deelstra, die zich liet gelden op de eerste run. Als derde overall in het veld meldde zij zich na het looponderdeel Maar liefst 3 minuten voorsprong bouwde ze op tijdens deze eerste run op Fleur Kuipers. Linda van Vliet , samen met Sophie van der Most volgden op ruim 4 minuten. In de eerste ronde fietsen was de voorsprong van Deelstra nog aanzienlijk, maar meervoudig Nederlands Kampioene de Vries sloeg in de tweede ronde toe.  Sophie van der Most startte als derde  aan het looponderdeel vlak voor Fleur Kuipers. Met een voorsprong van 1:30 begon van Vliet aan het afsluitende looponderdeel. De spanning voor de overwinning was absoluut daar, gezien de verschillen in de looptijden in het eerste looponderdeel tussen van Vliet en Deelstra.

foto Rob Kwaaitaal

Het waren tenslotte 9 seconden in het voordeel van Linda van Vliet, op een tweede plaats Andrea Deelstra. Fleur Kuipers behaal de derde plaats. Sophie van der Most kreeg DQ achter haar naam. Ergens op het parcours was zij verkeerd gefietst en was daardoor op verharde weg terecht gekomen. Ze was wel op haar schreden terug gekeerd en had haar weg vervolgd, maar wist dat ze niet meer in de uitslag zou voorkomen. Wel was ze tevreden over deze testrace, en had intens genoten van het prachtige parcours van Groesbeek.

Korte afstand

De korte afstand werd gewonnen door Cesar Beilo, vader sinds 3 weken en zoals hij vooraf meldde : “ik ben vergeten te trainen”. In de eerste loopronde was het nog Roel Kwaaitaal die het tempo hooghield en als eerste doorkwam, maar op de fiets sloeg Beilo zijn slag en kon zijn voorsprong consolideren tijdens de afsluitende run. Noël Sterk tekende voor de tweede plaats, Rene Roelofs voor plaats 3.


Bij de vrouwen was het van kop af Diede Diederiks. Als 3e overall begon ze aan het fietsonderdeel, maar een kilometer voor het einde fietsen brak haar ketting (van de geleende fiets van haar moeder). Met de fiets aan de hand betrad ze de wisselzone, haar overwinning kwam geen moment in gevaar, de voorsprong was groot genoeg. Manon Sterk finishte als tweede dame, gevolgd door Sibrecht Bouwsma.

Volledige uitslag hier

Wintertriathlon Gouda

Het was een pittige. Droog begonnen met lopen. Flinke regenbui tijdens fietsen.
Veel plassen en modder en een brug in het parcours die voor velen open ging tijdens de race.
Begin langlaufen was weer droog maar tijdens de 10(!) rondes wéér regen en windvlagen.
De podia:
1. Stephan v Eijk
2. Martin Veenhuizen
3. Martell Demarteau

1. Irene Ittmann
2. Mariëtte van Hoof
3. Sadie Zwikker
Nieuwe format  Austerlitz
Na twee jaren NK duathlon doet de organiserende TV Soest ogenschijnlijk misschien een stapje terug.
Maar dat alles om de oorspronkelijke droom waar te maken. Een cross triathlon!!
Dat doen ze in de vorm van een voor Nederland uniek concept met voor ieder wat wils.
Drie series: een cross triathlon, cross duathlon en een trailrun.
Zo ziet het “Pyramide off-road festival” het levenslicht.De triathlon (1,2‍, 27ATB‍, 9 trail‍) start met zwemmen in het Henschotermeer. Daarna volgt een aansluitlus naar het bekende parcours rond de Pyramide, waar ook gelopen wordt. De cross duathlon zal gaan over 6‍, 22‍, 3‍De plannen voor een cross triathlon zijn er al vanaf de 1e editie, met deze opzet hebben ze volgens mij een prachtig concept.De datum: 9 mei!
Mooie overgang van het duathlon naar het triathlon seizoen, en één van de eersten in buitenwater. Maar dat kan in het Henschotermeer wat rond die tijd een watertemp van 17 a 18 graden heeft.Inschrijven is mogelijk!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.