Over lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes – WTJ 1396

DINSDAG – Uitslagen- en lijstjesfreaks. Zo worden wij makers van Trikipedia vaak gezien. Zelf vind ik het een geuzennaam, dus mij complimenteer je er alleen maar mee. Wikipedia staat vol feiten, data en dat willen we – op kleine schaal – best voor triathlon zijn. Vooralsnog nationaal en als onze ‘echte baas’ over enkele jaren met een goed bod (lees: regeling) komt, dan gaan we het ook internationaal proberen. Hobby of niet, het is gewoon veel werk.

Met nog enkele wedstrijden in 2019 te gaan is de Trikipedia-database inmiddels gevuld met exact 1900 hele triathlons sinds Hawaii 1978. In 51 landen over de wereld is ooit 1 of meerdere keren een hele triathlon gehouden. Aan die hele’s hebben in totaal 608.314 triatleten 1 of meerdere keren mee gedaan. Zij zijn afkomstig uit 114 verschillende landen.

Zijn we met de hele’s aardig compleet, het aantal geregistreerde halve triathlons is dat niet. Het zijn er momenteel 3615, verdeeld over 79 landen. Het aantal Olympische, sprinttriathlons (alle Nederlandse wedstrijden, alle ITU-races, veel nationale kampioensraces en ook veel internationale wedstrijden met Nederlandse deelnemers) is het grootste bestand: 8764 races in 93 landen. De Powermans zitten in een apart bestand: 373 in totaal. Duathlons, Aquathlons, Xterra’s, crosstri- en duathlons hebben we ook: 738 in totaal in 43 landen.

Jullie zullen begrijpen: van tijd tot tijd hebben we een grotere computer nodig. Vraag niet waarom we het allemaal bij houden, het is er gewoon. Het aantal uurtjes achter de laptop tellen we even niet. En ja hoor, daar mogen grapjes over gemaakt worden. Alleen niet gek op kijken als we af en toe een vermeend feitje in twijfel trekken.

Intussen blijven wij data verzamelen of overhevelen naar de Trikipedia-site. Zo bood de NTB ons aan de historische erelijsten van de NK’s, EK’s en WK’s over te nemen. De bond had ze weg gehaald op hun site, die zich inmiddels meer leent voor reportages en achtergrondverhalen. Hetzelfde geldt voor het Transition bondsblad. Vroeger de bron van wedstrijdverslagen en uitslagen, maar in de online snelheid van vandaag kan dat niet meer. Zelfs het echt grote nieuws is nog moeilijk te brengen in de frequentie van dergelijke sportbladen. Ik las het interview van Els Visser met een grote glimlach. Meteen na haar allereerste race in Amsterdam bracht Trikipedia het bijzondere verhaal van Els voor het eerst. Een week later deed ze mee in Oud Gastel en bracht mijn krantje BNDeStem de link triatlete/schipbreukelinge voor het eerst groots. Ik weet nog dat Els zei: ,,Zo, nu trek ik een dikke streep onder de gebeurtenissen van 2014, ik ga sporten.’’ Het pakte anders uit. Tot op de dag van vandaag keert het bizarre avontuur bij Lombok terug in de media en ook het bondsblad komt er dus niet onderuit. En ook nu zal Els geen dikke streep trekken….

Goed, wat is er inmiddels al overgezet op Trikipedia in de Historische overzichten op onze website? Het betreft de de NK’s triathlon: sprint, OD, midden en lange afstand, winter- en crosstriathlon. Verder de NK’s duathlon: kort, midden en lang. De EK’s OD en lang en in het blokje ‘overige overzichten’ de historie van Almere, Hawaii en de Olympische Spelen. De rest volgt in de komende tijd.

 

Inmiddels ook alle Triple Dutchers er aan toegevoegd. Voor hen hebben we binnenkort een cadeautje i.s.m. Enduro SportZ , hetgeen we in het begin van het nieuwe jaar zullen toesturen. En zo gaan we vrolijk door met lijstjes, feitjes en bijzonderheden. Soms snel, dan weer met wat meer achtergrondinfo.

Volgende week de jaarklassementen, de Nederlandse top 15 op de hele enzovoorts enzovoorts. Onze manier om het jaar af te sluiten. Veel werk, maar we doen het nu eenmaal graag. Om die reden zijn de ‘normale’ WTJ’s wellicht de komende dagen wat korter. Dan weet u waarom.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.