Jetze Paralympisch sporter; Challenge Almere wint ook net als Willemijn en TV Dordrecht; Tri2one – WTJ 1397

WOENSDAG – ,,Over 219 dagen beginnen de Olympische Spelen, over 251 dagen de Paralympics’’, zo sloten woensdagavond Tom Egbers en Dionne de Graaf het NOC*NSF Sportgala 2019 af. We kijken er nu al naar uit en met ons de vele sporters in de zaal of daarbuiten. Dat laatst was trouwens veelvuldig het geval.

Jetze Plat heeft tweede Jaap Edenbeeldje in huis

Sportman van het jaar Mathieu van der Poel en sportvrouw van het jaar Sifan Hassan schitterden beiden door afwezigheid. En ook onze eigen Jetze Plat moest zich excuseren. Hij werd wel Paralympisch sporter van het jaar. Zijn tweede Jaap Eden Trofee, want ook in 2017 was Jetze al ’s lands beste paralympisch sporter. Zijn grootste verdiensten lagen afgelopen jaar in de wereldtitels paratriathlon en handbiken en bovendien verpulverde hij het uurrecord en bracht het op 44,7 kilometer. Mathieu was in voorbereiding op de veldritten van aanstaand weekend, Sifan in Amerika voor overleg met haar nieuwe coach, Jetze in Spanje ter voorbereiding op het Olympisch jaar.

Gelukkig waren de handbalsters wel in de Amsterdamse AFAS Live, zodat er op het podium toch nog wat gebeurde. Coach Hugo Haak van de baanwielrenners was er ook. Hij won de titel coach van het jaar. En dan was er nog de pas 15-jarige Keet Oldenbeuving, die als skateboardster mogelijk in Tokyo al haar Olympisch debuut maakt. Al met al veel tevreden gezichten, niet te veel discussies. En goed dat NOC*NSF de handbalsters natuurlijk nog toeliet. Gerechtigheid. Kortom, het appels en perenverhaal blijft weliswaar altijd hangen, verder een pirma gala. Met voor de derde (Thea Sybesma en twee keer Jetze Plat) maal triathlon-inbreng.

Challenge Almere wint finish-party en best food-prijs

Er waren nog meer verkiezingen. Op stadsniveau en op wereldniveau. Of moeten we zeggen: Challenge niveau. Want de Challenge Family heeft na afloop van het geslaagde tweede triathlonfestival in Daytona de eigen wedstrijden weer naast elkaar gelegd, deelnemers laten stemmen en daar rolden voor Challenge Almere-Amsterdam twee fijne prijzen uit. Twaalf awards waren er en alleen Almere en Peguera-Mallorca mochten twee keer naar boven komen voor een award. De best finish line party was voor het Flevo-team en dat gold ook voor de best after race food. Mallorca won wel de hoofdprijs: Race of the Year. Challenge CEO Zibi Sluzcik reikte de prijzen uit aan – in het geval van Almere – Richard Belderok en Jort Vlam. Namens Trikipedia: van harte gefeliciteerd met deze mooie erkenning. Het finishfeestje mag dan in Nederland alom bekend zijn, de rest van de wereld kijkt er toch ieder jaar weer met verbazing naar. ‘Gekke Hollanders’.

(Foto: Challenge Family)

Willemijn en TV Dordrecht in de prijzen; Mitch

Terug naar eigen land want de lokale sportgala’s volgen elkaar in sneltreinvaart op nu. In Tilburg won Willemijn Fuite de jeugdstimuleringsprijs op het sportgala. Verklaarbaar, want de Berkelse werd wereldkampioene crosstriathlon eerder dit seizoen. In Dordrecht werd een week geleden de titel sportploeg van het jaar toegekend aan TV Dordrecht. Het team werd afgelopen seizoen kampioen in de 2e Divisie Zuid. Meer prijswinnaar volgen ongetwijfeld de komende weken nog. Wie wat ons betreft in Haarlem in de prijzen mag vallen is Mitch Kolkman. Niet alleen op basis van zijn progressie in triathlon, maar ook zijn prachtige bronzen plak op het NK zwemmen vorige week mag er wezen. De 1500 meter vrije slag in 16.28,74. Derde van Nederland! We spreken Mitch heel snel nog hierover.

 

 

Dollarlijstjes

We hadden het dinsdag in WTJ vooral over lijstjes. Waar we ons iets minder mee bezig houden zijn de inkomstenlijstje, de verdienlijstjes. Dat heeft een achtergrond.

In de beginjaren kwamen de geldprijzen nog vaak in gesloten enveloppe in handen van de winnaars. Voor de media was het echter toch interessant de hoogte van die bedragen kenbaar te maken. Ijverige belastinginspecteurs spitten die artikelen uit en zo kwam het in een aantal gevallen voor dat triatleten achteraf een belastingaanslag op de deurmat kregen omdat we een paar honderd gulden niet opgegeven hadden. Ik lag er ooit over in de clinch met een triatleet, die – terecht – zei: ,,Je schrijft toch ook je eigen verdiensten niet op in een artikeltje.’’

Het kwam zo ver dat atleten hun uitslagen in buitenlandse wedstrijden niet meer doorgaven of onder valse naam mee gingen doen. Sindsdien ben ik wat terughoudend in geldbedragen koppelen aan atleten. Grootverdieners waren dit jaar – als we de Challenge Family-site mogen geloven – Vincent Luis en Katie Zaferes. Met onze Rachel Klamer als vierde ‘goed boerende’ triatlete. Het is hen allen van harte gegund. Vergeet niet dat het in geen verhouding staat tot voetballers, tennissers en wielrenners. Om maar eens drie sporten te noemen.

 

Dimitri nieuwe coach bij Tri2one Coaching

Intern transfernieuws. Dimitri van Overloop is aangesteld als nieuwe coach bij Tri2one Coaching. Dimitri is al zes jaar als atleet bij Tri2one Coaching betrokken, ruim een jaar geleden is er een intern en extern opleidingstraject gestart, waarin Tri2one Coaching hem in de theorie en praktijk optimaal hebben voorbereid op het coachvak binnen de triathlonsport. Met het afronden van de IRONMAN University is de afgelopen periode de laatste stap gezet en gaat de geboren Zeeuw (woonachtig in Leusden) aan de slag als coach. Dimitri voltooide dit jaar nog de Challenge van Taiwan.

Hylke Sietzema vertelt: ,,Bij Tri2one Coaching werken we bewust met een team van coaches. We hebben verschillende expertises in huis, houden elkaar scherp, waarborgen de kwaliteit en houden het aantal atleten per coach gering. Op deze manier blijven we 100 procent persoonlijk maatwerk leveren aan alle atleten en bieden ze de voordelen, die een groter coachplatform kan bieden op het gebied van kleding, voeding en triathlonaccessoires.’’

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.