Jules en triathlon; Louis; Birgit; Felix; Jan; Stefan; Heuvelrug triathlon; Dakar enz. – WTJ 1398

DONDERDAG – Op de donderdagavond na de openingsceremonie van het WK in Rotterdam, struinde ik door de Maasstad. Beetje sfeer proeven van het grootste triathlonevenement ooit in Nederland, al viel dat vanwege de druilerige regen in september 2017 niet mee. In Kralingen zitten altijd gezellige kroegjes dus droogden we daar wat op. En warempel daar zat ie aan de bar: Jules Deelder. De Nachtburgemeester, Sparta-fan en de man waar het Rotterdamse stadsbestuur nu de vlag halfstok voor hangt. Het was er het moment niet naar de man aan te spreken op het feit dat ’s werelds beste triatleten in zijn stad waren. Later ging ie met Wilfried de Jong op ‘wielertoernee’ en had ie ook gedichten over het wielrennen. Legendarisch was zijn aan Willem de Wielrenner gewijde gedicht. Toen ik dat later bij de lustrumeditie van de Koos Moerenhout Classic hoorde, dacht ik: ‘ik had ‘m toch iets moeten vragen over triathlon’. Vrijdagavond 20 december had ik kaartjes voor de Mezz Breda. Optreden Jules Deelder. Het komt er niet meer van. Rust zacht, mooie dwarsligger bij Eva Jinek.

Louis is ‘de man in’

Als je – zoals wij – een triathlontic hebt, zie je overal verbanden. Louis Delahaije, die in De Telegraaf mag uitleggen hoe Marianne Vos en Annemiek van Vleuten klaar gestoomd worden voor de wereldtitels. De kop was wel weer typisch Telegraaf: De man in en achter Annemiek. Laten we hopen dat Louis ermee weg komt. Op televisie zagen we dan weer viervoudig Nederlands triathlonkampioene Birgit Berk in een heel andere rol overigens. Namelijk, die van feitjeskenner. Birgit deed mee aan Met het Mes op Tafel van presentator Herman van der Zandt. Ze werd prachtig tweede. Nog altijd: eager to win!

Roth krijgt vele toppers

Vanmiddag Felix Walchshöfer gefeliciteerd. Hij moest er drie jaar op wachten, maar in 2020 heeft de Challenge Roth-baas Jan Frodeno weer in huis/aan de start. Het wereldrecord van 7.35 staat nog steeds en het zou ons niet verbazen als Frodo er volgend jaar onder duikt. Felix verklapte alvast dat er nog een paar stevige tegenstander komen naar zijn race, eentje waar men zich nooit druk hoeft te maken over een gebrek aan toeschouwers.

Stefan zoekt zwemmaatjes

Dat Stefan van der Pal zijn Elfstedentocht bloedserieus neemt wisten we al. De komende dagen gaat de man uit Leeuwarden opnieuw heel veel baantjes trekken. En waar Maarten van der Weijden volgend jaar veel bekende Nederlanders mee laat zwemmen in estafettevorm, daar kan Stefan in zijn trainingen wel wat gezelschap gebruiken. Zwem dus lekker mee met onze triatleet, die we nog wel eens zien terugkeren in de driekamp. Maar eerst: it giet mal. Zie voor alle info ons bericht van donderdagmiddag.

De nieuwe Heuvelrug Triathlon

Er was al de het Utrechtste Heuvelrug Triathlon Team, volgend jaar is er ook de allereerste Heuvelrug Triathlon. Misschien wel de mooiste en groenste triathlon van Nederland en wie zijn wij om dat tegen te spreken? Het gaat allemaal gebeuren op zaterdag 13 juni. Start en finish zijn bij ’t Oude Strandhuys aan het Henschotermeer, de plas die steeds vaker in beeld komt in duursportevenementen. In dit bosmeer wordt gezwommen, het fietsen is door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het loopparcours gaat door het coulissenlandschap en is deels single trail. Er is een sprint of Olympische afstand. Vanaf 1 februari opent de inschrijving met ruimte voor 300 deelnemers. Wees er dus snel bij. Eerder dat jaar – op 9 mei dus – is er ook al de Pyramide crosstriathlon met ook dan zwemmen in het Henschotermeer.

Dakar decor voor vierde Youth Olympic Games

Dakar was afgelopen weekend de African Cup triathlon. Wisten jullie al dat in 2022 de Youth Olympic Games in Senegal worden gehouden. Bijzonder, want het zijn de eerste Olympische Spelen ooit op het Afrikaanse continent. Net als in Singapore, Nanjing en Buenos Aires staat triathlon op het programma. Argentinië had ook al de Mixed Relay en dat gaat ook in Dakar gebeuren. Het nieuws is wel dat 40 jongens en 40 meisjes in leeftijd van 16 en 17 jaar mee kunnen doen. Daarmee is het aantal startplaatsen met zestien verruimd. De wedstrijden zijn in Saly, Dakar. Wij zijn alvast benieuwd wie er in de voetsporen treden van Kirsten Nuyes en Barbara de Koning, allebei zesde op eerder YOG.

Rosanne de Boer gaat ons bij de prijsuitreikingen corrigeren

Bij alle NK’s was het de laatste jaren Christie Brouwer die de coördinatie op zich naam (en ons speakers tot de orde moest roepen als we ons weer eens niet aan het protocol hielden). Daar komt volgend jaar verandering in. Rosanne de Boer is donderdag aangesteld als nieuwe accountmanager voor de NK’s, zoals dat heet. Rosanne, dit jaar zowel deelneemster aan het WK 70.3 Ironman in Nice als het WK Ironman op Hawaii, ondersteunt de NK-organisaties in de voorbereiding en op de dag zelf. Dan begeleidt ze de prijsuitreikingen, dopingcontroles en uitslagenverwerking. De 28-jarige Rosanne werkt als projectmanager bij Lifeguard. Daarvoor werkte ze bij House of Sports onder meer begaan met de Amsterdam City Swim (u weet wel, waar koningin Maxima nog aan mee deed). Rosanne komt uit voor het eredivisieteam TTW uit Weesp. Hoe ze alles gaat combineren, weten we niet. Maar triatleten zijn bij uitstek multitaskers.

Marleen; Lombok; Els

Morgen echt meer over Marloes Vos en haar bijzondere project met Dutch Adaptives, nog bene te doen in Oud Gastel 2020. O ja, en er komt ook een 70.3 Ironman in Lombok. We durven het haast niet te vragen, maar zou Els Visser…..?

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.