De Hel, da’s pas zwaar; Stefan; BK Bommetje; Hellevoet; ETU Awards; Dutch Adaptives – WTJ 1402

 

MAANDAG – Dramatische verhalen scoren natuurlijk altijd goed. De sportpagina’s stonden er maandagochtend weer bol van. Badr Hari, die kermend van de pijn zijn verhaal doet. Het verdriet is gigantisch. Of Mathieu van der Poel, die het in tien jaar topsport nog nooit zo koud heeft gehad als zondag op de Citadel van Namen. Sorry Mathieu, maar dan had je toch echt even wat noordelijker in Kasterlee moeten gaan kijken. De Hel van Kasterlee, was dan misschien wel de Vrieskist van Kasterlee.

Stefan komt de kerstdagen zwemmend wel door

Het is grappig hoe ‘wij duursporters’ al die breed uitgemeten heroïsche verhalen kunnen relativeren, omdat in tri- en duathlonsport de grenzen net even wat verder liggen. Vooropgesteld: ik doe het niemand na. Mathieu niet en zeker ook Seppe niet. Maar iets meer in perspectief plaatsen van loodzware veldritten kan wellicht geen kwaad. Hetzelfde geldt ook een beetje voor de grootse zwemtochten van Maarten van der Weijden, terwijl intussen Stefan van der Pal in de luwte zich voorbereid op zijn Elfstedenzwemtocht. Gelukkig houdt de Friese media onze Elfstedentriatleet (want straks heeft hij de 11 steden zowel zwemmend, fietsend en lopend aangedaan) goed in de gaten.

Nog zo gezegd: geen bommetje

Vlaamse publiciteit was er voor het Belgisch kampioenschap bommetje met nota bene drie Vlaamse triathlon-kanjers op de duikplank. Uiteraard mede omdat SportOase het evenement ondersteunt. Leuke foto’s, leukte reacties van de mannen lazen we al. Maar nu de officiële uitslag. Stenn Goetstouwers sprong gemiddeld 8,95 per sprong en daarmee naar de finale van het BK Bommetje. Bart Aernouts en Marten van Riel grepen er met 8,85 per sprong en 8,80 per sprong net naast.

Hellevoetsluis na 33 jaar terug op de kalender

Onder de noemer Hellevoet Heroes wordt op 4 juli 2020 in de kustplaats een groot sportevenement gehouden. Breakfast run, kids event, food- en sportplein in festival sfeer en….sprint triathlon series voor elite, mannen en vrouwen. Daarmee is Hellevoetsluis de zoveelste plek in Nederland waar de triathlon terugkeert. De datum – 4 juli- is exact 33 jaar na de eerste triathlon van Hellevoetsluit. Mark de Boer wees ons erop. Hij deed toen namelijk mee, was de beste onder de jongeren in de top 20. De race werd gewonnen door Eric Fransen uit Middelburg en Simone Vos uit Hellevoetsluis. Mark snorde de in keurig handschrift geschreven uitslag op en had ook nog een foto en een krantenknipsel van juli 1987. Dat nemen we hier graag over. Uiteraard staat Mark de Boer op 4 juli 2020 wederom in Hellevoetsluit. En wie weet wie allemaal nog meer.

ETU maakt andere keuzes voor kandidaten Awards Gala

Ik zou niet graag in de jury van het ETU Awards Gala zitten, want hoe moet je nu uit drie nationale triathlonbonden de beste kiezen. Of het beste evenement, het beste jurylid. Is dat laatste iemand, die de minste rode kaarten uitdeelt of juist andersom? Het lijkt me heel moeilijk. De ETU houdt er bovendien ook andere criteria op na als het gaat om de atleet en atlete van het jaar. Niet de Europese wereldtoppers (zoals onze Rachel) maar bij de vrouwen Julie Derron, Petra Kurikova en Lisa Tertsch. In dat geval zou mijn keuze de laatste zijn. Lisa won Holten en dat was haar derde grote zege in drie weken tijd. Bij de mannen staan Sam Dickinson, Ben Dijkstra (!) en Rostislav Pevtsov op de nominatie.

Maar er is ook goed nieuws. Want straks in Minsk op het gala kan ook Nederland in de prijzen vallen. Bij de bonden bijvoorbeeld. De NTB neemt het op tegen de DTU uit Duitsland en de FIT uit Italië. En bij de organisaties mag het EK Stadstriathlon Weert het opnemen tegen het Roemeense Targu Mures en het Oostenrijkse Kitzbühl. En de juryleden hebben Dora Rozsa – Hongaarse nationaliteit, maar al jaren woonachtig in Amstelveen – als kandidate. Ze neemt het op tegen Miguel Alejandro Vasquez en Jan Philipp Krawczyk, alledrie in Weert actief afgelopen jaar. De ETU vergaat ook de paratriatleten niet. Florian Brungraber, (Oostenrijk), Alexis Hanquinquant (Frankrijk) en Jules Ribstein (Frankrijk). Waarschijnlijk redeneert de ETU dat Jetze Plat inmiddels wel genoeg prijzen in zijn kast heeft….

Marloes en de Dutch Adaptives aan start in Oud Gastel

We sluiten af met een bericht, wat we al veel eerder mee hadden willen nemen, maar het bleef steeds maar liggen. Marloes Vos is in triathlonkringen geen onbekende sportvrouw. Ze heeft vele tegenslagen overwonnen en mag zich inmiddels volwaardig triatlete noemen. Dat genot wil ze graag delen met zo veel mogelijk mensen en daarom is ze samen met de NTB en de triathlonorganisatie Oud Gastel het project Dutch Adaptives gestart. Hieronder haar eerste persbericht. En wij hopen dat zo veel mogelijk mensen aansluiten bij dit grandioze initiatief van Marloes. Iedereen alvast veel succes:

Een triathlon finishen. Steeds meer mensen zien dat als dé ultieme sportprestatie. De sport waarin zwemmen, fietsen en hardlopen gecombineerd worden, wint aan populariteit. Dutch Adaptives, een sportteam bestaande uit mensen met beperking en/of chronische ziekte wil die droom ook toegankelijk maken voor iedereen.

In een vier maanden durend traject gaat het team samen met jou de uitdaging aan een triathlon te finishen. De afstand die jij zal afleggen zal afhankelijk zijn van jouw kunnen en willen. Dutch Adaptives zal samen met jou een persoonlijk plan ontwikkelen om binnen het team jouw eigen topprestatie neer te zetten. Je zal hierbij begeleid worden door een professionele coach in Triathlon, gekoppeld worden aan een triatleet in jouw omgeving die samen met jou gaat trainen en in leerzame clinics toewerken naar jouw finish tijdens de triathlon in Oud Gastel op zaterdag 27 juni 2020.

Samen op weg!
Je staat dus niet alleen! Hoewel jouw prestatie hoogst persoonlijk is, wordt je onderdeel van team Dutch Adaptives. Dit team bestaat uit allemaal mensen die door hun beperking en/of chronische ziekte een extra uitdaging in sport vinden. Het team ontstond ooit als vriendenteam en is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze stichting die reguliere sport op een positieve manier toegankelijk wil maken voor iedereen.

“Door te laten zien dat het wél kan, willen we laten zien dat de obstakels die we onderweg tegenkomen overkomelijk zijn! Wij houden net zo goed van deze sport” aldus Marloes Vos, triatleet met een chronische spierziekte en initiatiefneemster van dit traject.

Nederlandse Triathlon Bond
Ook de Nederlandse Triathlon Bond staat achter het traject: ‘Met dit traject kunnen we enerzijds ontdekken wat er nodig is om sporters te laten deelnemen en anderzijds sporters de duurzame ondersteuning bieden die ze nodig hebben om deze sport te blijven beoefenen. Daar dragen wij graag aan bij!’

Geïnteresseerd?
Gaat jouw hart ook harder kloppen van triathlon? Wil jij deelnemen of meer informatie? Geef je dan op via dit formulier of ga naar www.dutchadaptives.nl/triathlon

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.