Jaaroverzichten 2019: Wie waren de beste crossduatleten? – WTJ 1406

MAANDAG – We kunnen niet anders concluderen dan dat het goed gaat met de crossduathlons in ons land. Op de weg mag het dan ‘alle hens aan dek’ zijn, in het veld, bos en duin gaat de cross-ATB-cross combinatie prima. Van negentien wedstrijden vorig jaar, hebben we er nu zelfs 24 kunnen opnemen in ons jaaroverzicht. Geen enkele wedstrijd afgevallen, vijf erbij. Mooi wedstrijdaanbod dus, wat zich uitsmeert van september tot medio april. Daar komen we de winters wel mee door.

Nieuw zijn de korte crossduathlon tijdens de zomerse versie van de Henschoter Games, de wedstrijden in Nunspeet en (terug van weg geweest) Zeewolde en – heel recent – de nieuwe race in Asten. In Oldebroek is er een crossduathlon bijgekomen, het fietsen deels op de weg maar wel met hindernissen. Telt ook mee.

Daarmee hebben we de volgende wedstrijdenreeks mee laten tellen: Alphen aan den Rijn, Ameland, Asten, Austerlitz/Pyramide (NK), Etten-Leur, Groesbeek, Haaksbergen, Harderwijk, Henschotermeer/Woudenberg, Henschoter Games, Maastricht, Noordwijk, Norg, Nunspeet, Nijverdal, Oldebroek, Oldebroek (obstacles), Pijnacker, Posbank/Velp, Reusel, Waalwijk, Wierden, Workum en Zeewolde.

Arie blijft de crossduathlon-specialist

De duathlon van Asten gooide het klassement trouwens nog aardig overhoop. Rody Kroon neigde zelfs nog eindwinnaar te worden, maar Arie de Jong zette stug door en eindigde in Asten niet te ver achter Rody. Daarmee is krachtpatser Arie de Jong opnieuw de meest regelmatige crossduatleet. Met iets minder vertoon van macht weliswaar, maar toch verzamelt de Fries net als in 2018 weer de meeste puntjes. Over alle jaren uitgesmeerd is hij onze beste crossduatleet aller tijden. Nationaal kampioen Rody stijgt van de achtste naar de tweede plaats. De verrassende nummer drie is Arnold van der Streek, dankzij maar liefst vijf tweede plaatsen in de Veluwse rbr’s. En meteen daarachter volgt Daan Schouten. Ongeslagen in vier wedstrijden. Dat hadden er met Groesbeek erbij vijf kunnen zijn en dan was Daan tweede geworden. Maar als telt niet in de sport. Jeroen Lute, vorig jaar nog derde, valt in dit klassement terug naar een 18e plaats.

Mannen:

1.Arie de Jong 57 pt.

2.Rody Kroon 53 pt.

3.Arnold van der Streek 45 pt.

4.Daan Schouten 40 pt.

5.Johan Christen 29 pt.

6.Joep Staps 25 pt.

7.Lander Sels (Bel) 21 pt.

8.Arjan Hofman 20 pt.

Jasper Schouten 20 pt.

Wouter Wuilmus (Bel) 20 pt.

11.Joost Christiaans 20 pt.

12.Ferdinand Oldeman 19 pt.

13.Koen Wiggers 18 pt.

14.Koen de Leeuw 17 pt.

15.Eric Platte 17 pt.

Femke opnieuw aan de top

Ook Femke van Kessel verdedigt haar ‘titel’ met succes. Vorig jaar gedeeld met Laura Gorter, die nu negende wordt. Laura deed beduidend minder wedstrijden dan de vorige seizoenen. Ze won drie jaar achtereen dit klassement. Ook Silvia Brouwer, vorig jaar derde, deed amper crossduathlons. Marijke Harmsma komt hoog binnen op een tweede plaats, dankzij twee zeges in Nunspeet en Oldebroek. Claudia Striekwold stijgt met stip van een achtste naar een derde plaats. Alieke Hoogenboom kwam op de valreep in Asten nog de top tien binnen: vijfde dankzij zeges in Pijnacker en Asten dus. Voor nationaal kampioene Jony Heerink bleef het bij die ene race in Austerlitz. De vijf punten daar, brengen haar niet in de top tien.

Vrouwen:

1.Femke van Kessel 13 pt.

2.Marijke Harmsma 12 pt.

3.Claudia Striekwold 12 pt.

4.Andrea van Loo 11 pt.

5.Alieke Hoogenboom 10 pt.

Annemarie Rustenburg 10 pt.

7.Andrea Deelstra 9 pt.

Suzanne van Gelder 9 pt.

Linda van Vliet 9 pt.

10.Christina Draijer 8 pt.

Laura Gorter 8 pt.

 

De volgende in de reeks zijn de crosstriatleten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.