Late inschrijvers zijn het sterkst in primeur crossduathlon Asten; alles over deze nieuwe wedstrijd – WTJ 1405

MAANDAG – Erwin Bakker behoorde tussen 1999 en 2006 tot de top drie van Nederland in het mountainbiken. Nationale titels, World Cup-races en net geen Olympische deelname. Daar hikte hij tegenaan en dat bracht de Oostbrabander wellicht in de verleiding om uit het verboden snoeppotje te graaien. Twee keer liep de sportman uit Neerkant tegen de lamp. Dat was er eentje te veel. Schorsingen volgden en de UCI zag Erwin liever niet terug in competitie.

Het actief sporten liet hij er niet voor liggen. En waarschijnlijk besefte ook de wereldwielerbond wel dat je een sportman niet zo maar kunt opsluiten om verder niets meer te doen. Twaalf jaar later, in de zomer van 2018, werd de levenslange schorsing stop gezet. Erwin mocht weer sporten. Daar lag ook z’n hart. Niet meer op topniveau, maar conditioneel is de inmiddels 40-jarige wielrenner nog ijzersterk. Met veel plezier nam hij deel aan de eerste, sfeervolle crossduathlon in Asten. Ongetwijfeld zijn er weer lieden, die vinden dat dopingzondaars zich nergens meer mogen vertonen, maar zo zitten wij niet in elkaar. Ik vraag me hooguit altijd af of het nu veel verschil maakt op ’s mans erelijst. Bakker is een sterk atleet, dat bleek in Asten wel weer. Heeft die extra stimulans eigenlijk niet nodig.

Erwin buit specialiteit goed uit


De man uit Neerkant kwam nog niet als eerste terug van zeven kilometer lopen. Hij sloeg toe tijdens zijn specialiteit: bijna twintig kilometer mountainbiken. Bart Cooymans, Rody Kroon, Kenny Kleijnen en nog een paar duatleten gingen Bakker voor. Met een gemiddelde van bijna 29 kilometer per uur raasde de ATB-er over het fraaie parcours op de Oostappense Heide. Daar kwam hij als eerste van de 150 deelnemers terug in de tweede wissel, nationaal kampioen Rody Kroon een minuut achter zich latend. Met afsluitende de derde looptijd kwam Bakkers eerste zege bij zijn duathlondebuut niet meer in gevaar. Krap veertig tellen later was Rody (ook oud-wielrenner trouwens) de nummer twee. Het podium werd volledig dankzij Limburger Kenny Kleijnen, die eerder al derde werd in Maastricht. Rody en Kenny scoorden nuttige punten voor het crossduathlonklassement van Trikipedia. Dat deed ook de als zesde gefinishte Arie de Jong. Vanavond lezen jullie de eindstand, best spannend overigens.
Vierde werd wel de snelste hardloper van de openingsrun Bart Cooymans, zijn tweede run ging minder hard. Vijfde was de eerste Belg Tony Goossens. En Arie was feitelijk tweede master, maar daar was nog geen apart klassement voor.

Alieke ook op dreef

Een late inschrijver als mannenwinnaar, bij de vrouwen hetzelfde beeld. Te elfder ure had zich Alieke Hoogenboom aangemeld. Normaliter doet ze Pijnacker en Egmond, nu plakte ze er een keer Asten aan vast. De Roelofarendveense kwam, zag en overwon. Ook bij de vrouwen gaf het mountainbiken de doorslag. Floor van den Brand (EDO-Sports) liep wel harder, maar de kleine minuut marge was bij het ATB-en snel weg gewerkt door specialist Alieke. De reuzenvoorsprong die ze opbouwde, hield ook in de slotrun over het recreatiepark Prinsenmeer wel stand. Aliekes tweede winst deze winter, Floor tweede en de derde plaats ging naar Karlijn Tielemans alvorens schaatsenrijdster Debbie Ammerlaan en Evi Joosten de eindstreep bereikten.

Veruit het beste duo was Opkoers1 met Boud  der Paassen en Edwin Arts als perfect koppel. De korte afstand ging naar Emiel Maas uit Budel, Willemijn Fuite was van ongekende klasse op deze afstand. Ze kwam zelfs als vijfde overall binnen.


Over klasse gesproken. Shirin van Anrooij is aan een wel heel sterk veldritseizoen bezig. Maar daarover leest u gelukkig genoeg in de traditionele media, want dat is ook wel weer tri- en duathlon. Het Eindhovense Dagblad was in geen velden of wegen te bekennen bij de primeur in Asten. Wel waren ze ’s avonds met twee man op de cross in Diegem. Het blijkt dat we met z’n allen nog een lange weg te gaan hebben als het gaat om brede erkenning. Feit is dat we met Asten een mooie nieuwkomer op de kalender hebben. Sanne en je team: complimenten en ga zo door!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.