Jaaroverzichten 2019: Wie zijn de beste duatleten op de weg? – WTJ 1408

DONDERDAG – Op de tweede dag van het fonkelnieuwe jaar leggen we de focus op de wegduathlons. Een sport in verdrukking, althans in ons land dan toch. Met twaalf wedstrijden op jaarbasis is de oogst inderdaad wat mager en steekt ook schril af tegen de ruim honderd triathlons, die er in Nederland gehouden worden. En waarom eigenlijk? Duathlons zijn eenvoudiger te organiseren, trekken atleten en wielrenners van naam en kunnen op vele terreinen gehouden worden.

Met onze vaste columnist Daan de Groot al afgesproken om volgend jaar een duathlonweek in te bouwen, zoals dit jaar de vrouwenweek. Er is een werkgroep gevormd, die zich gaat buigen over de toekomst van de duathlon in Nederland. Gaat vast goed komen. Volgend jaar het WK in Almere, wat wil een mens nog meer? Wat bij de lange afstand WK’s vanwege de Ironman-concurrentie niet lukt, lukt bij het duathlon WK meestal wel: ’s werelds beste atleten komen er op af.

Geel telt mee, omgezette triathlons niet

Goed, we zijn een paar wedstrijden kwijt. Lemele is een fun-race geworden, Nijmegen is afgeblazen (problemen met omwonenden!), Dordrecht houdt alleen de Smulbosloop over, voor de RBR waren te weinig vrijwilligers. De RBR Series in Oldenzaal zijn sterk bezet, alleen wel in relay-vorm. Daar konden we dus andermaal geen individuele punten weg geven, maar qua wedstrijd? Prachtige formule. De RBR Series gaan helaas in 2020 niet meer door, Spijkenisse stopt. Maar we moeten er in blijven geloven. Nederland heeft altijd goede duatleten gehad, die zich kunnen meten met de internationale top. Laat dat een mooie stimulans zijn om toch weer wedstrijden op te zetten. Triathlons die omgezet worden in een run-bike-run vanwege mindere kwaliteit zwemwater of de temperatuur tellen we in het duathlon-overzicht niet mee. Dat komt omdat het vaak pas kort van tevoren wordt aangekondigd en duatleten dus niet de mogelijkheid hebben halsoverkop in die omgezette wedstrijden uit te komen. De race in Geel, deel uitmakend van de RBR-Series daarentegen is wel verwerkt in de ranking. Dat komt omdat de Belgische wedstrijd vanwege de Nederlandse RBR-Series per definitie veel Nederlandse duatleten trekt. Dubbel tellen doe we de race niet. In het ‘buitenlands’ puntenklassement komt Geel niet voor.

We tellen derhalve mee: Almere (NK lang), Amsterdam Bosbaan, Borne, Deurningen, Geel, Groningen, Hilversum, Hoogerheide (NK sprint), Hoorn, Spijkenisse (NK), Ter Idzard en Tilburg.

Yennick terug aan de top

Bij de mannen herovert Yennick Wolthuizen de koppositie, die hij vorig jaar kwijt raakte aan Thijs Wiggers. Yennick haalt met goud en zilver op de NK’s veel punten binnen en staat daarmee royaal op kop. Europees kampioen Daan de Groot wordt tweede en de kampioen van de lange afstand Jelle Lugten staat derde. Grote namen dus op het ‘Trikipedia-podium’. Thijs is gezakt naar de vijfde plaats en met drie Belgen in de top tien doen onze zuiderburen het hier voortreffelijk. Thomas Cremers verliest een paar plaatsjes, best nieuwkomer van Nederlandse zijde is Joey van ’t Verlaat. Komen we vast in het triathlonoverzicht nog een keer tegen.

Ann vanuit het niets op koppositie

Twee jaar op rij was Lesley Smit de beste in het puntenklassement. Blessures en andere belangen maakten dat Lesley eigenlijk niet in competitie uitkwam. Ze wordt opgevolgd door Ann Schoot Uiterkamp, die inderdaad kan terugzien op een buitengewoon sterk duathlonjaar (ook Zofingen ging haar uitstekend af). Geen overwinningen voor Ann, wel heel wat tweede plaatsen. Landskampioene Jony Heerink wordt tweede met evenveel punten als Hellas-clubgenote Marlou Bijlsma. Maar dan bepaalt de uitslag van het NK. Sprintkampioene Shirin van Anrooij staat vierde, maar of ze veel tijd heeft om dit te lezen in deze topveldritweken valt te betwijfelen.

Mannen:

1.Yennick Wolthuizen 48 pt.

2.Daan de Groot 33 pt.

3.Jelle Lugten 29 pt.

4.Laurens Verluyten (Bel) 23 pt.

5.Thijs Wiggers 22 pt.

6.Angelo Vandecasteele (Bel) 20 pt.

7.Antoine van Brummelen 19 pt.

8.Daan Schouten 18 pt.

9.Thomas Cremers 17 pt.

10.Emmanuel Lejeune (Bel) 16 pt.

11.Joey van ’t Verlaat 16 pt.

12.Richard Kramer 16 pt.

13.Niels te Pas 16 pt.

14.Tom Driessen 13 pt.

15.Gjalt Panjer 13 pt.

 

Vrouwen:

1.Ann Schoot Uiterkamp 14 pt.

2.Jony Heerink 13 pt.

3.Marlou Bijlsma 13 pt.

4.Shirin van Anrooij 10 pt.

5.Kim Lahaije 9 pt.

6.Sandra de Jonge 8 pt.

7.Sophie van der Most 6 pt.

8.Marjan Andringa-Van der Woude 5 pt.

Marina van Dijk 5 pt.

Marije Pieterse-Te Raa 5 pt.

Nicole Schoenmaker 5 pt.

Saskia Veerman 5 pt.

Lizet Wolters 5 pt.

We hebben nog een aantal lijstjes in het vooruitzicht. De triathlons in eigen land, de buitenlandse resultaten van Nederlandse tri- en duatleten en de medaillespiegels van Nederlandse atleten op WK, EK en NK. Het is echter niet zo dat we alle data zo uit de la kunnen trekken, dus deze rankings volgen in de loop van de eerste januaridagen. Jullie merken het vanzelf. En voor op- en aanmerkingen (foutjes, vergeten resultaten enz.) houden wij ons altijd aanbevolen.

We vielen wellicht met de deur in huis, maar herhalen graag wat we op oudejaarsdag ook al zeiden: eenieder een prachtig 2020 toegewenst! Met mooie kampioenschappen, Ironmans, Challenges, NK’s, Nations Cups, XTerra’s, Frysmans, Gelremans, Teamcompetities, RBR-wedstrijden, zwemlopen, wintertriathlons, crossdu- en triathlons, Jeugd- en Juniorencompetities, goede doelwedstrijden, peperdure en spotgoedkope triathlons en ook gewoon die leuke wedstrijd bij jou om de hoek. We gaan ze allemaal volgen.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.