De laatste vergeten wedstrijden van 2019, alvorens de tri-ranking te presenteren – WTJ 1409

 

VRIJDAG – Bij het samenstellen van de ranglijsten/jaaroverzichten over 2019 kwamen we – gek genoeg – toch nog heel wat wedstrijden tegen, die niet eerder op onze site stonden. Aan het oog ontsnapt, veelal in weekeinden dat het gigantisch druk was met tri- en duathlons. Maar dat ook uit eigen land nog races vergeten waren, vinden we ronduit slordig (van onzelf).

Deurningen

De duathlon van Deurningen bijvoorbeeld, voorlaatste juniweekend. Ontzettend veel wedstrijd waaronder die van onszelf (Oud Gastel). Maar Thijs Wiggers trok zich van de geringe publiciteit niks aan. De Trican/Visma-atleet won voor het derde jaar op rij deze populaire duathlon in Twente. Hij klopte Tom Driessen en Marcel Alma. Niet veel vrouwen aan de start. Nicole Schoenmaker was net even sterker dan de ervaren Antien van der Vergt. Beste duo was Jan Scholten en Hoprrit Nijland. Bij de jeugd wonnen Leon Wiedemeijer, Annelynn Scholten, Simon Landman en Myrthe van de Kolk.

Maassluis

Een week later. De tweede editie van de triathlon Maassluis. Inschrijvers koppelen hun naam aan bedrijven, zodat het ook wel de bedrijventriathlon genoemgd wordt. Christiaan Solleveld wint ‘m dichtbij huis. De nummers twee en drie zijn Henk van de Boogaard en Aart-Jan Post. Snelste bij de vrouwen is Linda Koper. De sprint-afstand legt ze in iets meer dan een uur af. Eline Hartman kan haar niet bijhouden, maar wordt wel tweede. Derde is er meest ervaren triatlete van de top drie: Leonie Rijk uit hetzelfde team als winnaar Christiaan: TeamUnltd.

De Hoef

Twee weken later, De Hoef Sportief. Het kleine dorp in De Ronde Venen staat jaarlijks bol van de sport. Op 1 dag is het zwemmen, fietsen en hardlopen met tussenpozen. Eigenlijk het Long Course Weekend avant-la-lettre en over kortere (1/6e) afstanden. Maar daarnaast ook vlettentrekken, wandelen, doe samen en een kidsrun. Goed, wij houden het bij de triathlon. Nadat de tijden van de drie onderdelen waren opgeteld was Frans van Heteren voor de vierde keer de beste. Wout Kleibrink en Cor van Kloppen stonden naast de snelste banketbakker van het land op het podium. Beste vrouw was Nanda Clarisse, die Ida Oosterbroek en Irma Kolk achter zich liet. Irma stond als vierde in de uitslag, we twijfelen echter of de nummer 3 – Ronald van Doorn – in deze categorie thuis hoort. Al weet je het anno 2019/2020 nooit…

Ten Boer

 

Eind augustus dan. Het hoge noorden. Ten Boer. Met 34 edities toch al een aardig klassiekertje geworden. Maar nooit hogere ambities dan een degelijke regionale wedstrijd organiseren. En dat siert de mensen van Sportrecreade. Het was Jos Koning die binnen twee uur klaar was met de kwart-afstand en daarmee royaal de zwembadtriathlon wist te winnen. Een tweede Jos – Jos Wilbrink – was tweede en Fokko Ebbens derde. Het was trouwens de tweede keer dat Jos Koning zich liet kronen tot triathlonkoning van Ten Boer. Alleen nu wel zes minuten rapper dan vorig jaar. Petra Bus schoof ook een plaatsje op en mocht zich winnares noemen. Lotte de Jong en Silvia de Reus-Stoop hadden het nakijken. Vierde werd dan GVAV-triathlonpioniere Janet ten Kate. Het beste trio werd geleid door Anne-Linde Wiersema. De sprint afstand leverde Wouter van Dijk en talent Marijke Harmsma de volle winst op. Anne van Wijngaarden had daarbij het snelste trio. De jeugd- en juniorenwedstrijden in het altijd gezellige Ten Boer werden gewonnen door Koen Bootsman, Sarah Berghuis en bij de benjaminnen Niels van der Meer en Amber Bosch.

Eibergen

Vervolgens belanden we in het tweede septemberweekend. Zeg maar het Almere-Ameland-weekend. Maar daar trekken ze zich in Eibergen niks van aan. Plaatselijk held Joost Somsen won de thuisrace, maar nog niet in zijn Team4Talent-tenue. Danny Boom, die een sterk seizoen draaide werd andermaal tweede en hij klopte op zijn beurt Gerben Schreurs. Het was de derde opeenvolgende zege voor Joost, die tijdens de race werd aangemoedigd door zijn tandarts: ene Henri Kiens, topper in de jaren 80/90. Minden bekende namen op het vrouwenpodium: Miriam Gerfen, Angela Nijkamp en Bianca Piek. Maar wie weet wat we in de toekomst nog van deze vrouwen horen. Beste trio waren De Vliegende Vogels oftewel Jette, Noa en Geert.

Ter Aar/Wilhelminadorp

Van twee triathlons hadden we destijds niet alles compleet. Ter Aar doet er altijd wat langer over vooraleer de uitslagen gereed zijn. De sprint triathlon hebben we daardoor gemist en daarmee zouden we de winnaars Onno Treur en Tessa Konemann tekort doen. En ook in Wilhelminadorp duurt het altijd even voor de uitslag daar is. De mannen hadden we daardoor die 14e juni wel met Rens de Ridder op 1. Bij de vrouwen kwamen we tot de nummers 1 en 2, zijnde Nelleke Baldé en Chantal Koole. Brons weten we nu ook: Nicole Wondergem. Het levert haar morgen als we de triathlonranking bekend maken toch weer drie puntjes op.

We houden de spanning er dus nog even in. Wie waren de beste triatleten in de 116 (!) meetellende Nederlandse wedstrijden? Wie worden de opvolgers van Rutger Duursma en Sarah-Lynn Reuver?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.