Jaaroverzichten: Wie zijn de beste triatleten? – WTJ 1410

VRIJDAG – De triathlons komen voorbij. Konden vorig jaar nog de Eredivisie en 1e Divisie uit de Duin Almere triathlons meegeteld worden, dit keer waren het toch echte team-races (zo hoort dat ook in Teamcompetities) en dus stonden beide wedstrijden vorig jaar wél en nu niét in de lijst. Arnhem blijft eveneens een prachtig team-gebeuren. Vanwege de eikenprocessierups in de bomen langs het fietsparcours was er voor het eerst in 34 (!) jaar geen triathlon in Beesd. Het goede nieuws is dat de wedstrijd op 4 juli 2020 terugkeert. Hengelo sloeg ook een jaartje over, maar is er in 2020 weer bij en wel op 7 juni. De triathlon van Hoogeveen ging in oktober niet door vanwege te weinig voorinschrijvingen. Dat gold ook voor de triathlon in Leensterlus van begin juni. Een gebrek aan vrijwilligers nekte de organisatie van de triathlon Zutphen. De triathlon Westerwolde/Vriescheloo heeft het zwemmen vervangen door kanovaren en staat nu niet meer in deze ranglijst.

De enorme rij nieuwkomers: Amersfoort Vathorst, Bosbaan Amsterdam voorjaar, het Long Course Weekend te Beesel, Brouwersdam, De Wijk, Franeker, de Gelreman, Giesbeek (bedoeld als triathlon, omgezet in RBR vanwege waterkwaliteit), Heerjansdam, Helmond, Hendrik Ido Ambacht, Hilvarenbeek, Hoorn 5150 Ironman, Oostvoorne (bestaat al langer onder de naam Baardmannetje), Roermond, Wychen

De Bosbaan voorjaarswedstrijd en de triathlon Almen keerden na een jaar afwezigheid terug op de kalender, Heerjansdam stond er zelfs een kwart eeuw niet op en Binnenmaas heet voortaan Hoeksche Waard en de Maasdijk triathlon verhuisde naar Oss.

Recordaantal wedstrijden

De 117 wedstrijden die meetellen zijn: Aalten, Abbekerk, Almen, Challenge Almere (NK lang), Halve Challenge Almere, Duin Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort Keistad, Amersfoort Vathorst, Amsterdam Nieuw-West, TriAmsterdam, Amsterdam Bosbaan voorjaar, Amsterdam Bosbaan najaar, Anna Paulowna, Apeldoorn, Bathmen, Beesel (Long Course Weekend), Bodegraven, Breukelen, Brouwersdam, Castricum, Cuijk, De Hoef, Deil, Deventer, De Wijk, Didam, Doetinchem, Eibergen, Eindhoven, High Tech Eindhoven, Emmeloord, UT Enschede, Rutbeek Enschede, Franeker, Frysman, Gelreman, Gendt, Giesbeek, Gorinchem, Speedman Groningen, Haarlemmermeer, Hardenberg, Heerenveen, Heerhugowaard, Heerjansdam, Helmond, Hendrik Ido Ambacht, Herkingen, Hilvarenbeek, Hoeksche Waard, Holten ETU Cup, Holten 1e Divisie, Honselersdijk/Westland, Hoorn 5150 Ironman, Huizen, Klazienaveen (NK halve), Krimpenerwaard, Langedijk, Leiderdorp, Leidschendam, Lemelerveld, Luttenberg, Maarssen, Maasdijk/Oss, Maassluis, Maastricht 5150 Ironman, Maastricht/Eijsden, Markelo, Nederhorst den Berg, Nieuwe Niedorp, Nieuwkoop, Nijmegen, Noordwijkerhout, Nuenen, Nijkerk, Oirschot, Oosterhout, Oostvoorne (Baardmannetje), Ouderkerkplas (NK sprint Eredivisie), Oud Gastel, Roermond, Rosmalen, Rotterdam 010 Eredivisie, Rotterdam 010 1e Divisie, Rijssen, Schagen, Spijkenisse, Staphorst, Stein, Stiens, Surhuisterveen, Ten Boer, Ter Aar, Ter Apel, Terheijden, Terneuzen, Urk, Utrecht, Veenendaal (NK Eredivisie), Vroomshoop, Waalwijk/Waspik, Weert EK, Weert 1e Divisie, Weesp, Wilhelminadorp, Witmarsum, Woerden, Wommels, Workum, Wychen, Ijsselmuiden, Zaanstad, Zaltbommel, Zandvoort, Zeewolde, Zwolle.

In de individueel bedoelde klassementen zijn – ondanks topbezettingen niet opgenomen de team-races in Duin Almere (Ere- en 1e Divisie), Weert Relay (Eredivisie) en Vroomshoop (1e Divisie).

In het overzicht komen wel ‘wilde wedstrijden’ (lees: niet-NTB) zoals de Frysman en Gelreman voor. Anderzijds moet een wedstrijd wel een open karakter hebben. Dus geen NK’s militairen, studenten, zelfs geen junioren. Ook de reeks clubwedstrijden, zoals bij VZC in Leersum en Bennekom komen niet in aanmerking. Waarom dan de Divisiewedstrijden wel? Theoretisch kun je als atleet hogerop komen. We houden het overigens bij Ere- en 1e Divisie. De divisies daaronder zijn hierin niet meegenomen.

Uiteraard kun je een stevige boom opzetten of de ranking recht doet aan de krachtsverhoudingen. Het antwoord is eigenlijk meteen al nee. Dennis Samar krijgt 10 punten met zijn overwinning in de triathlon van Almen, exact hetzelfde aantal als Donald Hillebregt op het NK Ouderkerkplas. Het EK in Weert staat gelijk aan de triathlon in Wilhelminadorp. Toch zie je in de hogere regionen wel genoeg bekende namen en persoonlijk vinden we dat de winnaars echt wel een stempel op het seizoen drukten.

Het is een hele kluif zo met dat almaar groeiend wedstrijdaanbod. Maar goed het aantal beoefenaren van triathlon wordt ook steeds groter in ons land, daar hoort ook een stijgend aantal wedstrijden bij. In de ranking zijn bijvoorbeeld maar liefst 802 mannen en 406 vrouwen opgenomen. Samen 1193 atleten dus. Ook dat is meer dan ooit, vorig jaar waren het er nog 712 mannelijk, 367 vrouwelijk: 1079 totaal.

Wouter een puntje beter dan Tristan

Goed, na de lange intro dan nu de ranking. Bij de mannen komt Wouter Dijkshoorn met stip op 1 binnen. Hij wint net als runner-up Tristan Olij vijf wedstrijden. Tristan stijgt van de 14e naar de tweede plaats. Omar Brons wordt derde, boekt 1 zege maar haalt wel uit de meeste (7) wedstrijden zijn punten. Zo staat Omar (alias de criteriumkoning) al weer voor het derde jaar in de top vier. Dat maakt voor de Almeerder de mindere internationale races hopelijk een beetje goed. Veel nieuwe namen in de top, waar anderen weer uitvallen. Titelverdediger Rutger Duursma bijvoorbeeld, kwam dit seizoen nauwelijks in actie. Tom Havekes valt buiten de top 20 en de nummer drie van toen Klaus Schlüter was toch weer goed voor 2 overwinningen en op een 20e plaats de beste buitenlandse atleet.

Mannen:

1.Wouter Dijkshoorn 53 pt. (5 zeges)

2.Tristan Olij 52 pt. (5 zeges)

3.Omar Brons 50 pt. (1 zege)

4.René Vosters 47 pt. (2 zeges)

5.Sven Strijk 45 pt. (3 zeges)

6.Pascal Dankelman 44 pt. (2 zeges)

7.Dave Rost 44 pt. (2 zeges)

8.Jeffrey van der Park 41 pt.

9.Erik-Simon Strijk 40 pt. (1 zege)

10.Menno Koolhaas 39 pt. (3 zeges)

11.Dennis van der Spoel 36 pt.

12.Remco de Veen 36 pt.

13.Bryan van Rutten 35 pt. (1 zege)

14.Han Peter Lucas 35 pt. (1 zege)

15.Pim Bakker 33 pt.

16.Bart Pinkse 33 pt.

17.Michel Besseling 32 pt. (1 zege)

18.Martijn Paalman 30 pt. (1 zege)

19.Johan Neevel 29 pt. (2 zeges)

20.Klaus Schlüter (Dui) 29 pt. (2 zeges)

21.Jos Koning 29 pt.

 

Diede had een superjaar

Lagere puntenaantallen bij de vrouwen, maar dat hadden jullie al begrepen. We tellen daar winnares 5 punten, de nummer vijf 1 punt. Bij gelijk puntenaantal telt eerst het aantal overwinninge en daarna de klassering op een NK. Zes zeges in goed bezette wedstrijden, dat maakt Diede Diederiks de meer dan terechte triathlonkampioene 2019. Ze klimt zo’n dertig plaatsen ten opzichte van een jaar eerder. Grappig trouwens dat zowel Wouter als Diede in Almere een eenmalig uitstapje naar de crosstriathlon maakten en prompt wonnen/Nederlands kampioen werden. Diede wordt in de lijst gevolgd door Friezin Marjan Andringa-van der Woude, goed voor vier overwinningen, ze stijgt van vier naar twee. Vijf heeft er dan weer wel Maaike Vooren en dat brengt de Alkmaarse op een derde plaats. Mooi om te zien dat Yvonne van Vlerken nu ook in de ‘Nederlandse top 10’ staat. Titelverdedigster Sarah-Lynn Reuver kwam in 2019 uit in de Eredivisie, scheelt even wat puntjes. Ze staat in de lijst op een negende plaats. Talisa van der Fluit zakt minder: van twee naar vijf en de nummer drie van toen, Jony Heerink, deed voor het eerst een groot internationaal programma. Dat levert geheit minder ‘Nederlandse puntjes’ op. Vraag dat maar aan Rachel Klamer….

 

Vrouwen:

 

1.Diede Diederiks 42 pt. (6 zeges)

2.Marjan Andringa-Van der Woude 31 pt. (4 zeges)

3.Maaike Vooren 25 pt. (5 zeges)

4.Carla van Rooijen 19 pt. (3 zeges)

5.Talisa van der Fluit 19 pt.

6.Sarissa de Vries 18 pt. (3 zeges)

7.Jorieke Casteleijn 16 pt. (2 zeges)

8.Chantal Koole 16 pt.

9.Yvonne van Vlerken 15 pt. (3 zeges)

10.Sarah-Lynn Reuver 15 pt. (3 zeges)

11.Kim Hittinger 15 pt (1 zege)

Corrine Visser 15 pt. (1 zege)

13.Ingrid Eelkema 14 pt. (2 zeges)

14.Eva Cornelisse 14 pt. (1 zege)

15.Anne Zijderveld 14 pt. (1 zege)

16.Aafke Willemsen 14 pt.

17.Heleen Moes 12 pt. (2 zeges)

18.Ilona Eversdijk 11 pt. (2 zeges)

19.Jony Heerink 11 pt. (1 zege)

20.Miriam van Reijen 11 pt. (1 zege)

21.Laura Hak 11 pt. (1 zege)

 

Hierna hebben we nog de Nederlandse triatleten in buitenlandse wedstrijden, tellen alles bij elkaar op en zien de medaillespiegel WK, EK en NK terug. En van lieverlee ook weer ‘gewoon nieuws’.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.