Jaaroverzichten: Wie zijn de beste atleten over de grenzen en de totaalscore – WTJ 1411

ZONDAG – De laatste puntenklassementen uit onze jaaroverzichten, zijn misschien wel de hoogst te waarderen scores en daarmee feitelijk een grove onderschatting vanuit deze puntentelling gezien. Want als Rachel Klamer een top 5 klassering behaalt in de Grand Final van Lausanne levert dat nog steeds eenzelfde aantal punten op als finishen in de top 5 van de triathlon van – pak ‘m beet – Doetinchem.

Het gaat dus om de prestaties van ‘onze jongens en meisjes over de grenzen’. We tellen daarbij ook de paratriatleten in hun World Cups mee. Het gaat ook in het buitenland klassement om tri- en duathlons, crosstri- en duathlons en eventueel wintertriathlons.

Bas Diederen kan het nog steeds

Bas Diederen viel vorig jaar weg uit de top van het ‘buitenklassement’, maar hij is helemaal terug. De Limburger mag dan aan zijn 40e levensjaar begonnen zijn, hij telt nog steeds mee. Met 41 punten voert hij de ranking aan voor Europees duathlonkampioen Daan de Groot. Dan volgt een rijtje paratriatleten, want ja: daar is ons land nu eenmaal goed in. O ja, en ook WK’s en EK’s van beloftes en junioren tellen we in dit geval mee. Bijzonder genoeg, dachten wij zo. Vorig jaar was Jorik van Egdom nog de beste, maar hij moest zich natuurlijk vaker in dienst stellen van de Mixed-relay ploeg. Derde was toen Evert Scheltinga, die helaas veel tegenslag kende in 2019. Tussen hen in stond toen paratriatleet Maurits Morsink, nu vijfde. Daan klimt van de vierde naar de tweede plaats.

Mannen:

1.Bas Diederen 41 pt. (1 zege)

2.Daan de Groot 39 pt. (2 zeges)

3.Nico van der Burgt 38 pt. (2 zeges)

4.Geert Schipper 28 pt. (1 zege)

5.Maurits Morsink 26 pt. (1 zege)

6.Jetze Plat 20 pt. (2 zeges)

7.Victor Goene 16 pt.

8.Thomas Cremers 15 pt.

Niels te Pas 15 pt.

10.Martijn Dekker 14 pt.

11.Donald Hillebregt 13 pt.

12.Thomas Bruins 12 pt.

13.Chris Steenbakker 11 pt.

14.Olaf Jan Bosscher 11 pt.

15.Lars van der Knaap 10 pt. (1 zege)

Daan Schouten 10 pt. (1 zege)

Patrick Stitzinger 10 pt. (1 zege)

 

Els Visser hoort thuis aan de top van dit klassement

Twee mooie winnaars, want het vrouwenklassement wordt aangevoerd door Els Visser. Ze won 1 keer, maar was zeven keer in de top vijf te vinden. Tessa Kortekaas deed daar niet voor onder met veel wedstrijdjes op Lanzarote natuurlijk. Rachel Klamer scoort in WTS en Superleague voldoende punten voor een derde plaats. Maar we weten allemaal dat het juist in die wedstrijden razend knap is om in de top te finishen. Yvonne van Vlerken, jarenlang dit klassement aangevoerd staat dit jaar op een vierde plaats, wel met drie overwinningen. Opvallend dat de top vier uit dezelfde vrouwen bestaat als vorig jaar, weliswaar in een andere volgorde. Toen Yvonne, Rachel, Tessa en Els. En nu:

 

Vrouwen:

1.Els Visser 23 pt. (1 zege)

2.Tessa Kortekaas 20 pt. (1 zege)

3.Rachel Klamer 20 pt.

4.Yvonne van Vlerken 18 pt. (3 zeges)

5.Tamara Kuijlen 15 pt. (3 zeges)

6.Marget Ijdema 14 pt. (1 zege)

7.Willemijn Fuite 12 pt. (2 zeges)

8.Emily Donker 11 pt. (1 zege)

9.Sarissa de Vries 10 pt. (2 zeges)

10.Sophie van der Most 8 pt. (1 zege)

11.Pleuni Hooijman 8 pt.

Miriam van Reijen 8 pt.

13.Lenny Ramsey 7 pt.

14.Shirin van Anrooij 6 pt. (1 zege)

Sione Jongstra 6 pt. (1 zege)

 

Totaalscore 2019

 

Dat brengt ons bij de totaalscore. Oftewel de punten van alle zes klassementen van de voorbije dagen bij elkaar opgeteld. Alleen de zwemlopen en andere combinaties met bijvoorbeeld kanovaren of skeeleren tellen niet mee. Dus nog geen Rondje Eilanden Vinkeveen of de Triatloon al hebben die best een sterke bezetting. Ook voor team-relays en andere formats zonder individuele uitslag, hebben we nog geen puntentelling bedacht.

 

Daan Schouten en Diede Diederiks winnen totaalklassement

 

De top 20 van 2019. Daan Schouten schuift een plaatsje op naar positie 1. Daan scoort inmiddels ook in triathlons en dat maakt hem nu al de meest complete atleet in de puntentelling. Arie de Jong zakt van de koppositie naar een nog altijd verdienstelijke derde plek. Daan de Groot staat daar mooi tussen. Alle drie meer dan 70 punten. Michael Krijnen is weg gevallen uit de top. ‘Nieuwkomer’ Diede Diederiks is de meer dan overtuigende winnares van het totaalklassement. Ze blijft Marjan Andringa (vorig jaar 16e) en Jony Heerink (in 2018 tweede) royaal voor. Yvonne van Vlierken staat haar koppositie af en eindigt in haar laatste topsportjaar als vierde.

Mannen:

1.Daan Schouten 78 pt.

2.Daan de Groot 72 pt.

3.Arie de Jong 71 pt.

4.Wouter Dijkshoorn 68 pt.

5.Yennick Wolthuizen 60 pt.

6.Rody Kroon 59 pt.

7.Thomas Cremers 52 pt.

Tristan Olij 52 pt.

9.Omar Brons 50 pt.

Sven Strijk 50 pt.

11.Christiaan Solleveld 49 pt.

12.Geert Schipper 48 pt.

Erik-Simon Strijk 48 pt.

14.Dave Rost 47 pt.

Joey van ’t Verlaat 47 pt.

René Vosters 47 pt.

17.Michael Emmerik 45 pt.

Jeroen Lute 45 pt.

Arnold van der Streek 45 pt.

20.Pascal Dankelman 44 pt.

Richard Kramer 44 pt.

Vrouwen:

1.Diede Diederiks 53 pt.

2.Marjan Andringa-Van der Woude 36 pt.

Jony Heerink 36 pt.

4.Tessa Kortekaas 33 pt.

Yvonne van Vlerken 33 pt.

6.Sarissa de Vries 28 pt.

7.Linda van Vliet 27 pt.

8.Maaike Vooren 25 pt.

9.Annemarie Rustenburg 24 pt.

Anne Zijderveld 24 pt.

11.Els Visser 23 pt.

12.Claudia Striekwold 22 pt.

13.Talisa van der Fluit 20 pt.

Rachel Klamer 20 pt.

15.Debbie Ammerlaan 19 pt.

Miriam van Reijen 19 pt.

Carla van Rooijen 19 pt.

18.Aafke Willemsen 18 pt.

19.Jorieke Casteleijn 17 pt.

Kim Lahaije 17 pt.

Sophie van der Most 17 pt.

 

Tot slot

 

In totaal komen we 1061 mannen en 546 vrouwen tegen, die punten scoorden in 2018. Dat waren er vorig jaar 940/502. Weer een record. Nog een enkel lijstje te gaan, maar dat betreft de medaille-oogst over 2019. Qua punten zijn we ‘uitgeteld’ (ook letterlijk) en dus beginnen we allemaal weer op nul met het nieuwe jaar 2020. Iedereen veel succes en aan het eind van dit jaar maken we opnieuw de balans op. Nu even ‘on hold’, het duizelt toch al met zoveel cijfertjes en statistiekjes. Dus morgen weer normaal nieuws en dan ergens nog de medailles WK/EK/NK.

 

Tot morgen!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.