Views; Challenge zetelt voortaan in Almere; Shirin als pro verder in veldrijden – WTJ 1412

 

MAANDAG – We stappen weer over op het nieuws van de dag, nadat we ons traditiegetrouw rondom de jaarwisseling over de jaaroverzichten gebogen hebben. Jaaroverzicht staat voor ons synoniem aan de ranglijsten. En om dan toch met – voor ons – mooie cijfers af te sluiten. Vandaag –op Driekoningendag bereikte Trikipedia weer een leuke mijlpaal: 750.000 views. Zo vaak is er dus geklikt op de site om iets van triathlonnieuws te ontdekken. Leuk, want het betekent ook dat we het niet voor lege dranghekken doen. Het stimuleert beslist om ook van 2020 weer iets moois te maken. Een jaar ook waarin we opnieuw de positieve toon hanteren. Kritisch indien nodig, maar doorgaans willen we elke atleet motiveren vooral door te gaan.

Motiviatie, die we ook organisaties mee willen geven. Al is dat in ons land nauwelijks nodig. We horen het regelmatig van buitenlandse tri- en duatleten: de organisatiegraad ligt in Nederland erg hoog. Fraai voorbeeld is uiteraard ook de Almeerse organisatie, waar de lat inmiddels weer wat hoger is komen te liggen.

Almere

Wat goed is komt snel, zeggen ze. Dat geldt voor triathlontalenten, maar ook wel voor sommige organisatoren. Neem wat wij weleens de ‘Almere-Boys’ noemen. In 2012 haalden ze de Almere triathlon toch wel enigszins uit het slop. De Holland Triathlon was op dat moment geen schim meer van de jaren tachtig/negentig wedstrijd. Amper 200 deelnemers waren nog bereid mee te doen aan de oudste hele triathlon van Europa.

Richard, Jort en Jefry

Dat konden Richard Belderok, Jort Vlam en Jefry Visser niet over hun hart verkrijgen. Ze boden hun diensten aan voor een doorstart en stonden prompt aan het hoofd van het evenement. Alledrie hadden ze een duidelijke visie: aansluiten met een mondiaal label. Dat werd de Challenge Family en sindsdien staat Almere synoniem aan het in Duitsland (Roth) ontstane Challenge-label. EK’s kwamen naar de Flevopolder en de wedstrijd werd een vaste waarde op de Challenge-kalender. Feitelijk na Roth (en inmiddels Samorin) toch wel de grootste binnen de Challenge Family.

Van Amberg naar Almere

De volgende stap is daar: het kantoor verhuist van Amberg in Duitsland naar Almere, Nederland. Dat betekent ook dat Zibi Szlufcik aftreedt en de CEO-hamer overdraagt aan Jort Vlam. De Almeerder gaat het niet alleen doen. Feitelijk staat het genoemde trio straks aan hoofd van de Challenge Family, wereldwijd goed voor een kleine veertig races over de hele en halve afstanden. Maar hoe moet het dan verder met de Challenge Almere-Amsterdam? De heren stelden via 3athlon.nl dat er niets veranderd en ze nog alle energie in het WK Multisports 2020 zullen stoppen. Ook Zibi Szlufcik (zijn achternaam is moeilijker dan van de drie Hollandse jongens) verdwijnt niet uit beeld. Hij gaat zich bezig houden met de strategie achter het merk Challenge Family. We weten van Ironman waar dat toe kan leiden. Vanaf deze plaats een welgemeende felicitatie aan de drie triathlon-fanaten, die zich gelukkig niet laten afremmen in hun inmiddels mondiale ambities.

Maandagavond spraken we een blije Jort Vlam nog. We vroegen hem hoe de recente ontwikkelingen gegaan zijn? ,,Tja, hoe ging dat? Eigenlijk is het best een organisch proces. De afgelopen drie jaar waren we in steeds meer zaken betrokken binnen Challenge Family. Op gebied van kwaliteitsontwikkeling, marketing en ontwikkeling. We maakten onderdeel uit van het ‘core team’. Inmiddels zijn er 40 wedstrijden wereldwijd en merk je dat we wat portefeuilles moeten gaan verdelen, om aan de ene kant de bestaande wedstrijden te optimaliseren, en te zorgen voor een efficiente en soepele bedrijfsvoering en aan de andere kant nieuwe partnerschappen aangaan en uitbreiding van de portfolio. Uiteindelijk leidde dat er toe dat Zibi ons vroeg de dagelijkse operationele leiding over te nemen en hij gaat zich dan meer richten op de merkontwikkeling, strategie en partnerschappen.”

En over de verhuizing naar Almere zegt de trotse stedeling: ,,Het is natuurlijk supermooi, dat daarmee het hoofdkantoor Challenge Family naar Almere komt; de stad die ons met het triathlonvirus heeft besmet, en waar we sinds jongs af aan al bij betrokken zijn. Als deelnemer, toeschouwer, vrijwilliger, en organisator.”

Shirin van Anrooij sluit aan bij profteam Sven Nijs

Sportieve ambities heeft Shirin van Anrooij ook. Daarbij komt dat ze die ambities dubbel en dwars waarmaakt en dat nu beloont ziet met een transfer naar de professionele formatie van voormalig veldrittopper Sven Nijs. Vanaf 15 augustus – de start van het nieuwe veldritseizoen – komt de super multisportster uit Kapelle uit voor Telenet Baloise Lions gedurende haar hele beloftenperiode.

De Europees tijdritkampioene was al aan een heerlijk veldritseizoen bezig bij de elites. Wereldbeker Zolder (8e), Koksijde (10e), Tabor (10e) en ze won de crossen in Contern. Petange en onlangs in Gullegem 3e. Spontane reactie van Shirin: ,,Dat wordt een gezellige bende. Ik ken mijn toekomstige ploegmaats Lucinda Brand, Fleur Nagengast, Marthe Truyen en Ellen van Looy al.’’ Over haar sportverleden zei ze in de media het volgende: ,,Mijn eerste veldrit reed ik op 8-jarige leeftijd, maar ik heb fietsen altijd gecombineerd met sporten als triathlon en atletiek. De komende jaren leg ik me wel meer toe op het fietsen. Met de overstap hoop ik mijn technische skills te verbeteren. En teammanager Sven Nijs: ,,Mooi dat we er zo’n jonge topper bij krijgen. Ze is een sterke aanwinst. Shirin krijgt bij ons alle kansen om verder te groeien.’’

Thijs Zonneveld kijkt in zijn glazen bol en ziet Jetze

De uitsmijter van de dag komt uit de column van Thijs Zonneveld, die het sportjaar 2020 op komische wijze voorbeschouwd. De titel? Max crasht, Thibaut wint Tour en Mathieu wordt alvast gehuldigd. Maar hij heeft ook oog voor de paratriathlon, want op 30 augustus 2020 voorspelt Thijs het volgende:

30 augustus
De naam van Jetze Plat wordt na de paralympische triatlon officieel omgedoopt in Jetze Platwals.

Tot morgen!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.