11 jaar Borstcrawl met Tri-Experience

Januari is voor veel triatleten het moment om de sportieve agenda voor 2020 in te plannen met nieuwe doelstellingen, leuke trainingskampen en uitdagende wedstrijden. Uiteraard zijn er elk jaar ook weer mensen die hun in eerste stappen gaan zetten in de triatlon, aangestoken door het virus van vrienden of collega’s of als ommezwaai van een heel andere leefstijl. Wat voor bijna elke triatleet geldt is dat van de drie onderdelen het zwemmen vaak de grootste uitdaging is.

Voor de startende en de gevorderde triatleet is goed zwemonderricht heel belangrijk. Dit geldt voor zowel het aanleren van deze technische vaardigheid als het behouden van een goede Borstcrawltechniek, zeker gezien de nieuwe inzichten van de laatste jaren. Een borstcrawlcursus dus !

Je ziet ze tegenwoordig overal, in diverse vormen en uitvoeringen. Lange en korte cursussen, videoanalyses, etc. We horen vaak de vraag: “wat is nu een goede borstcrawl cursus ?” en “waar moet ik dan op letten?”.

Voor het beantwoorden van deze vraag interviewden wij Frank Huisman van Tri-Experience.

Frank, jij bent met Tri-Experience al heel wat jaartjes actief met het geven van borstcrawlcursussen, in 2009 hoorde we volgens mij voor het eerst van jullie zwemcursussen als ik mij goed kan herinneren?

Ja, dat klopt in 2009 zijn we gestart met een eerste cursus. Wij, mijn vrouw Cynthia en ik, waren al enige tijd als zwemtrainers verbonden aan diverse zwemverenigingen waar ook veel triatleten kwamen kijken. Ze bleven echter nooit lang hangen, omdat er bij de clubs simpelweg niet genoeg ruimte en aandacht beschikbaar was om deze doelgroep, de volwassen startende zwemmer, een goede basis bij te brengen.

In 2008 kregen wij de vraag of wij een training of cursus specifiek voor triatleten konden opzetten. Dit hebben wij toen gedaan.

Hoe is dit dan in zijn werk gegaan? Ik kan me voorstellen dat dit niet eenvoudig was omdat er nogal wat niveauverschillen zijn in het zwemniveau van triatleten..

Er waren inderdaad behoorlijke verschillen in niveau tussen atleten qua zwemtijden. Maar toen we naar de technische uitvoering gingen kijken, zagen we veel overeenkomsten. De techniek liet veel te wensen over. We schreven toen de cursus “terug naar de basis” waarbij we ervanuit gingen dat we bijna elke triatleet de borstcrawltechniek helemaal vanaf het begin opnieuw moesten aanleren om nog verbetering in hun zwemmen te realiseren. Dat was een behoorlijke klus en hadden daar ook wel een half jaar voor nodig.

Ik weet nog wel dat er vanuit het zuiden ook wat triatleten wekelijks af reisden om bij jullie de cursus te volgen.

Ja, dit bleef niet onopgemerkt. Na een half jaar zwemonderricht hadden de atleten de smaak te pakken, en wilden zich natuurlijk blijven verbeteren. Dus ontwikkelde we voor hen een vervolg cursus. Vanuit het hele land was erg veel animo voor onze cursus. Er bestond toen namelijk nog niets voor de volwassen zwemmer die de borstcrawl vanaf het begin wilden leren zwemmen. Van Bergen op Zoom, Oss, Naaldwijk en Almere kwamen atleten wekelijks naar Rotterdam toe om aan onze cursus mee te doen.

Nu zijn we 11 jaar verder, en zie je dat er overal borstcrawlcursussen worden gegeven; Jullie geven een 18-weekse borstcrawlcursus, maar we zien ook 12-weekse, 6-weekse en zelfs 4-weekse cursussen. Waar moeten mensen nu op letten als ze zich willen inschrijven? Wat is belangrijk?

Dat is een goede vraag. Je ziet inderdaad momenteel een groot aanbod aan Borstcrawl cursussen, met een grote variatie in het aantal lessen. Het is in eerste instantie belangrijk om te weten wat het doel is. Ben je een beginner en wil je vanaf nul de borstcrawl leren zwemmen? Dan is het van belang dat je hier de tijd voor neemt. Een volwassene ligt anders in het water dan een kind en dat heeft een behoorlijke impact op de leerproces. Voor het aanleren van een goede basis ben je zeker 5 maanden bezig. In dit stadium is de frequentie van lessen en trainingen belangrijker dan de duur. Je bent het beste af als je dan voor een cursus kiest waarbij je gedurende ca 5 maanden wekelijks les krijgt, en daarnaast nog zeker 1 tot 2x per week zelf oefent. Er is een groot aanbod van cursussen met een korte looptijd (4 of 6 lessen), maar voor de echte beginner levert dit gewoon te weinig op, zelfs als je hier een videoanalyse aan toevoegt. Natuurlijk is het leerzaam, maar het is vooral confronterend. Je moet wel de vaardigheid hebben om je verbeterpunten aan te pakken, en dat doe je door simpelweg lessen te volgen en te oefenen. Borstcrawl is best een moeilijke vaardigheid en iets moeilijks leren kost gewoon tijd.

En voor zwemmers die de borstcrawl al onder de knie hebben of zelfs de echte goede atleten? Wat zou je hen aanraden ?

Zwemmen is een absolute technieksport in een eerder artikel heb ik dat al eens duidelijk gemaakt (de Pyramide van de borstcrawl). Ook voor de gevorderde zwemmer is het belangrijk dat je eigenlijk continue met de zwemtechniek bezig blijft. Het is een oneindig proces. Kijk naar onze Olympische zwemselectie, dat zijn zwemmers die al jaren tussen de 15 en 25 uur per week in het water liggen, en zelfs zij zijn nog 30-40% van hun trainingstijd met pure techniektraining bezig.

Voor de gevorderde zwemmer en/of triatleet blijft dit dus ook van belang. Bij de triatleet ligt echter de nadruk wat minder op het zwemmen, maar zeker 1x techniek training per week is noodzakelijk. Dit kan dan heel goed door bijvoorbeeld een korte zwemcursus/techniek module te volgen en vervolgens met deze stof bij de eigen club of zelfstandig aan de gang te gaan. Maar regelmatig opfrissen blijft belangrijk.

We hebben  meerdere korte modules variërend van 6 tot 9 weken, afhankelijk van thema en niveau. Dit geeft ons de mogelijkheid om een gevarieerd aanbod te bieden en op bepaalde aspecten van de zwemslag of op het triatlon zwemmen zelf dieper in te gaan. Zo hebben we een module Buitenwaterbasics, voor de atleten die nog onbekend zijn met buitenwater, of modules als “Souplesse & Power”, “EVF” en “Powerstroke” die als doel hebben om zowel efficiënter als effectiever te gaan zwemmen. Maar we bieden ook Mini Cursussen basis techniek, voor mensen die geen mogelijkheid hebben om een lange module te volgen, maar toch graag willen starten. Deze mensen kunnen dan onze 18-weekse cursus in blokken volgen.

Of een week op SwimCamp, dat doen jullie toch ook op Lanzarote en Mallorca ?

Jazeker. Dat is echt zo gaaf! Vorig jaar hebben we ons eerste SwimCamp op Lanzarote georganiseerd, dat was echt geweldig. Zowel in sportief als sociaal opzicht. In deze week zijn we 6 dagen lang 2,5 uur per dag met zwemmen bezig, dan ga je de techniek wel absorberen. De atleten hebben in die week zo’n enorme sprong gemaakt qua zwemniveau, dat was echt kick! Er zijn van die groep nog steeds atleten die regelmatig afspreken met elkaar, echt heel erg leuk. Dit jaar gaan we uiteraard weer, en doen we ook een TriCamp op Mallorca . Op Mallorca ligt de nadruk op de triatlon in zijn geheel, dus wordt daar minder gezwommen, maar weer wel veel gefietst, gelopen en sluiten we af met een uitdagende kwart triatlon. Het is dan ook in de laatste week van april, dat sluit perfect aan op het wedstrijd seizoen.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.