Positief begin van 2020; Hans Bosman gaat voor 7 heles; de kracht van Noah en Lucas – WTJ 1413

 DINSDAG – Als kind was ik gek van de strip in de Libelle ‘Jan, Jans en de Kinderen’. Als het blad op de deurmat lag, bladerde ik meteen naar achteren, waar Jan Kruis zijn grappige belevenissen met zijn eigen gezin weergaf. De saaiste afleveringen vond ik die waarin alleen de Rode Kater getekend was, soms met Lotje erbij, de teckel. Later las ik in interviews dat tekenaar/schrijver Jan Kruis in zo’n week even de inspiratie miste om de hele familie in de strip te verwerken. ,,Zo’n Rode Kater tekent dan lekker weg, want ik ben ook wel eens lui.’’

Leesvoer

Ik moest er aan denken toen ik me vanavond laat nog aan de volgende WTJ zette. Een lange werkdag (inclusief twee nieuwjaarsborrels overigens) zat erop en dan rolt het niet altijd even vlotjes uit laptop/toetsenbord. We volstaan met twee onderwerpen, morgen kunnen we er weer bijtijds aan beginnen en dan krijgen jullie weer voldoende leesvoer.

Het zijn wel twee positieve blikken op 2020, een jaar wat als je het wereldnieuws (Vuurwerk, Australië, Iran vs USA) erbij pakt niet echt lekker begonnen is. Alle leed op onze nek nemen kan toch nooit. Daarom super-inspirerend: foto’s van Noah en Lucas Aldrich en – op een andere manier – inspirerend: de nieuwe plannen van Hans Bosman.

Hans Bosman gaat voor zeven heles in 2020!

Daar beginnen we mee. Hans Bosman, 49 jaar. Notaris in het dagelijks leven. Maar op een bijzondere wijze sportief. Waar de meeste triatleten uren investeren in trainingen om beslagen ten ijs voor de dag te komen, draait Hans het om. De wedstrijden zijn z’n trainingen. En dus doet ie veel wedstrijden, het liefst over de hele afstand. Hij is nog niet zo ver als Trijnie Roozendaal-Rep (met 49 heles achter de kiezen), maar Hans ‘The Last Man Standing’ haalt snel in. (op dit gebied dan toch, niet per se in de wedstrijden)

Vorig seizoen stonden er voor de man uit Nigtevecht, rijdend in tricot met het Amsterdams wapen erop, zes races op het menu. De notariële aktes werden getekend voor de Celtman, de Frysman, de Norseman, de Gelreman, The Brutal en Challenge Almere. Niet alles lukte. Hans levert regelmatig strijd tegen de tijdslimieten en de Gelreman kwam te kort na de Norseman. Samenvattend: vier keer haalde hij de finish wel.

Volgens kansenberekening komt Hans in 2020 verder. Hij gaat er namelijk zeven aanvangen. Dat hadden er acht kunnen zijn, maar voor de open race naast het WK in Almere was Hans te laat. En voor het Nederlands team uitkomend bij de M45 op het WK? Dat ziet hij nog niet gebeuren. Gelukkig voor hem kwam Vroomshoop erbij. Voor Hans Bosman wordt 2020 een Triple Two – Triple Deutsch und Triple Dutch.

Triple Deutsch und Triple Dutch voor The Last Man Standing

Even uitleggen. Hij begint op 7 juni in Hannover aan de Wasserstadt-triathlon, maar dat is een training. Of hij die finisht is afwachten, want een week later al staat de Schloss-triathlon in Moritzburg op zijn programma. Weer een week later is het tijd voor de Ironman Hamburg (21 juni) en alsfo het niet genoeg is wacht hem de Ironman Frankfurt op 28 juni ook nog. De kans dat Hans als een van de Triple-Dutchers 2019 in gaat op de uitnodiging in Oud Gastel (27 juni) mee te doen, lijkt erg klein. Bovendien zijn die afstanden hem te kort. Na de ‘Duitse toernee’ in juni wachten de drie Nederlandse wedstrijden: Frysman op 11 juli, Gelreman op 22 augustus en De Haere Vroomshoop op 5 september. Een flinke kluif, wetende dat Hans in de meeste wedstrijden toch zeker 14 uur onderweg is wordt dat toch zo’n slordige 100 uur sporten. Of we daar ook zo’n mooie Trikipedia-sweater voor laten maken? De tijd zal het leren.

In september en december ‘bolt’ Hans uit met lange afstands runs in Amerika: de Tennessee USA The Barkley Fall Classic (50 km) en de West Coast Challenge (130 km.). De Belgen zeggen dan altijd: moet er nog zand zijn?

Geniet mee met de twee jonge helden Noah en Lucas

We sluiten af met de twee broertjes uit Idaho, die ‘viral’ gaan op Social Media. Noah Aldrich vernam dat er een jeugdtriathlon in de buurt was en besloot onmiddellijk: dat is iets voor mijn broertje en mij. Er is één maar: broer Lucas heeft lissencefalie. Dat is een zeldzame hersenaandoening, waardoor Lucas nooit alleen zal lopen, praten of eten. Noah weet dat al lang, maar hij denkt in kansen, in wat zijn broer allemaal wél kan. En dus deden ze – vorige zomer al – mee aan de triathlon: 200 meter zwemmen, 3 mijlen fietsen en 1 mijl lopen. Het was warm maar de smile verdween niet van hun gezichten. En ook niet van de vele toeschouwers langs de kant. Wij stonden weliswaar niet langs de kant, maar gelukkig gaan de foto’s van de twee jonge helden de hele wereld over. Kijk maar.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.