Claudia Striekwold; ambassadrice Long Course Weekend en Ironman West Friesland en Maastricht

Ze is al jaren een graag geziene deelneemster bij vele tri- en duathlons in Nederland en buitenland. Een veelvraat wat betreft wedstrijden, een avonturierster en immer in een goed humeur en goedlachs. De Striek, alias Claudia Striekwold.
Sommige jaren vol in de strijd voor kwalificatie voor Kona, andere jaren bijzondere wedstrijden opzoekend in de wereld, maar levend voor haar sport; triathlon.
Van beroep actief als docent lichamelijke opvoeding, lid van het Fusion Triathlon Team, enthousiast , hyper , lekker maf, veelzijdig , promotor van de triathlonsport en voor mij (en vele anderen) een sportvriendin.

 

Juist al die aspecten sprak Extra Leisure (organisatoren van het Long Course Weekend en de Ironmanwedstrijden in West Friesland en Maastricht aan en zij hebben Claudia als ambassadrice  gekozen voor hun evenementen. Natuurlijk wilden we De Striek daarover eens nader spreken.

 

Waarom vind je het belangrijk ambassadrice te zijn voor LCW en IM?
Ik was zeer verrast toen ik benaderd werd, me wel afvragend waarom er geen profatlete gevraagd werd… Maar juist het kunnen conformeren aan iemand die de sport als (oke beetje uit de hand gelopen) hobby doet met er naast een baan, huishouden, en (op sommige momenten) sociaal leven, vond ik wel herkenbaar in de tijd dat ik me serieus ging bezig houden met dit wereldje. Het kunnen uitdragen waarom ik zo veel plezier beleef aan triathlon en alles er om heen, vind ik tof om via deze weg te kunnen delen en anderen te enthousiasmeren.

Noem eens een paar zaken voor andere atleten waarom ze juist deel moeten nemen aan LCW en/of IM? 
Voor mij is het long distance werk zo tof omdat ik ten eerse fysiek een diesel ben, maar ten tweede het grensverleggende/mentale aspect een nog groter aandeel vind hebben. Kicken, dat je lichaam zo veel meer kan met de juiste mindset en wat daar allemaal invloed op heeft! Om dit over te brengen naar deelnemers zal ik namens de organisatie hun prachtige evenementen promoten op social media, maar ook clinics gaan verzorgen voor startende atleten. Natuurlijk zal ik van start gaan bij de evenementen van Extra Leisure. Het Long Course Weekend is een prachtig format; in drie dagen leg je een halve of hele triathlon af; op vrijdag zwemmen, zaterdag fietsen en op zondag lopen, maar je kan ook kiezen voor een tweetal onderdelen of zelfs één onderdeel. Het wordt de tweede editie in Beesel,  wereldwijd is deze format al een enorm succes in Wales, Australië en op Mallorca. Dat ze in Maastricht weten hoe een triathlon te organiseren en vieren is inmiddels wereldwijd bekend, dus daar moet je gewoon aan de start staan als Nederlandse triatleet. En West Friesland? De tweede editie daar geeft atleten de kans om onderdeel te zijn van de allereerste 70.3 Ironman in Nederland, een unieke mogelijkheid. De eerste editie heeft bewezen dat enorm veel triatleten graag de tocht maken naar Hoorn en omgeving om daar hun wedstrijd in een unieke omgeving te doen. De ambiance in Hoorn was geweldig.

Op welke manier ben je  zelf in aanraking gekomen met triathlon?


In 2012 en 2013 fietste ik Alpe d’huZes, waarop een vriend zei: Striek, er is in Nuenen een triathlon, dat vind jij vast ook leuk. Zwemmen, fietsen en dan rennen. Waarop ik dus met m’n bikini’tje en mountainbike naar Nuenen ging om daar de 1/4 triathlon te doen… Ik was verkocht!

 

Inmiddels een doorgewinterd triatlete met heel veel wedstrijden op je palmares. Hoe kan je dat allemaal combineren?
Ik werk fulltime . Fantastisch van het onderwijs zijn de 13 weken schoolvakantie die ik optimaal besteed aan trainingsstages en wedstrijden. Afhankelijk van mijn lesrooster dat per periode verschilt is het combineren van het vele trainen en werken niet altijd even gemakkelijk te combineren. Wél is mijn werkgever heel meegaand in mijn ambities en meedenken wat de opties zijn wanneer wedstrijden (of de reisdagen) buiten de vakanties vallen. Qua bekostigen van deze sport probeer ik in de schoolvakanties mijn huis te verhuren via Airbnb, en kan ik op vakantie/trainingsstage . En al dat materiaal dan? Dat kan je zo gek maken als je zelf wilt, maar ik ben ook klein begonnen. Met een mountainbike van 500 euro had ik de grootste lol op mijn eerste race in 2013. Nu, zes jaar later, heb ik een aardig netwerk opgebouwd en ondersteund Cycletrend Nuenen me in het onderhoud van mijn fietsen en een tijdritfiets. Fusion voorziet me van loop, fiets en triathlon kleding en heb ook via hen nu sponsoring via de partners 226ers en Aquaspere/Michael Phelps. Rønnør Eindhoven is ook Fusion dealer en verzorgen mijn schoeisel. Met andere woorden, fantastisch voor elkaar qua materiaal, daar kan het niet aan liggen.

Het zijn nogal wat wedstrijden die je inmiddels hebt afgewerkt!
Ik zal ze niet allemaal noemen, maar wel een paar bijzondere, maar wat vooral de boventoon moet spelen bij het doen van triathlon is plezier ervaren en genieten van de sport, iets wat ik dagelijks doe. De serie wedstrijden van Extra Leisure geven beginnende triatleten, gevorderde en top triatleten de mogelijk juist dat ook te doen. Dat is één van de redenen waarom ik zo graag ambassadrice ben. De beginnende triatleet kan zijn hart ophalen en een prestatie neerzetten, maar ook de nationale en internationale toppers kunnen zich laten gelden in een race die zijn weerga niet kent.

2013 Triathlon Nuenen: 2:50:12
2014 Im 70.3 Mallorca: 5:44:12
2015 Ironman Boulder 8e: 12:02:19
2016 Ironman Maastricht 2e: 10:54:41
2017 Israman Israel ½ distance 1e
          Alpe d’Huez triathlon LD             
          Ironman Kalmar: 4e: 10:49:53
2018 Tri Amsterdam ½ distance 2e: 4:46:11
          Ironman Australia Port Macquarie 4e: 10:41:18 
          Ironman Maastricht 4e: 10:37:23
2019 WK Cross triathlon Pontevedra (pro): 2:30:31
          Xterra Belgium 2e: 3:43:21 
          Inferno triathlon 5e: 11:55:06

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.