Preview op Combi Egmond aan Zee; Sahara Tri Algerije; Tauranga; Kleine trilanden – WTJ 1416

VRIJDAG – We duiken het twee januari-weekend in, meteen het eerste met wedstrijden. In eigen land zien we veel tri- en duatleten terug in het Combiklassement zondagavond als de eindtijden van de Egmond-Pier-Egmond strandrace en de halve marathon van Egmond zijn opgeteld. Voor het eerst is er ook een combiklassement met wel dezelfde strandrace, maar op zondag de kwart marathon (10,5 km.) lopen.

Welke duursporter is dit weekend niét aan de kust van Egmond eigenlijk?

Egmond zegt het al: is 1 uitdaging niet genoeg voor jou? Schrijf je dan in voor 22e Egmond-Pier-Egmond en de 48e NN Egmond Halve of kwart marathon. Het ultieme bikkel-weekend. Elk jaar starten zo’n 400 deelnemers zowel op zaterdag als zondag voor een notering in het combiklassement. Egmond-Pier-Egmond is al jaren de grootste MTB-race van Europa met 4000 deelnemers. De strandrace is 38 kilometer lang en gaat van Egmond aan Zee naar de pier van Wijk aan Zee en weer terug. Aanvang 10.30 uur.

Zondag beginnen de loopwedstrijden in diverse waves vanaf 12.16 uur. De laatste deelnemer moet voor 16.05 uur binnen zijn. De kwart marathon begint ’s ochtends al om 10.25 uur. Grote namen als Lars Boom, Ivar Slik en bij het lopen Bashir Abdi, Michel Butter en Khalid Choukoud onder andere. Seppe Odeyn en Alieke Hoogenboom wonnen vorig jaar het Combi-klassement. Zij verdedigen hun titels en nemen het op tegen onder meer Thomas Cremers, Yennick Wolthuizen en Nancy Karels.

Eerste hele van 2020: de Sahara in

 

Het is zelfs als zo ver dat er een eerste hele triathlon voor de vroege vogels op het menu staat. In Algerije weliswaar. Het is het derde opeenvolgend jaar dat de North African triathlon in Oran en de omliggende woestijn wordt gehouden. Het is er trouwens niet overdreven warm dit keer: een graad of 20. De race is trouwens omgedoopt in Sahara 226. Het initiatief kwam een paar jaar terug van Petr Vabrousek (die had nog niks te doen in januari). Bijgevolg zijn er naast Afrikaanse deelnemers ook altijd veel Tsjechen bij. De winnaars van de eerste twee edities David Jilek en Petr Vabrousek zelf, doen wederom mee. Voor het eerst zijn er ook Duitsers, Fransen, Spanjaarden, Amerikanen, Russen en Polen. De Pool Pjotr Sojkowski kanshebber voor de winst op de Sahara 113, de halve afstand dus. Twee vrouwen op de hele, waarvan Alena Vratna haar titel verdedigd. Snel parcours? Niet onaardig. Vabrousek was vorig jaar klaar in 8.35 uur.

Tauranga Half Tri

In Nieuw-Zeeland staat de Tauranga Half als openingswedstrijd 2020 op de rol. De wedstrijd in Port of Tauranga prijkt al sinds 1990 op de kalender. Mike Phillips en Hannah Wells waren vorig jaar de laatste winnaars op een imposante erelijst met Cameron Brown, Craig Alexander, Melissa Hauschildt en vele anderen. Cor Story en Peter Maas vormen traditiegetrouw de Nederlandse inbreng, al wonen ze natuurlijk al sinds mensenheugnis in Nieuw-Zeeland, waar de bosbranden gelukkig geen vat hebben op land en sport.

Kleine sportlanden krijgen invitatie

Om ook kleine sportlanden (we bedoelen daar waar sport niet altijd op topniveau beoefend wordt) een kans te bieden ook de Olympische Spelen mee te maken, geldt voor zestien sporten dat zij twee (1 man/1 vrouw) atleten inviteren, die weliswaar niet hoog genoeg in de ranking staan, maar zo toch de Spelen kunnen meemaken. Een beetje Wild Cards dus.

Triathlon, of beter gezegd de ITU, doet daar ook aan mee. Het heet daar Tripartite Invitation Places. De triathlonbonden van die landen moeten zelf contact leggen met hun Nationaal Olympisch Comité. ITU werkt al geruime tijd aan de ontwikkeling van triatleten in landen waar de sport niet groot is. Dat alles onder de titel ASICS World Triathlon Team. Atleten krijgen faciliteiten of coaches toegewezen om zo progressie te boeken. In Rio resulteerde dat bijvoorbeeld in de deelname van de eerste Jordaanse triatleet die mee mocht doen: Lawrence Farous. Hij eindigde 46, liet daarmee nog negen concurrenten achter zich!

Renze en/of Mohamad straks langs deze weg in Tokyo?

Van de landen, die in aanmerking komen, weten we dat bijvoorbeeld Renze Postma voor Aruba maar wat graag zou uitkomen. Maar ook voor Mohamad Masoo biedt deze ‘escape’ mogelijkheden, want Syrië zit er ook bij. Of Suriname momenteel sterke triatleten heeft weten we niet. Alleen op de allereerste wereldkampioenschappen in Avignon was Mario Vismale vertegenwoordigd. Daarna ontbrak de voormalige Nederlandse kolonie op het appèl. Gek genoeg staat Bermuda ook bij de kleine landen, maar dat is vanuit IOC-perspectief bezien. Het land is – zoals wij weten – best toonaangevend triathlonsport met grote namen als Flora Duffy en Tyler Butterfield. Er zijn 21 Afrikaanse landen, 15 Amerikaanse, 13 Aziatische, 7 Oceanische en 4 Europese (Andorra, Liechtenstein. Noord Macedonië en Malta) landen, die zich (nog tot 17 januari) kunnen melden met hun atleten.

Alistair Brownlee wil derde keer Olympisch goud

Voor Groot-Brittannië geldt dit aanbod uiteraard niet. Daar is het elke vier jaar weer dringen welke zes atleten de Spelen mogen doen. Duidelijk is al wel dat Alistair Brownlee daar graag bij hoort. De tweevoudig Olympisch kampioen is feitelijk al uniek daarmee, maar de Brit gaat een poging doen voor een derde maal goud. Voor hem belangrijker dan Hawaii, maar ach: er zitten twee maanden tussen Tokyo en Kona. Het is eerder onderdeel van een stukje psychologische oorlogsvoering met zijn tegenstanders, zowel op de Spelen als het Ironman WK. Of het realistisch is of bluf? De tijd zal het leren. Een boeiend Olympisch jaar is begonnen. Nog 169 dagen….

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.