Yennick voor 2e, Alieke voor 9e keer Egmond-winnaars; Sahara 226; NK Veldrijden – WTJ 1417

ZONDAG – Een eerste echt wedstrijdweekend in 2020. Heel veel atleten in Egmond, Shirin die een Nederlandse titel haalt in Rucphen en Cor Story, de snelste 65-plusser van de Tauranga Half. In de Sahara kwamen de eerste sub 9 uurtijden tot stand. In het kort daarmee het januari-weekend samengevat.

Egmond-Combi voor Yennick en Alieke

In eigen land was het aan de kust te doen. De NN halve marathon van Egmond aan Zee is al 48 jaar op rij de openingsklassieker van het jaar. Daar kwam 20 jaar geleden op zaterdag de beachrace Egmond-Pier-Egmond bij. Duatleten roken meteen hun kans om beide wedstrijden achter elkaar te doen en zo werd vanzelf het combiklassement geboren. Populair overigens, want waar duathlons vaak blij zijn als de 200 deelnemers gehaald worden, stonden er in Egmond op beide dagen al gauw dik 400 aan de start. Ook nu weer. Als na beide dagen de klassementen worden opgemaakt blijkt Yennick Wolthuizen de snelste tijd neer te zetten. Vijf jaar na zijn laatste overwinning, wint de Ouddorper opnieuw. Het scheelt minder dan een minuut met zijn jongere rivaal Thomas Cremers, die de tweede plaats pakt. De derde plaats ging trouwens ook naar Ouddorp: wielrenner Menno Munster bleek een uitstekende halve marathon in de benen te hebben. Bij de vrouwen won Alieke Hoogeboom-Griffioen al weer voor de negende keer. Volgend jaar kan de Roelofarendveense de tien volmaken.

Eerst naar zaterdag. De 38 kilometer beachrace was een prooi voor de prof-renners: Sebastian Langeveld en Johnny Hoogerland stoven het hards over strand en duin. Thijs Zonneveld, zondag commentator op het NK veldrijden in Rucphen, werd 17e, Ramses Bekkenk 19e. Uit het combi-klassement was Tibor Zwaan (als altijd op zijn veldritfiets ipv ATB) op de 37e plaats de snelste, Thomas Cremers volgde op een sterke 43e plaats, Menno Munster 51e en Yennick Wolthuizen (de laatste vijf jaar immer in de top vijf van de Combi) finishte 58e. Tessa Neefjes won de vrouwenrace op de ATB. Op een elfde plaats was Alieke toen al de beste combi-er, maar dat was ook volgens verwachting.

 

Yennick wint de slag in halve marathon

De halve marathon op zondag. We zien een zeer snelle Robert Ton in 1.12.42 op een 26e plaats de boulevard van Egmond op snellen, Niels te Pas wordt prima dertigste in 1.13.06 (maar deed geen EPE). Yennick weert zich kranig op positie een 45e plaats in 1.15.03, Thomas volgt niet veel later als 51e maar verliest toch net te veel tijd (1.16.27). Vorig jaar waren de rollen nog omgekeerd, werden ze tweede en derde achter de dit jaar ontbrekende Belg Seppe Odeyn. Tristan Olij en Joep Staps kwamen na 1.18 binnen. Tristan deed alleen zondag mee, Joep verloor het contact met een rap groepje op zaterdag en daarmee te veel tijd. Na de genoemde top drie volgden Robert Ton en Barend Derriks. Zesde was dan de voor ons bekendere Michael Emmerik en beste ATB-er Tibor Zwaan kwam als zevende in het Combiklassement voor. Vervolgens drie mannen die geen nadere introductie nodig hebben: Joep Staps, Ricardo Scholten en Mark Oude Bennink.

Combiklassement voor negende keer voor Alieke

Bij de vrouwen finishte Andrea Deelstra op de halve als zesde. Haar zien we in de toekomst vast nog wel eens de Combi doen. Lysanne Wilkens finishte sterk negende 1.26.27, Mireille Baart als elfde in 1.27.30 en Marlene de Boer 14e in 1.29.47 uur. Maar geen van allen deden ze de strandrace. Trudy Veenstra wel, ze maakte als 22e in 1.31.49 vier minuten goed op Alieke, maar dat was te weinig. Ann Schoot Uiterkamp liep de 23e tijd, Evelien Ruiters de 25e (beiden geen combi), maar daarna was het al de beurt aan Alieke. In 1.35.23 uur was de tweede klus geklaard en kon ze haar negende combi-titel ophalen. Verrassend was de derde plaats voor de Oisterwijkse Margriet de Beus. Maar geen van allen konden tippen aan de winnares, die in 2011 voor het eerst won en dat sinds 2013 onafgebroken doet.

Voor het eerst ook de mogelijkheid om Combi de beachrace te koppelen aan de 10,5 km. op zondag. Dat klassement werd gewonnen door Jordy Buskermolen uit Kudelstaart. Pas dertien minuten later volgde ‘runner-up’ Theo Laroo. Derde werd Alexander de Wagt en vierde onze winnaar van het crosstriathlonklassement 2019 Bart Alberts. Belg Paul Embrechts stond zevende in de ranking. Top drie bij de vrouwen: Emma Blomeke, Yvette Koning en Audrey Breur (meest succesvol in de NK-medailles zoals u weet).

Tauranga gewonnen door Kyle en Hannah

De Tauranga Half werd gewonnen door het Nieuw-Zeelandse talent Kyle Smith. Hij eindigde vorig jaar al met winst op de 70.3 Ironman Taupo en opent het nieuwe jaar met de zege in de Port of Tauranga race. Zijn landgenoten Jack Moody en Olliver Shaw finishten op respectievelijk drie en negen minuten als tweede en derde. Hannah Wells prolongeerde niet alleen haar titel, ze ging ook twee minuten sneller. Uiteraard deed Hannah dat in haar outfit van Deboer Wetsuits. Ze was een klasse apart ten opzichte van landgenote Rebecca Clarke (10 minuten achterstand) en de Amerikaanse Lisa Roberts (liefst zeventien minuten). Cor Story was de 120e man van de 360 starters. Zijn 5.13 uur was goed voor de zege bij de M65. Cor werd geboren in de Betuwe maar woont al jaren in Nieuw-Zeeland. Dat geldt ook voor Karel van Wyk (59e in de einduitslag) en Peter Maas (134e).

Sahara 226 voor Per en Alena

In de Algerijnse badplaats Oran (na Algiers de grootste stad van het Afrikaanse land) was vandaag de derde editie van de Sahara 226, de nieuwe naam van de North African Ironman. Niet onder dat label vallend hoor, want anders zouden er wel meer dan tien deelnemers mee doen. Tien is trouwens weer vier meer dan vorig jaar. En bij het debuut waren er slechts twee voor de volledige afstand. Tsjech Petr Vabrousek en zijn landgenoot David Jilek deden alle drie edities mee. Was David de eerste winnaar, Petr maakte vandaag 1-2, door zijn titel te prolongeren. De Tsjechische slokop organiseert het evenement mede. Hij moest opnieuw afrekenen met David. Het verschil na dik 8.40 uur sporten was slechts een minuutje. Petr liep binnen na 8.42.41, Daivd deed er 8.43.42 over. Brons ging naar de Slovaak Mario Kovar in 9.11.11 uur. De twee deelnemende vrouwen maakten er best een aardige strijd van. Na het zwemmen lag de Amerikaanse Jana Riedmann nog voor op titelverdedigster Alena Vratna uit Tsjechië. Na het fietsen waren de rollen omgekeerd en had Alena een kwartiertje speling voor de woestijnmarathon. Dat was genoeg, ergo: ze bouwde haar voorsprong uit tot 33 minuten. Alena klaar in 12.42.01, Jana als tiende en laatste in 13.15.42 uur toen het al aardig donker werd in Oran.

 

Mooi nieuws ook voor de Algerijnse triathlonsport, want de halve afstand (Sahara 113) kende voor het eerst een ‘eigen winnaar’. Oussam H. Berrouane was na 4.43 uur terug en liefst 20 minuten rapper dan de Rus Vladimir Nejedlo, daarna volgde de Marokkaan Lachguer Hamza. De Sloveense Valentyna Solarov was zelfs een uur sneller dan de concurrentie: Linda Janovska op twee, Barbora Topinkova op drie. Negentien starters op de halve. Het wachten is nog op de eerste Nederlander in deze woestijntriathlon. Zoals dat ook schoorvoetend ooit begon in Eilat bij de Israman.

Geen Pucon, Chili is instabiel

Een 70.3 Ironman, die normaliter ook dit weekend had moeten plaats hebben, werd gecanceld vanwege de onrustige situatie in het land. We hebben het over Pucon, een echte klassieker. Sinds 1987 op de kalender, daarmee de oudste triathlon van Zuid-Amerika. Maar het is niet veilig in Chili nu de economie wankelt en de regering de controle op rellen en protesten kwijt raakt. Bij het geweld kwamen vorig jaar 23 mensen om het leven. De organisatie van Pucon heeft de 1900 (!) triatleten twee maanden geleden al bericht dat er geen 34e editie kon komen. De wedstrijd staat begin 2021 weer op het programma.

NK-titels voor Shirin, maar ook voor Tibor

Zelfs een val kon Shirin van Anrooij zondag niet stoppen bij de Nederlandse kampioenschappen veldrijden in Rucphen. Ze was natuurlijk topfavoriete, normaliter komt ze al twee klassen hoger uit (elites), dus bij de juniores is ze oppermachtig. En dat bleek. Shirin herstelde haar achterstand en liep twintig tellen uit op rivale Puck Pieterse. Opnieuw goud dus in de uitpuilende prijzenkast in Kapelle. Zus Lindy werd bij de elites trouwens achtste. Ook Christina Draijer deed daarin mee. Op negen minuten van nieuwe kampioene Ceylin del Carmen Alvarado finishte ze als 25e en laatste. Jeannette Smelt-Bergmans haalde de finish niet. Andere atleten met triathlonervaring: Pim Ronhaar scoorde brons bij de beloftes, Luke Verburg werd daar vijfde. Bij de junioren won Tibor del Grosso goud. Op zaterdag was Bas de Bruin 25e bij de amateurs, haalde Maarten Nijland brons bij de M40, Gaby van Caulil scoorde een zesde plek bij de M50. Het kampioenschap stak goed in elkaar, de carrousel van Camiel van den Bergh is legendarisch, het publiek was met duizenden naar de Rucphense bossen gekomen. Kortom: in West-Brabant weten ze wel wat wielerevenementen organiseren inhoudt. Volgende week de Grote Prijs Adrie van der Poel in Hoogerheide, opnieuw zo’n top-veldrit.

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.