Jetze gaat weer voor Laureus; Tessa, Daan, Sarissa, Lucas, Sione, Niels; WK Almere: aanmelden maar! – WTJ 1421

DONDERDAG – Esther Vergeer ging hem voor. In 2002 en 2008 won de tennisster (later ook nog triatlete trouwens) de prestigieuze Laureus Award, de grootste sportprijs ter wereld. Voor de komende verkiezingen is paratriatleet Jetze Plat genomineerd. We schrijven expres paratriatleet omdat Jetze in veel berichten alleen als handbiker genoemd wordt.

Het is de tweede keer dat Jetze genomineerd is voor de Oscar onder de sportprijzen. Eerder was dat in 2017, het jaar van zijn Hawaii-winst en natuurlijk wereldtitel in Rotterdam. Er zijn zelfs twee Nederlanders als Paralympisch sporter van het jaar genomineerd. Ook rolstoeltennisster Diede de Groot kan eventueel de prijs op 17 februari in Berlijn in ontvangst nemen. Jetze zal er uiteraard wederom bij zijn. Daar zit hij tussen grootheden als Lionel Messi, Lewis Hamilton, Rafael Nadal, Tiger Woods, Eliud Kipchoge en voetbalster Megan Rapinoe. Jetze maakt het allemaal mee. Nogmaals zijn belangrijkste prestaties over 2019: wereldkampioen triathlon, tijdrit en wegwedstrijd. Op het Nederlands sportgala won hij de titel ook al. De Groot won drie Grand Slam toernooien.

Tessa kandidate Lanzarote

Dat brengt ons bij meerdere sportverkiezingen waarvoor we al een oproepje deden. Bijzonder is natuurlijk de nominatie van Tessa Kortekaas.

Enkele keren uitgeroepen tot sportvrouw van Voorhout, maar nu is ze plots kandidaat sportvrouw voor Lanzarote. Ironman Malysia gewonnen natuurlijk en nog meer mooi races. Ze woont immers op Lanza, maar wie kon vermoeden dat ze ook daar al meedong naar de ‘hoofdprijs’ Er moet wel gestemd worden op Tessa en dat via deze link:

https://www.radiomarcalanzarote.com/votaciones/encuesta-gala-del-deporte?fbclid=IwAR1ER9bmOPQ_9TEY_bOyVUsSUiALGGDzilPItVkSNWMgytCNFOwLXOdufwQ

Daan kandidaat Utrecht

Dan in eigen land. Daan de Groot neemt het in zijn stad Utrecht op tegen kickbokser Ilias Ennahachi en wielrenner Jos van Emden. Ook Daan kan jullie/onze stemmen goed gebruiken. Europees kampioen Powerman en de nummer drie van de wereld: het was voor Daan een topjaar. Stemmen kan via

https://sportprijs-utrecht.nl/stempagina/?fbclid=IwAR3Usid4qJo2CWXKPnx0Ek6Gq3-f7uRmgKXhM_ubbf0kijBpWfJHVxJj2C4

Sarissa kandidate Maastricht evenals Ferro Mosae

Eerder al is het bal in Maastricht, waar op 20 januari de sportprijzen worden verdeeld. Haast traditiegetrouw zijn er wel triatleten, die kans maken. Dit keer betreft het de damesformatie van Ferro Mosae, winnaars van de Eredivisie dames. Van het sterrenteam verscheen een mooi artikel in De Limburger van de hand van Tom van der Wilt.

Ook multikampioene Sarissa de Vries – haast op elk NK in de prijzen gevallen – mag zich weer opmaken op mogelijk een mooie ereprijs van haar al even mooie stad.

Lucas sporttalent van Veenendaal

Ook Veenendaal is hofleverancier van sportmannen en –vrouwen. Op 4 januari was daar al het Sportgala en in navolging van bijvoorbeeld Rob Barel en Jorik van Egdom was het nu Lucas Goené, die er met de hoofdprijs vandoor ging. Hij won goud op het EK crosstriathlon in Roemenië en greep in Almere de Nederlandse titel in die discipline. Mooie opmerking van Lucas op het podium: ,,Ik moert oog blijven houden voor mijn zwakke punten. Hardlopen is een ingewikkelde sport om beter te worden. Dat heeft tijd nodig. Als toekomstig doel stelde Lucas: de Olympische Spelen. Ook broer Victor was genomineerd als sportman en Rob Barel als sportcoach.

Sione sportvrouw van Eijsden

Terug naar Zuid-Limburg, waar Sione Jongstra nog niet zo lang woont maar toch als sportvrouw van de gemeente Eijsden-Margraten is geworden. Bij diezelfde verkiezingen was er trouwens ook een prijs voor een groep triatleten, die wonnen in de categorie parasporters. Vier teams met voornamelijk jongeren met een verstandelijke beperking hebben aan verschillende wedstrijden in estafeteverband mee gedaan en de sporttitel dus gewonnen. Prachtig toch!

Niels sportman van Enschede

Willemijn Fuite en Jesse Cuijpers meldden we al eens en dat zullen we blijven doen. Zij wonnen de titels in hun plaatsen Berkel-Enschot en Beek. Janien Lubben kan het weer worden in haar Emmen. Wie we nog niet genoemd hadden was Niels te Pas, die zo maar eventjes de beste sportman van de toch grote gemeente/stad Enschede is geworden. Bovendien kreeg de topduatleet uit handen van twee legendarische oud-sporters de prijs uitgereikt namelijk Hennie Kuiper en Marti ten Kate. Daar hebben we een mooie foto van, die we meteen maar als Feature hebben gebruikt.

Voorinschrijving WK’s Almere van start

Was 15 januari de Dag van de Elfstedentocht (iets waar Stefan van der Pal trouwens ook wat mee gaat doen, komen we op terug), dan is 16 januari de dag waarop triathlonminnend Nederland kon gaan inschrijven voor al die WK’s straks in Almere. Het gaat natuurlijk om de agegroupers, die tussen 4 en 13 september mee willen doen aan het ITU WK Multisport in Almere. Atletenlicentie en Nederlandse nationaliteit zijn een vereiste maar ook de specifieke kwalificatiecriteria om voor deelname in aanmerking te komen. Dat is allemaal terug te lezen op de NTB-site.

Ons land mag per leeftijdsgroep 25 mannen en 25 vrouwen afvaardigen. Dat zal bij de meeste evenementen wel voldoende zijn, hooguit wordt het dringen geblazen bij het WK triathlon lang. Er is gekozen voor een korte voorinschrijvingstermijn tot 1 februari. Dus de telexen, faxen, mailboxen ratelen nu als een gek. Uiterlijk 10 februari hoort iedereen of ze er al dan niet bij zitten. Voor de elites gelden andere eisen. Zeven wereldkampioenschappen zijn dit jaar in de Flevopolder: duathlon standaard en sprint, crosstriathlon, aquathlon, aquabike en lange afstand triathlon. Deelnemers dragen het landentenue en dat kan weer besteld wordt via de NTB-partner Forte Sportswear. We gaan ervan uit dat daar dit seizoen eens geen strubbelingen mee gemoeid zijn. Een atleet moet zich kunnen focussen op zijn wedstrijden en niet op gedoe met te strakke of te ruim zitten pakjes. Ter voorkoming van die ongemakken worden, verspreid over het land, zogeheten pas-sessies gehouden.

Morgen meer over de wintersportoorden waar momenteel weer veel triatleten heen zijn. Maar ook over speciale trainingsplekken zoals Milan Brons in Girona.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.