Officialdag NTB; Anneke sportvrouw Urk; Milan traint in Girona; Preview Workum en Eeklo – WTJ 1422

VRIJDAG/ZATERDAG – Het weekend is al lang en breed begonnen en Trikipedia heeft nog geen preview op de evenementen gegeven. Nu zijn we daar ook snel mee klaar, want behalve de crossduathlon in Workum en een een Run & Bike in het Vlaamse Eeklo konden we eigenlijk geen wedstrijden vinden. Maar je zult zien dat er zondagavond toch weer genoeg te melden is, zo gaat het immers altijd.

Officials dag NTB

Vandaag heeft de NTB haar officials-dag. Ongeveer tachtig juryleden komen bijeen in Soest om de laatste wijzigingen in ITU-reglementen met elkaar door te spreken en ongetwijfeld de kalender al uit te pluizen wie waarheen gaat. Anders dan bij de KNWU en KNAU waar ondergetekende ook speakerde, maakt een microfonist bij de NTB geen deel uit van het officialcorps. Wie zitten daar dan wel in? Welnu: een bondsgedeleerde, meerder technical officials, waarvan er eentje tijdens de wedstrijd als wedstrijdleider fungeert en – veelal bij grote wedstrijden waar veel handjes/ogen nodig zijn – een of meerdere basisofficials. Op de rood-wit-blauwe jacks zie je het onderscheid in de afkortingen. BG (bondsgedelegeerde), TO (Technical Official), WL (wedstrijdleider) en BO (basisofficial). Omdat microfonist of speaker niet in twee letters samen te vatten valt, vallen wij buiten het juryteam….

 

Waar staat de speaker eigenlijk in dit verhaal?

Nee, alle gekheid op een stokje. Natuurlijk nemen speakers voor de wedstrijden de lopende zaken met de wedstrijdleider nog even door. Doe jij de briefing of doen wij dat? Welke wenken moeten we de deelnemers nog meegeven? Waar hangt het papier met eventuele straffen? Enzovoorts. Er is dus wel degelijk goed contact en de speaker is daarom heus ook een verlengstuk van de jury. Tegelijkertijd staat hij/zij (waar blijven de vrouwelijke speakers trouwens?) aan de kant van de atleten, mits ze zich natuurlijk aan de regels houden. Voor basisofficial zijn de komende tijd in elk geval weer wat cursussen. In Holten was het afgelopen week al, op 15 februari is Aalsmeer, 7 maart Roermond, 4 april Utrecht en 18 april Assen. Een speakercursus is enkele jaren terug gegeven door Ruud. Op zich staan we ervoor open het weer eens te doen, mits voldoende aanmeldingen natuurlijk. Laat maar wat horen via info@trikipedia.nl

Waar het allemaal toe kan leiden, laten we in het portret hieronder zien. Sander Verheuvel mag zich opmaken voor zijn tweede Olympische Spelen (na Paralympics Rio, nu de Spelen in Tokyo). En ook speakers komen in aanmerking voor de Spelen natuurlijk, Ruud de Haan bijvoorbeeld als commentator Eurosport. Kortom: mogelijkheden genoeg.

Anneke is de beste sporter op Urk!

De sportverkiezingen dan. We wisten dat we niet compleet waren en dat bleek nog dezelfde avond toen Anneke Ruizendaal de eervolle titel ‘sportvrouw van Urk’ in ontvangst mocht nemen. Binnen tien weken deed ze drie hele triathlons, bij ons alom bekend onder de noemer Triple Dutch. Het was Anneke vorig jaar niet om de tijden te doen, maar de prestatie op zich. Ze hoort tot het selecte gezelschap van 16 atleten, die de Triple Dutch 2019 volbrachten. Van die 16 deed overigens Richelle van Helten uit Oud Gastel tevens de Triathlon Nations Cup, nog zo’n mooi drieluik maar dan van drie 1/3e triathlons (Bonn, Oud Gastel en Aarschot). En laat ze nou toevallig ook daar een hoodie van gekregen hebben. Dus foto’s van Anneke, maar ook nog eentje van Richelle. Niet in het wit van Triple Dutch, maar het zwart van de Nations Cup. En bij de foto’s eerder van de TripleDutchers hebben we inmiddels ook Carl Coninx geplaatst.

Trainingskampen, ze beginnen weer!

Dan zouden we het hier nog hebben over de trainingskampen, die her en der weer begonnen zijn. Op Lanzarote wemelt het al weer van de triatleten (het hele jaar trouwens), de NTC-selectie reist weldra weer af naar Namibië en Zuid-Afrika en zo zoekt iedere zichzelf serieus nemende sporter in deze maanden warmere oorden op om zich voor te bereiden op het seizoen. Anderzijds zijn er ook veel triatleten aan het langlaufen in de Alpenlanden. Maar ons sprong de ‘verhuizing’ van Milan Brons naar het Spaanse Girona in het oog.

Milan in Girona

Milan had al langer het idee om voor een langere tijd in het buitenland te zitten in plaats van steeds twee weekjes. ,,Eens even lekker een heel andere omgeving, goed weer, andere cultuur en nieuwe mensen leren kennen.’’ Op de vraag waarom het Girona is geworden zegt de Almeerder: ,,Ik was twee jaar terug na de 70.3 Ironman Barcelona een dagje in Girane en gelijk verliefd geworden. Vandaar gaan rondkijken wat de mogelijkheden zijn. Via-via heb ik een appartement kunnen huren voor drie maanden. Af en aan zullen er wat trainingsmaatjes komen om met mij mee te trainen.’’

Deze zaterdag is bijvoorbeeld Ruben Zepuntke gearriveerd, pro-triatleet voormalig pro-wielrenner en vorig jaar winnaar van de eerste wedstrijd om de Triathlon Nations Cup in Bonn. Ook in Zell am See was Ruben een klasse apart. ,,Zo’n man kan er goed bij hebben hier’’, lacht Milan, die verder ook Tristan Olij nog een paar weken over heeft en nog wat mensen. ,,Zelf kijk ik of ik bij anderen kan aanhaken. Girona staat bekend als een waar fiets- en triathlonmekka onder de pro’s.’’

Spaanse Mekka van wielrenners en triatleten, incl. Frodo

Na de eerste week spraken we Milan opnieuw. ,,Ik zit nog in mijn eentje, dus alles is nog een beetje zoeken. Reis en inchecken verliep vrij makkelijk. Ik was snel in Girona centrum vanaf het vliegveld met de bus. Geliujk een abonnement voor de stadsfiets afgesloten, zodat ik vlot naar het zwembad kan en daar ook meteen lid geworden. Ideaal.’’

Een dag later maakt de jongere (25) Brons-broer al zijn eerste flinke fietsrit. ,,Gelijk maar naar Mare de Deu del Mont gereden, daar had ik mooie verhalen over gehoord. Het schijnt ook een van de zwaardere klimmen in de omgeving te zijn. Dus beste pittig.’’ Ook voor het lopen vond Milan al een mooie route. ,,Alles onverhard over grindpaden. Binnen een kilometer ben ik daar en je kan er bij wijze van spreken wel 50 kilometer doorlopen. Ruben is inmiddels gearriveerd. In zijn tijd als profrenner woonde hij hier al eens een jaar, dus dan wordt het allemaal nog makkelijker.’’

Het enthousiasme bij Milan groeit nog meer als hij ook Jan Frodeno en trainingspartner Nick Kastelein op het zwembad tegenkomt. ,,Alles ademt hier wielrennen en triathlon. Overal langs het bad zie je Ironman rugzakken en gesoigneerde outfits. En als Frodo dan ook nog in de baan naast jou zwemt….dan is dat toch wel tof.’’

We vragen Milan alvast of hij te zijner tijd eens een praatje met Jan kan maken voor Trikipedia. Zouden wij wel tof vinden. Veel succes de komende drie maanden, benieuwd in welke vorm Milan straks de eerste wedstrijden in gaat.

Preview crossduathlon Workum

Dit weekend toch nog even. Previewen op de crossduathlon van Workum, Friesland. Inschrijven voor de wedstrijd van zondag kan niet meer. Het strijdtoneel is camping It Soal in de Friese Elfstedenstad, geboorteplaats ook van CDA-er Sybrand Buma. De deelnemers gaan om 11 uur van start voor 5 km. crossloop, 16 kilometer ATB en 2,5 km. crossloop. Vertaald in rondes is dat 2-4-1. Een uitdagend parcours over strand en gras met hindernissen zowaar. Strandpaviljoen Ijsselmeerzicht is het trefpunt voor inschrijven etcetera. De organisatie ligt vrijwel bij dezelfde mensen als de triathlon van Workum, die jaarlijks in september door het stadje gaat. De zwemclub, wielerclub en loopgroep dragen ook bij. Wie er morgen favoriet is, blijft nog even een verrassing. De voorgaande twee edities werden gewonnen door Arie de Jong en Jeroen Lute. Bij de vrouwen was het Jeroens nicht Jolinda Lute en vorig jaar Suzanne van Gelder die als eersten terug bij de finish waren.

Wie nog zin had in de Run & Bike in het Belgische Eeklo moeten we helaas teleurstellen: deze wedstrijd met koppels (eentje lopen, de ander fietsen) was vandaag al.

Fijn weekend allen!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.