Bram Smit en Silvia Brouwer winnen crossRBR Workum; Eeklo; Lopen en Teambuilding – WTJ 1423

ZONDAG – Eerst maar de enige Nederlandse combi-wedstrijd van dit weekeinde doornemen. De crossduathlon in het mooie Friese stadje Workum dus. Van de NTB willen ze (nog) niet al te veel weten daar in Friesland, maar de wedstrijdkalender groeit gestaag. Na een aantal jaren wegtriathlons, kwam er twee jaar terug deze crossduathlon over strand en bospaden bij.

Bram en Silvia terug van (lang) weg geweest

Een noordelijke aangelegenheid, met Groninger Bram Smit en Heerenveense Silvia Brouwer als winnaars. Allebei best tevreden, want terugkomende van een wat langere periode inactiviteit. Bram, gewaardeerd lid van TriTeam Groningen (via 2e en 1e dit seizoen Eredivisie), kwam zeker een half jaar niet in wedstrijden uit, nadat hij in de zomer de Ziekte van Lyme opliep. ,,In de aanloop naar het NK halve triathlon in Klazienaveen moet ik het hebben opgelopen. Tijdens die wedstrijd kwamen de eerste symptomen naar voren, dat was geen leuke ervaring.’’

Lyme ontstaat door een tekenbeet en is helaas een van de snelst groeiende infectieziektes ter wereld. We horen het vaker onder triatleten. Mochten jullie je verhaal hierover kwijt willen, houden we ons zeker aanbevolen. Al is het maar om iedereen weer alert te maken.

Inmiddels is Bram gelukkig wel weer gezond, al blijft hij het vreemd vrieden dat de arts hem groen licht gaf om in Klazienaveen gewoon te starten, waardoor het herstel mogelijk veel langer duurde dan normaal. De wedstrijd in Workum was in elk geval een mooie stimulans om er dit jaar op met name de halve afstand vol tegenaan te gaan. ,,Over het resultaat kan ik niet echt ontevreden zijn natuurlijk, maar het moet nog wel een stapje beter. Voor nu goed genoeg, zeker met mijn beperkte ATB-skills.’’

De tri/duatleet uit Haren was aan de finish 40 seconden sneller dan Johan Bouma. De Niekerker liet op zijn beurt Bolswarder Thomas Wobma weer een minuut achter zich. Ook de volgende vijf finishers eindigden allemaal op een A: anton WiermA, Sandor WalingA, Anne OenemA, Martijn EttemA en Anne Floris BottemA. Frieser kan het haast niet. Hartger Stellinga was op een tiende plaats snelste Workummer.

Silvia na hamstings-blessure terug met winst

In de vrouwenrace had Silvia Brouwer het relatief eenvoudig. Maar goed, of de hamstring het zou houden was ook even de vraag. ,,Ik liep eind november een scheurtje in de hamstring op, ben pas drie weken weer aan het lopen. Wedstrijdplannen had ik nog helemaal niet, maar de verleiding was groot om bij zulk mooi weer weer de gezellige wedstrijdsfeer op te zoeken. Een heerlijke crossduathlon, die ik rustig aan kon doen. De omstandigheden waren super en het ATB-parcours was leuk gevarieerd. We zijn weer los!’’

Henk Onsman

De sportvrouw uit Heerenveen (ook nog tijd politica in haar stad) was zondagmiddag liefst een kwartier eerder klaar dan Marijke Abma uit Enschede. Het brons ging naar Liesbeth Hiddema uit het Friese Jirnsjum. Vorige winnaars waren er ditmaal niet bij. Beste duo was het ervaren koppel Hans Hiemstra en Paco van der Reijden. Beste vrouwelijk koppel was opnieuw Angelique Altena en Djoke Postma.

Run & Bike Eeklo weer voor broers Omey

Zaterdag was dan de Run & Bike te Eeklo. Eigenlijk best een interessant concept. De duo’s leggen in totaal 10 kilometer af met start en finish voor het kantoor van hoofdsponsor SMO. Elk team neemt 1 mountainbike mee. Er mag zo vaak gewisseld worden als men wil. Als er maar minstens 15 meter tussen fietser en loper blijven. Een duathlon waarin je dus ook een zekere strategie moet bepalen over het wisselen. Twee Belgen zijn daar zeer bedreven in: de broers Henk en Hans Omey. Net als vorig jaar wonnen ze opnieuw, terwijl je deze mannen in duathlons niet tot nauwelijks terug ziet in de uitslagen. De tweede plaas ging naar Arthon Valcke en Merten Breye en brons was voor Lennert Vandendriessche en Aaron Stockx. Het beste vrouwenduo was Valerie Vincent en Melanie Matthys. Het beste gemengde koppel bestond uit Rhune Vansteenkiste en Raf de Dobbelaere.

Menno loopt sterke halve marathon

Loopwedstrijden zijn er volop natuurlijk. In de wat rustiger maanden, pikken we die altijd mee. Althans voor wat de tri/duatleten betreft. In de Limburgse Annedaalloop te Polsterholt waren er bijvorbeeld best veel bijeen. Op de kwart marathon versloeg Maud Golsteyn bijvoorbeeld Sione Jongstra. De top vijf op de halve marathon bestond uit liefst vier triatleten. Menno Koolhaas (1.08.05!) won voor Lars van der Knaap, Patrick Stitzinger werd vierde en daarachter kwam Joey van ’t Verlaat als vijfde binnen. Allen ruim binnen het uur en een kwartier.

In de Beekse Winterbosloop te Montferland waren Michel Elshof en Marian van Hilst de snelsten. Saskia Bekhuis en Marcel Klamer (Rachels vader) wonnen de Hulsbeekcross. Deborah Wissink kreeg de zegebloemen in de Zuurbergcross van Holten mee. Selina Franken, Ad van Kempen en Arno Skrabanja waren in hun leeftijdsgroep de rapsten in alweer de 56e Abdijcross te Kerkrade. Syb de Jong won de Rijense Spiridoncross. Marina van Dijk en Gertjan Liefes klaarden winnend de klus in de Zwolse Bosloop te Heerde. Thomas van der Wal won de Udikloop in Klijndijk. Samantha de Bruin was als vlotske klaar in de Kwintelooyen Winter Run van Rhenen. Tenslotte de Polar Bear Trail met de winst voor Floor van den Brand en een derde plaats voor Marco Akershoek.

Teambuilding Bylars en Team4Talent

Zoals het bedrijfsleven dat doet, zo houden ook professioneel georganiseerde tri-teams in deze periode teambuildingsdagen. Je komt elkaar weer tegen, houdt een training of andere activiteit en smeed plannen voor het komende seizoen. Dit weekend waren zo het Long Distance Team Bylars en Team4Talent bijeen. Op hun sites/FB-pagina’s tref je er meer over aan. Wij willen hier alleen even de complimenten maken aan Wouter Duinisveld. Afgaande op de foto’s concludeerden we dat Wouter er bijzonder goed uit ziet. Hopelijk zien we ook de vermaarde triatleet met een donorhart terug in competitie 2020. Het wordt een mooi jaar!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.