Een eerste blik op de Nederlandse tri- en duathlonkalender 2020; Collins Cup – WTJ 1424

DINSDAG – Zullen we eens een blik op de kalender werpen? Overvol is ie weer en zo hoort het ook. De tijd dat organisatoren elkaar aankeken of mopperden wanneer men op elkaars datum ging zitten, is voorbij. Het maakt feitelijk niet meer uit wanneer jouw wedstrijd wordt georganiseerd. Vol raken ze toch.

Alles in no-time vol

Uit eigen ervaring het verhaal dat Oud Gastel na een aantal jaren lichte groei plots met de triathlon van Stein in hetzelfde weekend kwam te zitten. Een ‘zuidelijke teruggang’ volgde, maar die werd snel gecompenseerd toen Nuenen niet meer doorging. Daarna wat stabiele jaren en toen kwamen er meer en meer bij: Stiens, Zeewolde en vorig jaar Rotterdam met alle divisies. Het tegenovergestelde gebeurde echter: de wedstrijd raakte in plaats van in april reeds in februari vol. Vorig najaar werd de datum van de 70.3 Ironman West-Friesland bekend. Niet tweede weekend juli, maar laatste weekend juni. Dus Gastel op zaterdag, Hoorn op zondag. Beide wedstrijden raakten in no-time vol. Dus paniek over de overvolle wedstrijdkalender? Nee, dat kennen we niet meer. Het probleem zit ‘m niet meer in gebrek aan belangstelling vanuit de atleten, veelal is het een tekort aan vrijwilligers wat organisaties de das om doet.


Leiden City Triathlon en meer nieuwkomers

Nieuw zijn op 15 februari de cross run-bike-run in Nijkerk, op 18 april de crossduathlon van Berg en Dal. Op 9 mei wordt de Pyramide crossduathlon uitgebreid met een crosstriathlon op het zogeheten Offroad Festival. In de triathlons komt er op 13 juni de Heuvelrug Utrecht wedstrijd bij. Terug na een jaartje afwezigheid is Beesd en wel op 4 juli. Op diezelfde 4e juli keert na jaren afwezigheid ook de triathlon van Hellevoetsluis weer terug. En de triathlon in Leensterlus zien we weer op sommige kalenders staan: 6 juni om precies te zijn. Op 20 juni staat een crosstriathlon in Tynaarlo op stapel. En vorig jaar zat ie er al aan te komen, nu is het een feit: de Leiden City Triathlon. Dwars door de Sleutelstad op 14 juni 2020! Spektakel gegarandeerd.


Veranderingen
Rijssen is een stuk naar voren gegaan: op 16 mei. Weert is uiteraard het EK kwijt, maar komt met Divisies terug op 13/14 juni. 14 juni is ook de dag dat de vijfjaarlijkse Grunnman in Groningen weer op het menu staat, zij het dan geen hele met marathon maar met 15 km. hardlopen. Voor de laatste keer (tenzij het tij nog keert) is de Vrouwentriathlon te Beusichem, dit jaar op 14 juni. De 5150 van Hoorn promoveert naar de 70.3 Ironman West-Friesland, één van de 170 (!) wedstrijden op de Ironman-kalender. In hetzelfde weekend dus als het EK Frankfurt, dus even afwachten hoe het met de grote namen zit. Maar dat het een massa-evenement wordt, is inmiddels wel duidelijk. Challenge Almere maakt ook een bijzonder jaar door. Geen halve Challenge, maar daar staan liefst zeven WK’s tegenover: RBR sprint, RBR standaard, crossduathlon, crosstriathlon, aquathlon, aquabike en long distance.
Vroomshoop springt ook in het oog met de toevoeging van de hele, zodat we dit jaar vier heles hebben: Frysman, Gelreman, Vroomshoop en (WK) Challenge Almere-Amsterdam.
De oproep van de NTB om in de ‘WK-week’ liever geen tri/duathlons te organiseren, heeft niet veel geholpen. Herkingen, Vroomshoop, Apeldoorn, Weesp, Wommels, Witmarsum en Spijkenisse vallen ook in die periode en Zwolle is zelfs een week naar voren gegaan op de dag van het WK. Daar staat tegenover dat Xterra Ameland wel een week opschuift naar 19 september.

Zes wedstrijden vallen weg
Triatleten zullen het dit jaar zonder de Bosbaan voorjaarstriathlon en de wedstrijden in Cuijk, Huizen en Nuenen moeten stellen. De duatleten hebben geen wedstrijden meer aan de Bosbaan, in Hilversum, Ter Idzard en in Spijkenisse. Spijtig natuurlijk al staat er wel het WK sprint en standaard duathlon in Almere tegenover. Even dachten we dat de RBR Series toch terugkeerden (met Oldenzaal en Hoogerheide als eerste wedstrijden), maar dat bericht blijkt nog van voor het congres op de RBR site gezet te zijn. Hoe dan ook: nog veel werk aan de winkel.

Datum nog onduidelijk
Nog geen datum is vastgelegd voor de triathlons in Almen, Bathmen, de najaarstriathlon van Bodegraven, Castricum (ergens in juli staat op de website), Eibergen, Rutbeek Enschede, Gorinchem, Heerjansdam, Hilvarenbeek, Maassluis, Oostvoorne (Baardmannetje), de crosstriathlons in Kijkduin en Lichtenvoorde en de duathlon in Tilburg. De vraag is ook of er nog een wintertriathlon Groningen gaat komen.

Collins Cup

Het is dus nog niet helemaal te zeggen welke wedstrijden afvallen of er nog bijkomen, maar zo hebben jullie alvast een indruk. Onze volledige kalender publiceren we uiteraard ook nog. Morgen gaan we ook eens naar de internationale kalender kijken, waar dus ook dat nieuwe format in Samorin op staat. De strijd om de Collins Cup. Op en top professionaliteit met vele dollars prijzengeld, zodat geen pro zal ontbreken op die 30e mei. Helemaal duidelijk is het concept ons nog niet, maar we laten ons graag verrassen. Samorin is al enkele jaren een belangrijke wedstrijd in de Challenge Family. Toch stellen we ons morgen de vraag: is met geld alles te koop?

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.