Wereldkampioen kiteboarden Youri Zoon gaat voor triathlon ; doel top van Nederland halen.

Wereldkampioen 2011

Youri Zoon, geboren en getogen op Goeree Overflakkee, behaalde in 2011 en 2012 de wereldtitel bij het kiteboarden en werd twee keer vice-wereldkampioen. Een grote meneer in de sport van kiteboarden en (buiten Nederland) wereldberoemd. Vanaf zijn 13e jaar de focus volledig op het kiteboarden en daarin de wereldtop bereikt. Een globetrotter, overal ter wereld bevocht hij zij wedstrijden op het allerhoogste niveau, maakt reclame voor allerlei, aan kiteboarden gerelateerde merken en in de kiteboardscene wereldberoemd. Als je naar zijn social media kanalen kijkt, duizel je van het aantal volgers “all over the world”. Afgelopen jaar besloot Youri te stoppen als professioneel kiteboarder. Zijn betrokkenheid met deze sport is echter daarmee niet geëindigd. 2019 was het jaar van het stoppen van wedstrijdvaren na 15 jaar, echter de laatste jaren is hij al druk met fotoshoots, demo’s, coaching, events en blijft hij op deze wijze actief in de kitesport.

Wat heeft dit nu te maken met triathlon, zo zullen onze lezers denken. Niets, maar ook alles. De inzet, passie, bevlogenheid en discipline buigt hij tegenwoordig om naar de triathlonsport. Zijn eerste triathlon deed hij natuurlijk in zijn eigen Ouddorp tijdens de Brouwersdam90 op een geleende TT fiets afgelopen jaar. Toen nog op recreatief niveau, maar inmiddels is Zoon zijn triathlontalent wel ontdekt: Fusion Nederland heeft hem ingelijfd in hun triathlonteam en de begeleiding/training wordt inmiddels  op professioneel niveau verzorgd. Een atleet met talent, wonend op een steenworp afstand van mij, natuurlijk ga ik eens in gesprek met Youri Zoon.

Kiteboarden, volgens mij een ondergewaardeerde sport in Nederland, maar in het buitenland ben je een fenomeen?
Ja, een ondergewaardeerde sport is het helaas wel , we krijgen weinig support van de bonden, terwijl Nederland denk ik wel 1 van de grootste kite landen is. Fenomeen!,  haha dat is een goeie, dat durf ik niet te zeggen van mezelf,  maar na 15 jaar wedstrijden varen en eigenlijk al die jaren in de top 5 gevaren te hebben , is je naam wel wat bekender binnen de scene.

De hele wereld gezien en overal wedstrijden gedaan. Wat is je mooiste ervaring in kiteboarden?
Inderdaad op heel veel mooie plekken geweest, uiteindelijk als atleet zijnde is toch de wereldtitel winnen wel hetgeen waar je alles voor doet en al die jaren voor traint. Daarnaast ben ik, en zeker de laatste jaren ook meet gaan genieten van de mooie locaties waar je komt.

Hoe ben je ertoe gekomen om je eerste triathlon te gaan doen.
De eerste editie van Brouwersdam90 werd vorig jaar georganiseerd in Ouddorp (mijn homespot). Ik zou de aanvankelijk de wedstrijdzaterdag vliegen voor zaken, maar door een verandering in vluchtplan vloog ik op zondag. Aangezien ik van uitdagingen houd, benaderde ik de organisatie, met in mijn achterhoofd:  laat ik op gokken dat ik ‘niet” mee kan doen . “Helaas” had ik na 2 minuten antwoord terug van de organisatie dat ik mee kon doen. Ik zat op dat moment nog in het buitenland en had absoluut niet getraind voor een triathlon. Maar A zeggen is ook B zeggen , ik kon gelukkig een TT fiets lenen van een vriend van me , wat me een klein beetje gerust stelde. Uiteindelijk een super race gehad en eigenlijk echt van genoten ( klinkt gek haha)

Wat zijn je verwachtingen/doelen in de triathlonsport?
Ik hou van uitdagingen en het wedstrijd element, en zeker zwem, loop, fiets. Eigenlijk zo als alles wat ik altijd doe en net als bij het kiten, ga ik er 200% voor. Ik ben wat laat gestart. maar doel is toch wel om bij de top van Nederland te komen. Ik ben in oktober gestart met een coach (Stefan Peeman) en dus eigenlijk nog maar net serieus bezig. We gaan kijken hoe ver we het kunnen schoppen.

Vichy IM 70.3 staat, dat is een wedstrijd voor KIKA, waarom juist deze keuze?
Naast de IM 70,3 in Nederland(West Friesland)  had ik alleen Herkingen 1/4 nog maar op het programma en was  nog aan het zoeken naar andere wedstrijden. Tijdens een bezoek aan het kantoor van Fusion Nederland , kreeg ik te horen over Vichy met als goed doel KIKA.
Dat was voor mij een gemakkelijke keuze, met iets wat ik graag doe , geld ophalen voor een goed doel. Dat is toch super! Daarnaast komen nog hele leuke andere dingen aan die ik ga doen, om meer op te halen voor KIKA.

Van wereldkampioen in kiteboarden naar “newby” in triathlon, maar wel opgepikt door het FUSIONTEAM. Geeft dat hooggespannen verwachtingen?
Beetje druk is goed he haha, mijn coach noemt me ook elke keer gekscherend “ beginner”. Nee, super tof dat Fusion Nederland nu al samen wil werken en ik hoop dat ik ook binnen de triathlonwereld wat mooie resultaten neer kan gaan zetten.

Kiteboarden deed je al over de hele wereld, ook op Hawaii. Droom je nu van een triathlon op Hawaii?
Ik blijf nog steeds kiteboarden, het voordeel is echter dat de trainingen die ik doe voor een triathlon  mijn kiten niet benadelen en de trainingen voor kiten een positieve invloed hebben op corestability en rugspieren. Een win-win situatie.
Hawai( Kona) is wel het ultieme doel ,voor wie niet denk ik! Maar laten we eerst 2020 maar eens aan kijken. Ik heb aantal leuke wedstrijden op het programma staan en daarna kijken we weer verder.

Natuurlijk zullen wij van Trikipedia.nl Yoeri het komende seizoen op de voet volgen en wensen hem succes!

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.