En een eerste blik op de buitenlandse tri- en duathlonkalender 2020 – WTJ 1425

 WOENSDAG – Wat de internationale kalender betreft valt ons in eerste instantie op dat het vooral een bijzonder lang seizoen gaat worden. De lange afstandsatleten komen elkaar komende zondag voor het eerst tegen in de Zuidafrikaanse Buffalo City 70.3 Ironman en moeten eind november nog steeds scherp zijn. Dan is immers pas het WK 70.3 Ironman in het verre Taupo.

Ironmans

Maar zelfs als het WK ver van huis is, spreekt het tot de verbeelding, want vrijwel alle 70.3 Ironman-races raken in no-time uitverkocht. Dat zijn er trouwens dit seizoen 108 in totaal inclusief West-Friesland. Nederland keert daarmee terug op de Ironman-kalender, zij het nog niet als hele. Ook op Lombok wordt voor het eerst een 70.3 Ironman gehouden, de Russen zijn erbij, Finland is nieuw, Panama keert terug. Het is wel duidelijk dat Ironman er alles aan gelegen is om in zoveel mogelijk landen het IM-merk neer te zetten. In 47 verschillende landen worden 70.3 Ironmans gehouden, in 24 landen Ironmans. De Amerikaanse race in Tulsa en het Finse Kuopio zijn nieuw op de Ironman (226-)kalender, die in totaal 42 heles bevat. Cascais voegt naar de halve een hele toe. Ironman Zwitserland is verplaatst van Zürich naar Thun. Is Taupo het WK 70.3 IM, Hawaii blijft dat uiteraard voor de Ironman. De EK’s zijn in Frankfurt (zelfde weekend als Hoorn) en het Deense Elsinore.

Challenge Family

De Challenge Family strekt haar vleugels ook steeds verder uit. Zetelend vanuit Almere wordt de Aziatische markt steeds beter bereikt met races in Taiwan, China, Korea en Maleisië. Challenge legt minder de focus op de volledige afstand. Vier wedstrijden, maar daarbij wel het WK Almere-Amsterdam natuurlijk. Verder Taiwan, Anhui en Madrid. Ook in Brazilië en Australië krijgt de rood-witte familie voet aan de grond. De tot dusverre dertig races worden gehouden in 23 landen. Hoogtepunten zijn natuurlijk 5 juli Challenge Roth (met Jan Frodeno), Almere zelf, The Championship in Samorin en Daytona als slotrace. Voor Nederlanders is Challenge Geraardsbergen met de Muur erin dichtbij huis. Pikant in de IM-Challenge confrontatie is dit jaar niet Frankfurt-Roth op 1 dag, maar wel in Oostenrijk waar Sankt Pölten overstapte op Challenge en Ironman prompt een race in Graz opzocht die op dezelfde 24e mei wordt gehouden…

HITS-Series, Xtreme triathlons, klassiekers

Kleine merken als de HITS Series in Amerika tellen drie heles, ICAN houdt alleen Gandia in Spanje over en de Russen hebben in Sochi hun IronStar. Wat opvalt tussen de 122 heles (een record) voor dit jaar is dat er liefst zestien Xtreme-races zijn met ook een eigen Xtri-World Tour. Feitelijk allemaal ontstaan vanuit de Norseman. Zware heles doen is kennelijk enorm populair. En natuurlijk blijven ook klassiekers als de Japanse Strongman, de Embrunman, de Austria Podersdorf en de Elbaman georganiseerd worden. Wedstrijden met een historie van langer dan dertig jaar. Mooi is ook dat de Spirit of 78, een tribute-race aan de pioniers op Hawaii voor het vierde jaar wordt gehouden en steeds op een andere locatie. Dit seizoen voor het eerst op het Europese continent namelijk 3 oktober in Porto, Portugal. Het is niet zozeer een wedstrijd als wel het gevoel herleven van die eerste mannen daar op Waikiki Beach op 18 februari 1978. Een soort retro-evenement dus.

Powerman

De Powerman-kalender is er eentje van komende en gaande evenementen. Zofingen blijft wel stevig overeind staan gelukkig. Het WK is dit jaar op 20 september in het Zwitserse duathlonmekka. Het Powerman-circuit opent zondag in Arizona en bevat zeven races. Liefst drie daarvan hebben een titelstrijd: Zofingen dus, maar ook het Deense Viborg, waar het WK halve afstand wordt gehouden. Het EK is dan nog eens in het Duitse Alsdorf. Enige vorm van titelinflatie is Powerman niet vreemd overigens, dat was in Limburg ook het geval. Erg slim trouwens, want daarmee waren overheden genegen de subsidiekranen verder open te draaien. Nieuw zijn races in Portugal, Liechtenstein en Embrun. Nu maar hopen dat ze ook wat langer tot de Powerman-fabriek gerekend mogen worden.

Olympisch seizoen

Gaan we naar de kortere afstanden dan staat 2020 onmiskenbaar in het teken van de Olympische Spelen. De data 27 en 28 juli (M en V) en 1 augustus (Mixed Relay) staan in menig Tri-agenda rood omcirkeld. Logisch. Om daar te komen moet nog volop geknokt worden om de ITU-punten voor een top 55-klassering. Rachel Klamer kan zich vast opmaken voor haar derde Spelen, de andere Nederlanders zijn vooral afhankelijk van het kwartet op de Mixed Relay. Daarom is ook de datum 7 maart rood omcirkeld. Dan moet Oranje in Abu Dhabi haar top 8-positie zien te behouden in de Mixed Relay aldaar. Daags ervoor is de eerste van zeven World Triathlon Series. Het is daar waar Rachel twee jaar terug haar vooralsnog eerste WTS-race won. Via Bermuda, Yokohama, Leeds, Montreal en Hamburg komen de toptriatleten op 20 augustus (dus drie weken na de Spelen) in Edmonton aan. De Grand Final aldaar zal voor de Olympiërs dit seizoen iets minder waarde hebben, maar het is wel het grote WK voor iedereen natuurlijk. Na Yokohama is grotendeels al wel bekend wie eind juli terug mag keren naar Japan voor de zesde ‘echte’ Olympische triathlon. Punten zijn ook te verdienen in de 14 World Cups, veelal de springplank naar het hoogste niveau: World Triathlon Series. Geen WC meer in Antwerpen, zoals we al eerder melden. En na Wuustwezel twee jaar terug ook geen ETU Cup bij onze zuiderburen. Wel weer in Holten, deel uitmakend van een circuit van 11 ETU-Cups. Holten heeft echter geen ETU Junior Cup. Ze moest gaan schuiven met de datum vanwege het EK in Tartu op 4 juli, kwam op 20 juni uit en daar zit dan weer het Youth Festival in Kitzbühl. Zo hou je altijd wel wat.

Wintertriathlon, duathlon

Het eerste WK is trouwens over drie weken al, de wintertriathlon in het Italiaanse Asiago. Een World Cup in die discipline was er al in China en volgt nog in Quebec op 23 februari. Het EK is dan in het Roemeense Cheile Gradistei op die eens in de vier jaar vallende 29e februari. Ook de duatleten moeten vroeg in vorm zijn, want hun EK in het Spaanse Punta Umbria valt al op 7 en 8 maart. Een week later begint in het Spaanse Huelva het ETU-circuit en daarna volgt die spectaculaire indoor-wedstrijd in het Franse Lievin.

Paratriathlons

Ook de paratriatleten kunnen de borst natmaken voor een fors seizoen, te beginnen op 2 mei met de World Cup paratriathlon in Milaan. Yokohama en Besançon zijn eveneens belangrijke graadmeters vooraleer de Paralympics in Tokyo aanvangen. De wedstrijden zijn op 29 en 30 augustus. Voor Jetze Plat (gisteren met de NTC-selectie afgereisd naar Namibië) en Geert Schipper geldt dag twee.

Crosstriathlons, studenten en kampioenschappen

De crosstri- en duatleten maken hun opwachting vanaf 20 juni in het Roemeense Targu Mures (EK) en vanaf 5 september uiteraard in Almere (WK). Aquathlon heeft een EK in Walchsee, Oostenrijk en de wereldkampioen moet wederom uit de titelstrijd in Almere komen. Studenten gaan voor hun WK naar het Hongaarse Kecskemet op 27 juni. Daags erna is het EK halve triathlon, eveneens aan de Oostenrijkse Walchsee. Een behoorlijk druk laatste juniweekend met liefst 16 internationale wedstrijden (ook Montreal WTS) en acht nationale. De week erna worden de Europese titels OD betwist in Tartu, Estland. Was Hoorn in hetzelfde weekend als vorig jaar blijven zitten, dan was het overigens niet veel rustiger, want 11/12 juli is Hamburg de Place to be. En ook nog eens drie Europese Ironmans: Thun, Bolton en Vitoria Gasteiz. Wie rap terug is van de Spelen in Tokyo doet op 7 augustus wellicht mee aan het EK sprint in Malmö of toch zeker vanaf 20 augustus aan het WK in Edmonton. Op 10 oktober wederom twee kampioenschappen: Hawaii Ironman en het EK teams in het Portugese Alhandra. En daarna is het nog lang doortrainen tot op 28 november die allerlaatste confrontatie: het WK 70.3 IM in Taupo.

XTerra

De crosstriatleten mogen dan misschien in ITU-verband niet veel wedstrijden hebben, het commerciële Xterra circuit bevat liefst 47 races. Te beginnen op 1 februari in Nieuw-Zeeland bereiken de offroad-specialisten op 4 april Malta. De Benelux-Tour begint 13 juni in Namur. Daarna volgt Rosport, Luxemburg en op 19 september is Ameland aan de beurt. De 47e en laatste wedstrijd is het WK op Maui, dit jaar op 8 november. Opvallend, want in voorgaande jaren zat er steeds 2 weken tussen Ironman Hawaii en WK Xterra en dus was het goed te combineren. Nu is het de vraag of triatleten een maand lang in de Pacific kunnen blijven.

Super League Triathlons

Last but not least, de Super League Triathlons. Dit jaar met vijf qualifier-events op 4 continenten. Voor Europa is dat in het Poolse Poznan en wederom op 27/28 juni. Pro’s zijn daar veelal niet bij. Die komen in het najaar in actie op de Champion Series. Data zijn nog niet bekend, maar het zal eind september en oktober zijn vooraleer de toppers na een lang, pittig seizoen neerstrijken op achtereenvolgens Jersey en Malta. Singapore is mogelijk al in augustus.

Het is een lang overzicht geworden, maar het wordt dan ook een uiterst boeiend wedstrijdjaar! We zijn benieuwd of Trikipedia ze allemaal weet te ‘coveren’. Waarschijnlijk zitten we er aan het eind van het jaar zo bij…..

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.