Preview op Buffalo City, Arizona, Weissensee, Alkmaar en Henschotermeer – WTJ 1427

VRIJDAG – Weer een weekend voor de boeg. Het laatste in januari. De rustigste wedstrijdmaand is bijna ten einde. Dit weekend komt al het nodige op gang en vanaf nu wordt het elk weekend drukker op de kalenders, waarover we deze week al uitgebreid schreven.

De previews van de vrijdag kijken niet verder vooruit dan tot en met zondag. Ironman ontwaakt uit haar korte winterslaap, Powerman uit een iets langere. En er zijn crossduathlons en wintercombinaties.

Eerste 70.3 IM voor Henri Schoeman en Flora Duffy

Met gezonde belangstelling kijken we uit naar het 70.3 Ironman-debuut van Henri Schoeman en Flora Duffy. Beiden staan aan de start van de 70.3 IM in het Zuidafrikaanse Buffalo City. Mooie line up meteen al daar met Almere-winnaar Matt Trautman, met Bradley Weiss, oud-wereldkampioen Cyril Viennot, Bart Aernouts en ook Evert Scheltinga staat op de startlijst. Evert is na zijn vakantieuitstapje naar Argentinië weliswaar terug gekeerd naar zijn vaste trainingsplekken in Zuid-Afrika, maar het Team4Talent management laat weten dat hij zondag niet zal starten. Bij de vrouwen doet dat wel meervoudige wereldkampioene Flora Duffy. De Bermudaanse durft ver voor Tokyo dit uitstapje nog wel te maken, hetgeen natuurlijk ook voor de bronzen medaillewinnaar in Rio, Henri Schoeman geldt.  Met wie krijgt Flora allemaal te maken? Anna Watkinson is er, Emma Palant, Kristin Liepold en de onverwoestbare Lucie Zelenkova.

70.3 Ironman Buffalo City

Buffalo City staat ook bekend als East London. Het is de poort naar populaire stranden Sunshine Coast en Wild Coast. De wedstrijd is een van de langstlopende halve triathlons in Zuid-Afrika en ook al jaren met het 70.3 IM-label. Het zwemparcours is de oceaan van Orient Beach. Het fietsparcours is 1 ronde van 90 kilometer met heuvels en ook afgesloten wegen langs prachtig landschap. De halve marathon is twee rondes langs de waterkant. Aan de finish liggen 65 slots voor het WK Taupo klaar, de race is ook Afrikaans TriClub kampioenschap. Of er onder de agegroupers veel Nederlanders zijn? Op basis van de achternamen zou je zeggen van wel, maar dat kunnen evengoed allemaal Zuidafrikanen zijn. Ironman is gewend om er pas op bij de uitslagen een landsvlaggetje achter te plaatsen. Zondag weten we meer.

Powerman Arizona

Van Ironman naar Powerman is enkel maar de Atlantische Oceaan oversteken. In Fountain Hills Arizona begint het Powerman-seizoen iets eerder dan normaal. De race valt meestal halverwege februari, maar er is nu een grote Endurance Beurs in de buurt van de wedstrijd. Omdat veel atleten een en ander willen combineren, is de Powerman verplaatst naar zondag. Uit de top vier van vorig jaar doen Peter Ellis, Chad Hall en Adam Feigh weer mee. Er zijn vooral Amerikaanse en Canadese duatleten zowel bij de elites al agegroupers. Het parcours voert een stuk door de woestijn met een zesmijls klim in het fietsparcours en een zesmijls afdaling in de loopronde. De weersverwachtingen zijn uitstekend: 50 degrees on the first run, then the desser southwest will warm to 72 and sun’.  Pardon?  Oh, we zien het al: het betreft Fahrenheit. In Celsius uitgedrukt zo’n dikke 10 graden oplopend tot 22 graden. Dat klinkt beter.

Wintertriathlon Weissensee

In het Australische Newcastle beginnen de paratriatleten aan hun seizoen. Dat is dus zwemmen, fietsen /handbiken en lopen/wheelchairen. Zwemmen is er hopelijk niet bij aan de Weissensee. Het Oostenrijkse winteroord staat al weer de hele week in het teken van de schaatsmarathons. Zondag is het de beurt aan de wintertriatleten en uiteraard verdedigt Machiel Ittmann zijn titel. Zondag vanaf 10.30 uur beginnen zij aan de klus over 5 kilometer lopen, 12,5 kilometer schaatsen op het 930 meter hoge bergmeer en 8 kiloemter langlaufen op de aangelegd loipe naast de Weissenee bij Techendorf. Het ijs is perfect, de sneeuw voldoende. Dus alle ingrediënten aanwezig voor een ideale wintertriathlon met pure wintersporten.

Winterduathlon Alkmaar

In eigen land is langlaufen in de sneeuw vrij zeldzaam. Bij de winterduathlon van Alkmaar beginnen ze er dan ook niet. De twee onderdelen daar zijn zondag lopen en schaatsen. Een betrouwbare organisatie, want het is al weer de 21e editie van de Van der Voort Groep Winterduathlon. Er zijn combinaties van 5/10 van 10/20 mogelijk. Dat geldt ook voor de duo’s. Epicentrum van de wedstrijd is ijsbaan de Meent Bauerfeind in Alkmaar. De organisatie is in handen van triathlonvereniging DTC Heerhugowaard. De start is om 14.15 uur.

Henschotermeer Games

We zijn een beetje omgekeerd begonnen, want bovengenoemde wedstrijden zijn allemaal zondag, terwijl er zaterdag ook al wat te doen is. Twee crossduathlons in de Benelux. De Henschotermeer Games, wintereditie en in het Belgische Westrozebeke. Bij het Henschotermeer verzamelen de atleten zich rond het Oude Strandhuis. Er is een uitgebreid programma te beginnen met de korte cross RBR om 10 uur, de lange om 11.30 uur en ’s middags trail-crossen. We gaan alles weer op de voet volgen, de eerstvolgende WTJ zal medio zondag verschijnen. Al weet je het met nieuws natuurlijk nooit.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.