Buffalo City voor Matt en Flora; Henschoter Games; Machiel en Diana op Weissensee – WTJ 1428

ZONDAG – Bij de naam Buffalo City zullen de meesten meteen aan een Western-stadje op de Amerikaanse prairies denken. Maar het is ook een flinke badplaats in Zuid-Afrika, bekend onder deze naam en ook als East-London. En misschien kwamen er vroeger ook wel goud- en diamantzoekers, maar sinds 2008 staat Buffalo City sportief ook bekend als een triathlonplek. De 70.3 Ironman eind januari is altijd een van de eerste serieuze confrontaties.
Ook een wedstrijd waarin blijkt hoezeer de triathlonsport leeft in Zuid-Afrika. Ook nu weer werd de wedstrijd bij de mannen gedomineerd door de thuis-atleten. Bij de vrouwen waren ze iets minder prominent met een verrassende derde plaats voor Nicole Jade.

Debutanten allebei op het podium


En het was de race met twee grote debutanten: Henri Schoeman en Flora Duffy. Ze kwamen voortreffelijk uit de startblokken. Henri scoorde – net als op de Spelen in Rio – een bronzen positie, achter zijn op deze afstanden meer ervaren landgenoten Matt Trautman en titelverdediger Bradley Weiss. De onderlinge verschillen waren duidelijk: drie minuten tussen Matt en Brad, anderhalve minuut tussen Brad en Henri. Voor Almere-winnaar Matt Trautman was het zijn vierde overwinning in deze race, hij is daarmee absolute recordhouder. Weiss, ook bekend van de Xterra-wedstrijden was met Bart Aernouts en Raynard Tissink de andere oud-winnaar aan de start. Voor Bradley was de tweede plaats, voor Bart een vierde en Raynard – die ook een jaar in Nederland vertoefde om mee te doen aan wedstrijden – is inmiddels agegrouper en won de M45-klasse.

Schoeman snelste uit het water, Trautman eerst aan de meet

Als je in de ITU-races al met een Richard Varga uit het water komt, dan ben je dus ook snel klaar met 2,5 kilometer zwemmen. Henri Schoeman had maar liefst twee minuten voorsprong op de later ver teruggevallen Michael Raelert. Matt Trautman keek tegen een achterstand van 2.20 minuten aan, samen met Bradley Weiss. Bart Aernouts verloor zo’n vijf minuten in het redelijk kalme water. als snelste uit het water. Henri hield een goed tempo vast al wist een groepje achter hem met Weiss, Realert, Trautman en Kyle Buckingham wel iets beter met de harde wind om te springen dan de kleine Zuidafrikaan. Uitgerekend de man, die in vrijwel elke race mág stayeren (Schoeman) moest het nu moederziel alleen doen. Dat brak hem op in de tweede helft van het fietsen. Matt nam de leiding over en vertrok als eerste uit de tweede wissel. Raelert, Buckingham, Weiss en Schoeman volgden kort daarna. Even keerde Henri terug op een tweede plaats, maar na zes kilometer nam titelverdediger Weiss de tweede plaats over.

Trautman ging gestaag verder, liep de straffe halve marathon in 1.15 uur en mocht net als vorig jaar in Almere het jubelgebaar maken. En toch kampte de parcoursrecordhouder in de Flevopolder het voorbije jaar met blessures. ,,Eigenlijk was Almere de kentering. Ik heb in december en januari goed door kunnen trainen en dat komt er nu uit.’’ Bart Aernouts liep de snelste halve marathon en keerde terug op plaats vier, daarmee Buckingham en Raelert naar de volgende klasseringen verwijzend. Cyril Viennot was op een zevende plaats ‘best of the rest’.

Flora Duffy jojoënd naar de overwinning


Riant was ook de zwemvoorsprong van Flora Duffy. op dat onderdeel zie je altijd het beste wie uit het ITU-circuit komt. Bijna vier minuten na de zevenvoudig wereldkampioene op de weg en Xterra kwam Lucie Zelenkova uit het water. De Zuidafrikaanse Lauren Cannon volgde op een derde plaats. Een spannende race bij het fietsen volgde, want Emma Pallant had 4.15 minuten achterstand na het zwemmen, had daar nauwelijks iets van afgeknabbeld na 45 kilometer trappen, maar met de wind op kop viel ook Flora Duffy terug en kon het Britse fietsbeest haar zelfs voorbij. In de tweede wisselzone lag het klassement compleet op z’n kop. Emma Pallant mocht als eerste aan de 21 km. beginnen, een minuut later stalde de ook snoeihard fietsende Nicole Jade haar bolide en arme Flora leek verloren op het voor haar doen lange fietsnummer: liefst vijf minuten bedroeg haar achterstand. Maar dan kennen we de Bermudaanse nog niet. Ze stroopte de mouwen op (figuurlijk) en zette aan voor een fikse run. Na 11 kilometer leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor Pallant. Drie minuten had ze nog. Maar vanaf daar begon Flora aan een ware inhaalrace. Debutante of niet, ze was vijf kilometer verder al tot op een minuut geraakt en na 18,5 kilometer was het over en uit voor de Britse, die de soepele tred van Flora geen seconde kon volgen. De 1.20 halve marathontijd was voldoende voor een fraaie eerste winst op deze afstand. Het zal overigens weer even duren vooraleer we zowel Henri als Flora in het Ironman-circuit terugzien. Beiden concentreren zich immers op Tokyo 2020. Emma Pallant volgde op twee minuten als tweede, enige frustratie was van haar gezicht af te lezen. Begrijpelijk, want voor het derde opeenvolgende jaar finishte de Britse als tweede. Nicole Jade werd dus derde.

Joris Vrij beste Nederlander


Stonden er de voorbije jaren altijd wel een zes à achttal Nederlanders aan de start, dit keer bleef de inbreng beperkt tot 1 man: Joris Vrij. Knappe race van hem, want als 107e van de 1162 atleten finishen is niet niks. Het was tevens goed voor een zesde M50-klassering. Na drie keer top zes geen deelname van Evert Scheltinga dit jaar. We spraken Everts vriendin Romy kort voor de race nog even. ,,Het komt nog iets te vroeg in zijn trainingsopbouw. We zijn pas een maand terug van vakantie in Argentinië en daarvan weer terug in Zuid-Afrika. Evert stond wel ingeschreven voor het geval hij zich zou bedenken. Maar het is ook niet echt in de buurt van Stellenbosch, dus beetje te veel moeite om helemaal daarheen te reizen.’’

Patrick Dekkers en Joleen Schrier sterksten in Henschotermeer RBR

De Henschotermeer Games wintereditie stond zaterdag nabij Woudenberg weer op het program. Drie keer per jaar zijn deze Games. In de zomer lopen en zwemlopen, in de winter crossduathlons en traillopen. Zaterdag dus de ATB uit de stal en de spikes eventueel. De lange afstand leverde een eerste echte duathlonzege voor de 32-jarige Patrick Dekkers op. De voormalig top ATB-er (twee keer brons op de NK’s in een loopbaan tussen 2004 en 2016) uit Geffen rekende aan het meer vlot af met zijn Utrechtse collega Bart Lemmen. Ruim drie minuten was de voorsprong van de Brabander aan de meet, die dit jaar ambities heeft op het WK crossdu- en triathlon in Almere. Na Bart volgde het eerste duo en kort daarop de nummer drie, Rotterdammer Job Biersteker. Ferdinand Oldeman in voorgaande jaren in deze race steeds pech of uitgestapt, werd vierde, Groesbeek-winnaar Johan Christen vijfde. En na Chris van Wamelen volgde Steff Overmars die de smaak van crossduathlons te pakken krijgt. Oud-winnaar Jochem Koren pakte de achtste plaats.


Halverwege het veld met finishers kwam Joleen Schrier als beste vrouw binnen. De Schiedamse duelleerde met Rianne Snel uit Ijsselstein. Aan de finish was het verschil slechts 34 tellen. Linda Wagenaar uit Soest maakte het tweede podium compleet. Dat duo tussen Bart en Ferdinand noemde zich Austerblitz uit Austerlitz, daar waar het op 9 mei allemaal te doen is. De mannen waren Tim Looije en Mathew Olde Klieverik, drie minuten sneller dan het tweede duo. Op de korte afstand waren Iwan Breton uit Driebergen en de Wychense ATB-ster Reza Ravenstijn superieur. Reza eindigde zelfs als derde. Let wel: ze is de 52 lentes gepasseerd, maar begon wel relatief laat met sporten.

Machiel en Diana winnaars wintertriathlon Weissensee


Twee jaar terug keerde na jaren afwezigheid in het omvangrijke schaatsprogramma op de Weissensee de wintertriathlon weer terug op het programma. Lopen, schaatsen en langlaufen in dit geval. Het bleek een mooie aanvulling met precies 76 deenemers en Machiel Ittmann en de Oostenrijkse Julia Evangelista als winnaars. Vanochtend kwam exact hetzelfde aantal van 76 wintertriatleten bijeen voor de hernieuwde, derde editie. Net als vorig jaar won Machiel Ittmann. Voor het eerst een Nederlandse zege bij de vrouwen: Diana Gorter verruilde het zilver van vorig jaar voor goud.

Spannend wedstrijdverloop


Na de vijf kilometer lopen was het de Oostenrijker Stefan Wernig aan de leiding. Matijn Straatsma, Casper Helling volgden hem op de voet, Machiel moest een minuut toegeven. Bij het schaatsen op het imposante bergmeer zette specialist Matijn Straatsma aan. Hij kreeg alleen Casper Helling mee. Twee minuten later volgden Bobbie Hondeveld en Kurt Wubben, wereldbekerwinnaar 10 kilometer Moskou in 2006. Machiel lag hier bijna 4 minuten achter, maar vertrouwde op zijn langlaufkwaliteiten. Terecht. Al na 2 van de 8 kilometer lag de veelvuldig langlaufkampioen op kop om daarna zijn voorsprong verder uit te bouwen. Oostenrijker Stefan Wernig gleed twee minuten later als tweede door de sneeuwfinish, derde werd de Rus Gennady Bogopolskiy. Nils Boomsma keerde terug op een vierde plaats, Matijn Straatsma verloor minuten in de sneeuw en eindigde vijfde. Bobbie Hondeveld, Casper Helling (vorig jaar nog derde) en Kurt Wubben wisten met een 8e, 9e en 10e plek ook een mooie prestatie neer te zetten.

Ook bij de vrouwen ging het wedstrijdverloop alle kanten uit. Petra Bus en Diana Gorter liepen het snelst, daarna was het de beurt aan Ellen de Waard om haar schaatskwaliteiten te laten zien. Langlaufend was het echter weer de Amstelveense Diana Gorter die orde op zaken stelde. Elisabeth van der Steeg kon ook bogen op een sterk langlaufnummer en werd tweede op 3,5 minuut. Derde op 4.40 minuten was de Oostenrijkse Gloria Thuschmid. Ellen de Waard kon op de gladde ijzers meer dan de lange latten. De Amsterdamse viel terug naar een vierde plaats. Snelste loopster Petra Bus eindigde zevende met even later Irene Ittmann – terug in de Alpen – als achtste.

Nieuwe carrière voor Johnny Hoogerland als wintertriatleet?


In de estafette waren de Oostenrijkse teams rondom Wolfgang Wernitzig en Christiane Knaller de sterksten. Beste ‘Nederlandse’ formaties waren Johnny Hoogerland en landschapsarchitecte Ellen Wilms, allebei op een vierde plaats. Ja, u leest het goed. Johnny ‘prikkeldraad’ Hoogerland in de relay-triathlon. Als langlaufer in dit geval. Alweer drie jaar terug is de Zeeuwse oud-profwielrenner geëmigreerd naar de Weissensee, waar hij samen met vrouw Gerda (voormalig schaatster, zij nam dat onderdeel voor haar rekening) en kinderen een vakantiepension begonnen is. Zeer geschikt voor fietsvakanties. In de winter is Johnny er ook bij gaan fietsen en zijn debuut in deze wintertriathlon was dus niet onverdienstelijk.

Stephan van den Berg doet ook weer mee
Trouwens, vlak achter Johnny, eindigde nog een bekende oud-topsporter. Stephan van den Berg uit Hoorn. We laten jullie even denken…. Hij komt dan ook niet uit een van de duursporten in de multisportwereld. De jongere lezers zullen er niet meteen een aha-erlebnis bij krijgen, maar Stephan was in 1984 goed voor het allereerste Olympisch goud bij windsurfen op de Spelen van Los Angeles. Datzelfde jaar werd hij sportman van het jaar in Nederland. In 1992 deed ie nog een keer mee, toen zevende. Stephan runt een watersportzaak in Hoorn. Wie weet zien we hem als deelnemer aan de 70.3 Ironman in Hoorn ook nog wel een keer. Eigenlijk zouden ze bij de organisatie niet om hem heen moeten kunnen. Twee jaar terug was hij ook al op de Weissensee, toen als individueel wintertriatleet.

De organisatie was volgens alle deelnemers top geregeld. Het Weissensee-concept staat als een huis natuurlijk. Ook Machiel was weer uitermate tevreden: ,,Echt een wedstrijd met potentie. Misschien dat de oude wintertriathlontijden uit de jaren 80/90 weer gaan herleven.’’ En over zijn eigen race: ,,Het ging weer lekker. Het was even spannend en wat zorgen, omdat mijn vader in het ziekenhuis ligt. Maar alles goed verlopen, heerlijk weekend gedraaid en ondanks de grotere concurrentie uit het buitenland toch weer gewonnen.’’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.